ΚΟΣΜΟΣ

Παγκόσμια ανησυχία για την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ (Pics+Vids)

Παγκόσμια ανησυχία για την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ (Pics+Vids)

Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις σε διεθνές επίπεδο για την απόφαση-«βόμβα» του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ – Ο Τραμπ δίνει «το φιλί του θανάτου στη λύση των δύο κρατών» και βάζει εκ νέου«φωτιά στην μπαρουταποθήκη της Μέσης Ανατολής» σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές- Προβληματισμός και από την πλευρά της Μεγάλης Βρετανίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ουσιαστικά θα κηρύξει πόλεμο, αν αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος των Παλαιστινίων στη Βρετανία.

«Αν πει αυτό που σκοπεύει, ότι η Ιερουσαλήμ είναι πρωτεύουσα του Ισραήλ, αυτό θα αποτελέσει το φιλί του θανάτου στη λύση των δύο κρατών», προειδοποίησε ο Μάνουελ Χασανιάν μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό BBC.

POTUS Western Wall Prayer

«Κηρύσσει πόλεμο στη Μέση Ανατολή, κηρύσσει πόλεμο εναντίον 1,5 δισεκατομμυρίου μουσουλμάνων και εκατοντάδων χιλιάδων χριστιανών που δεν θα δεχθούν οι ιεροί τόποι να είναι υπό την πλήρη ηγεμονία του Ισραήλ», πρόσθεσε.

Έντονη ανησυχία και στη Γερμανία

Την ανησυχία του για τις εξελίξεις σε σχέση με την σχεδιαζόμενη αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τις ΗΠΑ και την μεταφορά της Πρεσβείας τους από το Τελ Αβίβ, εξέφρασε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Παρατηρείται ήδη «κάποια αναταραχή» σε πολλά σημεία του ισλαμικού κόσμου, «παρακολουθούμε με ανησυχία και μεγάλη προσοχή», δήλωσε εκπρόσωπός του και πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει για το θέμα της Ιερουσαλήμ μια κοινή θέση και ότι το Βερολίνο θα συζητήσει τι μπορεί να γίνει, μετά την δήλωση, απόψε, του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας αναθεώρησε πάντως ήδη την ταξιδιωτική του οδηγία για την περιοχή, προειδοποιώντας για ταραχές στην Ιερουσαλήμ, στην Δυτική Όχθη και στην Λωρίδα της Γάζας. «Δεν μπορούν να αποκλειστούν βίαιες συγκρούσεις», αναφέρει η οδηγία και ζητά από τους επισκέπτες να ενημερώνονται συνεχώς από τα τοπικά ΜΜΕ και να αποφεύγουν τις επικίνδυνες περιοχές.

Με την απόφαση να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ ή έστω να μεταφέρουν την πρεσβεία τους από το Τελ Αβίβ, οι ΗΠΑ «θα έρθουν σε στρατηγικά δύσκολη θέση», προειδοποίησε σήμερα (6/12) ο συντονιστής της γερμανικής κυβέρνησης για τις διατλαντικές σχέσεις Γιούργκεν Χαρντ στην «Passauer Neue Presse» και συνέστησε αυτοσυγκράτηση. Όπως εκτιμά, με αυτόν τον τρόπο η Ουάσιγκτον θα αποσυρθεί μόνη της από τον ρόλο του διαμεσολαβητή σε περαιτέρω συνομιλίες για ειρήνη στην Μέση Ανατολή, ενώ θα ενεργοποιήσει ριζοσπαστικές δυνάμεις του ισλαμικού κόσμου, κάτι που θα έχει συνέπειες στην ασφάλεια των ΗΠΑ. «Η γερμανική θέση είναι σαφής: η γερμανική Πρεσβεία παραμένει στο Τελ Αβίβ. Για το καθεστώς της Ιερουσαλήμ μπορούν να αποφασίσουν μόνο οι δύο πλευρές, το Ισραήλ και η Παλαιστίνη», τόνισε ο κ. Χαρντ.

