Τιμή-ρεκόρ για το «διαμάντι της ειρήνης» από την Σιέρα Λεόνε

Τιμή-ρεκόρ για το «διαμάντι της ειρήνης» από την Σιέρα Λεόνε

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ακατέργαστα διαμάντια του κόσμου

Τιμή «μαμούθ» που άγγιξε τα 5,5 εκατ. ευρώ πωλήθηκε σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη το «διαμάντι της ειρήνης» από την Σιέρα Λεόνε. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ακατέργαστα διαμάντια του κόσμου που φτάνει τα 709 καράτια. 

dimanti 2

Το διαμάντι πωλήθηκε από την κυβέρνηση της Σιέρα Λεόνε και αναμένεται να συνεισφέρει στα αναπτυξιακά προγράμματα στη χώρα και να σηματοδοτήσει το τέλος εποχής των πασίγνωστων «διαμαντιών του αίματος», καθώς το 100% του ποσού της πώλησης θα πάει στην κυβέρνηση και στους πολίτες της Σιέρα Λεόνε.

Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη, ενώ αγοραστής του είναι ο Βρετανός διάσημος χρυσοχόος Λόρενς Γκραφ. 

diamanti 3

Για την ιστορία το διαμάντι είχε παραδώσει στη κυβέρνηση της αφρικανικής χώρας ο πάστορας Μόμο για να διαχειριστεί την πώλησή του και αυτή δεσμεύτηκε να το πουλήσει και να του δώσει το 26% του ποσού, δηλαδή 1,69 εκατομμύριο δολάρια, από τα οποία 339.000 δολάρια θα δοθούν στους πέντε εργαζόμενους που ανακάλυψαν την πολύτιμη πέτρα.

Ο ΟΗΕ πάντως έκανε άρση της απαγόρευσης στις εξαγωγές διαμαντιών από τη Σιέρα Λεόνε το 2003, παρότι ο τομέας των διαμαντιών στη χώρα έχει προκαλέσει εμφύλιο.