ΚΟΣΜΟΣ

«Καζάνι που βράζει» η Μέση Ανατολή: Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα (pics+vid)

«Καζάνι που βράζει» η Μέση Ανατολή: Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα (pics+vid)

Τουλάχιστον 25 τραυματίες, μεταξύ τους και έξι παιδιά - Προηγήθηκε η εκτόξευση τριών ρουκετών από τους Παλαιστίνιους - Νωρίτερα, δύο νεκροί και τουλάχιστον 200 τραυματίες σε συγκρούσεις Παλαιστινίων με τις δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ

Η πολεμική αεροπορία του Ισραήλ ανακοίνωσε νωρίτερα ότι πολεμικά αεροσκάφη της βομβάρδισαν σήμερα στρατιωτικούς στόχους της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, την ώρα που το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωνε ότι τουλάχιστον 25 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τις επιδρομές, μεταξύ αυτών 6 παιδιά.

Ο ισραηλινός στρατός έκανε γνωστό ότι έπληξε ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης και μια αποθήκη πυρομαχικών ως αντίποινα για τις ρίψεις ρουκετών νωρίτερα σήμερα από τη Γάζα εναντίον πόλεων του Ισραήλ.

Αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι οι περισσότεροι από τους τραυματίες είναι κάτοικοι ενός κτηρίου κοντά στο στρατόπεδο, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Καζάνι που βράζει» η Μέση Ανατολή

Νωρίτερα σήμερα, δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις που ξέσπασαν με Ισραηλινούς στρατιώτες, εκατοντάδες άλλοι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της «ημέρας της οργής» εναντίον της απόφασης του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Οι διαδηλωτές πέταξαν βόμβες μολότοφ και πέτρες στους άνδρες των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας, που απάντησαν με δακρυγόνα, πλαστικές σφαίρες και πραγματικά πυρά. Δεκάδες άτομα νοσηλεύονται με αναπνευστικά προβλήματα από τα δακρυγόνα.

Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ξεκίνησε την έκτακτη συνεδρίασή του στην οποία πρόκειται να συζητηθεί η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει μονομερώς την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει την οργή του αραβικού κόσμου και την κατακραυγή των εταίρων της Ουάσινγκτον. Ένας διπλωμάτης, όταν ρωτήθηκε τι μπορεί να αναμένει ο κόσμος από αυτή τη συνεδρίαση, την οποία ζήτησαν οκτώ χώρες που μετέχουν στο Συμβούλιο, απάντησε μονολεκτικά: «Τίποτα». Ένας άλλος σχολίασε ότι η συζήτηση θα δείξει «την απομόνωση» των ΗΠΑ στο ζήτημα αυτό.

Οι ΗΠΑ «παραμένουν δεσμευμένες στην ειρηνευτική διαδικασία» στη Μέση Ανατολή και είναι ένας αξιόπιστος μεσολαβητής ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστινίους, διαβεβαίωσε σήμερα από τα ΗΕ η πρέσβειρα των ΗΠΑ Νίκι Χέιλι, στον απόηχο της απόφασης του Ντόναλντ Τραμπ.

«Παρουσιάστε λεπτομερείς προτάσεις»

Η Βρετανία κάλεσε σήμερα τις Ηνωμένες Πολιτείες να παρουσιάσουν τις λεπτομερείς προτάσεις τους για την ειρήνευση μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων και χαρακτήρισε «μη βοηθητική» την απόφαση του Αμερικανού προέδρου.

«Οι αποφάσεις αυτές δεν εξυπηρετούν την προοπτική της ειρήνης στην περιοχή», σχολίασε ο πρεσβευτής της Βρετανίας στα Ηνωμένα Έθνη Μάθιου Ράικροφτ, κατά τη συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας που συνήλθε εκτάκτως σήμερα για να εξετάσει τις εξελίξεις. «Ενθαρρύνουμε σθεναρά την αμερικανική κυβέρνηση να παρουσιάσει λεπτομερείς προτάσεις για μια διευθέτηση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα κάνει επίσης ό,τι μπορεί για να στηρίξει την πρόοδο και το όραμα μιας βιώσιμης ειρήνης», συνέχισε ο Βρετανός διπλωμάτης.

Ο πρεσβευτής της Αιγύπτου Αμρ Αμπουλάτα είπε ότι η απόφαση των ΗΠΑ θα έχει «σοβαρές, αρνητικές επιπτώσεις» στην ειρηνευτική διαδικασία.

Πηγή φωτογραφίας: Twitter

Σχετικές ειδήσεις