ΚΟΣΜΟΣ

Ραγδαίες εξελίξεις στην Υεμένη: Οι Χούτι κατέλαβαν την πρωτεύουσα – Νεκρός ο πρώην πρόεδρος Σάλεχ

Ραγδαίες εξελίξεις στην Υεμένη: Οι Χούτι κατέλαβαν την πρωτεύουσα – Νεκρός ο πρώην πρόεδρος Σάλεχ

Ο ραδιοσταθμός των ανταρτών Χούτι της Υεμένης μετέδωσε σήμερα (4/12) ότι σκοτώθηκε ο πρώην πρόεδρος Άλι Αμπντάλα Σάλεχ.

Δεν υπάρχει επιβεβαίωση της πληροφορίας αυτής από κάποια ανεξάρτητη πηγή.

(Ο πρώην πρόεδρος Άλι Αμπντάλα Σάλεχ)

5a252da0fc7e93ee0d8b4567

Την ίδια ώρα εκπρόσωπος του κόμματος του Σάλεχ διέψευσε την είδηση αυτή για τον θάνατο του ηγέτη του και σημείωσε ότι εξακολουθεί να ηγείται των δυνάμεών του στις συγκρούσεις με τους Χούτι στην πρωτεύουσα Σαναά.

(Φωτογραφία από βίντεο που τον απεικονίζει νεκρό)

5a254dc6fc7e93d4218b4567

(ΠΡΟΣΟΧΗ! ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΟ ΒΙΝΤΕΟ)

Ωστόσο δεν είναι γνωστό πού βρίσκεται και δεν έχει εμφανιστεί δημοσίως μετά τη δημοσιοποίηση της πληροφορίας ότι πέθανε.

Παράλληλα, σε τουλάχιστον 125 έχουν ανέλθει οι νεκροί και σε 238 οι τραυματίες τις τελευταίες 6 ημέρες στην πρωτεύουσα Σαναά, όπου υπάρχει μια κλιμάκωση των συγκρούσεων, ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ), επικαλούμενη στοιχεία από 3 νοσοκομεία.

yemen war

Μαχητικά αεροσκάφη του υπό την Σαουδική Αραβία συνασπισμού έπληξαν θέσεις των ανταρτών Χούτι στην Σαναά για δεύτερη ημέρα σήμερα σε υποστήριξη του πρώην προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ και πρώην συμμάχου των Χούτι, ο οποίος έλυσε την συμμαχία του με τους υποστηριζόμενους από το Ιράν αντάρτες.

«Υποστηρίζουμε τα κύρια νοσοκομεία στη Σαναά, τα οποία χρειάζονται επειγόντως κιτ για τραυματίες πολέμου», δήλωσε η εκπρόσωπος της ΔΕΕΣ Γιολάντα Ζακμέ.

5a1e783afc7e93ed778b4569

Επίσης ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε «να δωρίσουμε καύσιμα στα κύρια νοσοκομεία επειδή στηρίζονται στην παραγωγή ρεύματος από γεννήτριες», πρόσθεσε.

Η ΔΕΕΣ εξάλλου απομάκρυνε σήμερα από τη Σαναά στο Τζιμπουτί 13 μέλη του διεθνούς προσωπικού της, κατέληξε.

Την ίδια ώρα ο στρατιωτικός συνασπισμός υπό την Σαουδική Αραβία ζήτησε από τους πολίτες στην πρωτεύουσα Σαναά να απομακρυνθούν από τις ζώνες των ανταρτών, μετέδωσε το σαουδαραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al-Ekhbariya.

Οι άμαχοι θα πρέπει να βρίσκονται σε απόσταση «μεγαλύτερη των 500 μέτρων» από τις ζώνες που ελέγχουν οι αντάρτες Χούτι που υποστηρίζονται από το Ιράν, μετέδωσε το δίκτυο αυτό, σε μια προειδοποίηση που μπορεί να σημαίνει μια προσεχή εντατικοποίηση των αεροπορικών επιδρομών στην πρωτεύουσα της Υεμένης, την οποία ελέγχουν εδώ και περισσότερο από τρία χρόνια οι αντάρτες Χούτι.

5a22d075fc7e93e14e8b4567

Ο πρόεδρος Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι έδωσε εντολή στις δυνάμεις του να ξαναπάρουν τον έλεγχο της Σαναά με την υποστήριξη του συνασπισμού δυνάμεων υπό την Σαουδική Αραβία.

Στην πρωτεύουσα της Υεμένης σημειώνονται μάχες μεταξύ των Χούτι και των υποστηρικτών του πρώην προέδρου Σάλεχ μετά την κατάρρευση της συμμαχίας των δύο πλευρών.

«Ο πρόεδρος έδωσε διαταγή στον αντιπρόεδρό του Άλι Μόχσεν αλ Άχμαρ που βρίσκεται στη Μάριμπ (ανατολικά της Σανάα) να ζητήσει από τα στρατεύματά του να κατευθυνθούν προς την πρωτεύουσα», που ελέγχεται από τους σιίτες αντάρτες Χούτι, δήλωσε ο αξιωματούχος αυτός ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Η επιχείρηση ονομάστηκε «Σανάα η αραβική».

Οι υποστηρικτές του πρώην προέδρου χάνουν έδαφος κατά την έκτη ημέρα συγκρούσεων με τους σιίτες αντάρτες, μετά την κατάρρευση της συμμαχίας τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχετικές ειδήσεις