Ζητούν έκτακτη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου

Οι αντιπροσωπείες των Παλαιστινίων και των Ιορδανών στον Αραβικό Σύνδεσμο ζήτησαν σήμερα τη διεξαγωγή έκτακτης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του οργανισμού για να συζητήσουν την αμερικανική απόφαση για την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

Η σύνοδος αυτή σε υπουργικό επίπεδο μπορεί να διεξαχθεί το Σάββατο, σύμφωνα με διπλωματική πηγή, έπειτα από μια πρώτη σύνοδο που πραγματοποιήθηκε χθες με τους εκπροσώπους των μόνιμων αντιπροσωπειών των κρατών μελών, προσθέτει σε ανακοίνωσή του ο Αραβικός Σύνδεσμος.
Παράλληλα ο εμίρης του Κατάρ δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του απορρίπτει την απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρισουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

«Το Κατάρ απορρίπτει τελείως οποιοδήποτε μέτρο καλεί για την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ», δήλωσε ο εμίρης του Κατάρ Ταμίμ Μπιν Χάμαντ αλ Θάνι.

Πιέζει και η Βρετανία

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον κάλεσε σήμερα τις Ηνωμένες Πολιτείες να παρουσιάσουν «κατά προτεραιότητα» την πρότασή τους για την αναζωογόνηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή.

Πριν συναντηθεί με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον στο ΝΑΤΟ, ο Τζόνσον δήλωσε πως η αμερικανική απόφαση να μεταφερθεί η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ισραήλ «καθιστά σημαντικότερο παρά ποτέ να παρουσιαστούν οι από καιρό αναμενόμενες αμερικανικές προτάσεις για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή». «Αυτό θα πρέπει να γίνει κατά προτεραιότητα», τόνισε.

Αντιδρά και το Κρεμλίνο

Το Κρεμλίνο εξέφρασε σήμερα την ανησυχία της Ρωσίας ότι η σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και τις παλαιστινιακές αρχές θα επιδεινωθεί περαιτέρω από τα σχέδια του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να μεταφέρει στην Ιερουσαλήμ την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ισραήλ.

«Ωστόσο δεν θα συζητήσουμε αποφάσεις που δεν έχουν ακόμη ληφθεί», δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

6720

Σιγή ιχθύος από τον Νετανιάχου

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν έκανε κανένα σχόλιο για τη σχεδιαζόμενη αναγνώριση της Ιερουσαλήμ εκ μέρους των ΗΠΑ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, στις πρώτες επίσημες δηλώσεις του αφότου ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε σήμερα τη νέα πολιτική.

Κατά την ομιλία του σε διπλωματικό συνέδριο στην Ιερουσαλήμ, η οποία διήρκεσε 21 λεπτά της ώρας, ο Νετανιάχου παρουσίασε τα οικονομικά πλεονεκτήματα και τη διεθνή εμβέλεια του Ισραήλ, υπογραμμίζοντας τη σημασία των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο δεν αναφέρθηκε στην ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με την Ιερουσαλήμ που πρόκειται να γίνει αργότερα σήμερα.

Έκκληση Πάπα για σεβασμό του status quo

«Δεν μπορώ να κρύψω την βαθειά μου ανησυχία για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες» γύρω από την Ιερουσαλήμ, σημείωσε ο Ποντίφικας.

«Απευθύνω έντονη έκκληση για την δέσμευση όλων όσον αφορά τον σεβασμό του status quo της πόλης, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ», υπογράμμισε ο Πάπας ζητώντας «να υπερισχύσει η σύνεση για να αποτραπεί να προστεθουν νέα στοιχεία έντασης» σε ένα ήδη τεταμμένο κλίμα παγκοσμίως λόγω των πάρα πολλών βάναυσων συγκρούσεων.

Ο Ποντίφικας, ο οποίος είχε χθες τηλεφωνική επαφή με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς σχετικά με την κρίση αυτή, έκανε το σχόλιο αυτό απευθυνόμενος σε ομάδα Παλαιστινίων που επισκέπτεται την Αγία Έδρα και μετέχει στον διαθρησκευτικό διάλογο με το Βατικανό.

5316

Τι αναφέρει ο ΟΗΕ

Το μελλοντικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγματεύσεων, δήλωσε σήμερα ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Μέση Ανατολή Νικολάι Μλαντένοφ, εν αναμονή της ανακοίνωσης του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ετοιμάζεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

«Το μέλλον της Ιερουσαλήμ είναι κάτι που θα πρέπει να διαπραγματευτούν το Ισραήλ και οι Παλαιστίνιοι καθήμενοι ο ένας δίπλα στον άλλον σε απευθείας διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Μλαντένοφ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την Ιερουσαλήμ.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες «έχει μιλήσει επανειλημμένως και γι'αυτό το ζήτημα και έχει πει ότι όλοι οφείλουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί όσον αφορά αυτό που κάνουμε», πρόσθεσε.

map

"Η αναγνώριση των δικαιωμάτων όλων των λαών" στους Αγίους Τόπους αποτελεί απόλυτη προϋπόθεση για τον διάλογο, δήλωσε παράλληλα σήμερα ο Πάπας Φραγκίσκος απεθυνόμενος σε Παλαιστίνιους στο Βατικανό, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση για "σεβασμό του status quo της Ιερουσαλήμ".

(Πηγή χάρτη: The Guardian)


Ιράν: Ένδειξη ανικανότητας από τις ΗΠΑ

Η πρόθεση των ΗΠΑ να μεταφέρουν την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ αποτελεί ένδειξη της ανικανότητάς τους και της αποτυχίας τους, αντέδρασε παράλληλα ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

"Το ίδιο το γεγονός ότι δηλώνουν πως θέλουν να αναγνωρίσουν την Κουντς ως πρωτεύουσα της κατεχόμενης Παλαιστίνης οφείλεται στην ανικανότητα και την αποτυχία τους", σημείωσε ο Χαμενεΐ.

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν χθες οτι ο Τραμπ θα αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ σήμερα και ότι θα θέσει σε κίνηση τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Συρία-Τουρκία: Επικίνδυνη η πρόθεση Τραμπ

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποσντάγ δήλωσε σήμερα ότι η απόφαση του Αμερικανού προέδρου να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ θα βυθίσει την περιοχή και τον κόσμο «σε μια φωτιά χωρίς τέλος».

«Με την κήρυξη της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας παραβλέπεται η ιστορία και η αλήθεια της περιοχής, είναι μια μεγάλη αδικία/ βαρβαρότητα, έλλειψη διορατικότητας, τρέλα/ απερισκεψία, πρόκειται να βυθίσει την περιοχή και τον κόσμο σε μια φωτιά χωρίς διαφαινόμενο τέλος», προειδοποίησε ο Μποσντάγ στον λογαριασμό του στο Twitter.

«Καλώ τους πάντες να ενεργήσουν λογικά, να σεβαστούν τις συμφωνίες που έχουν υπογράψει και να συμπεριφερθούν συνετά, να αποφύγουν να θέσουν σε κίνδυνο την παγκόσμια ειρήνη για χάρη εσωτερικών πολιτικών ή άλλων λόγων», πρόσθεσε.

Από την πλευρά της η συριακή κυβέρνηση καταδίκασε την πρόθεση του Αμερικανού προέδρου, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο SANA.

«Η κίνηση αυτή αποτελεί το αποκορύφωμα του εγκλήματος της αρπαγής της Παλαιστίνης και του εκτοπισμού του παλαιστινιακού λαού», τόνισε μια πηγή του υπουργείου Εξωτερικών της Συρίας.

«Η Συρία καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την επιθυμία του Αμερικανού προέδρου να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα της ισραηλινής κατοχής», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης: Ο Τραμπ θα ανακοινώσει σήμερα (6/12) ότι αναγνωρίζει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)

Σχετικές ειδήσεις