ΚΟΣΜΟΣ

Δραματική η κατάσταση στη Μέση Ανατολή: Χύθηκε αίμα και στην Ιερουσαλήμ (Pics+Vids)

Δραματική η κατάσταση στη Μέση Ανατολή: Χύθηκε αίμα και στην Ιερουσαλήμ (Pics+Vids)

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν για άλλη μια φορά σήμερα (10/12) τους δρόμους μεγάλων πόλεων στη Μέση Ανατολή και σε πολλές άλλες χώρες σε όλον τον κόσμο, διαμαρτυρόμενοι για την αμφιλεγόμενη απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ ΜΑΧΑΙΡΙ ΣΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΒΙΑΙΩΝ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ – ΔΕΚΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΕ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ – ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ

Καθώς συνεχίζονται για τέσσερις ημέρες οι κινητοποιήσεις και τα βίαια επεισόδια στα παλαιστινιακά εδάφη, που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τέσσερις Παλαιστίνιους μέχρι τώρα, ο πάπας Φραγκίσκος επανέλαβε σήμερα την έκκλησή του προς όλες τις πλευρές να επιδείξουν «σύνεση και αυτοσυγκράτηση».

Σε μια ένδειξη ωστόσο ότι η ένταση δεν αποκλιμακώνεται, ένας Παλαιστίνιος μαχαίρωσε και τραυμάτισε σοβαρά έναν φύλακα ασφαλείας στην Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία που έκανε λόγο για «τρομοκρατική» επίθεση. Ο δράστης συνελήφθη.

Προσπαθώντας να εμφανιστεί ως ο προασπιστής της παλαιστινιακής υπόθεσης, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαμήνυσε σήμερα ότι «δεν θα εγκαταλείψει την Ιερουσαλήμ στο έλεος ενός κράτους τρομοκράτη που σκοτώνει παιδιά», αναφερόμενος στο Ισραήλ.

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, που βρίσκεται στο Παρίσι για συνομιλίες με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, κατηγόρησε την Ευρώπη για «υποκρισία», κατηγορώντας την ότι δεν καταδικάζει τις εκτοξεύσεις ρουκετών εναντίον του Ισραήλ από τους Παλαιστίνιους.

18834618

Μολονότι οι κινητοποιήσεις δεν ήταν τόσο ογκώδεις όσο θα περίμενε κανείς για αυτό το καυτό ζήτημα, οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν και σήμερα. Στη Βηθλεέμ, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ των συγκεντρωμένων και των Ισραηλινών στρατιωτών.

Ταραχές σημειώθηκαν επίσης στον προσφυγικό καταυλισμό του Αρούμπ, επίσης στη Δυτική Όχθη, όπου ένας Παλαιστίνιος τραυματίστηκε από πλαστικές σφαίρες.

18828467

Στον Λίβανο, οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού για να διαλύσουν μια διαδήλωση κοντά στην πρεσβεία των ΗΠΑ, στη βόρεια Βηρυτό. Οι διαδηλωτές εμποδίστηκαν να φτάσουν στο κτίριο της αμερικανικής διπλωματικής αντιπροσωπείας και πολλοί τραυματίστηκαν. Για αύριο, η σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ καλεί τους υποστηρικτές της να διαδηλώσουν σε ένα προάστιο στη νότια Βηρυτό.

Πολλές χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε μια διαδήλωση στην Κωνσταντινούπολη ενώ στο Κάιρο εκατοντάδες συγκεντρώθηκαν στις κινητοποιήσεις στο Πανεπιστήμιο Αλ Άζχαρ, στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου και σε εκείνο του Αΐν Σαμς. Στις διαδηλώσεις αυτές συμμετείχαν και περίπου 200 Αιγύπτιοι δικηγόροι.

Στο Ραμπάτ, την πρωτεύουσα του Μαρόκου, η κινητοποίηση ήταν ογκώδης. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους κρατώντας πλακάτ που έγραφαν «Ιερουσαλήμ, πρωτεύουσα της Παλαιστίνης».

Στην Τζαλαλαμπάντ του Αφγανιστάν, οι συγκεντρωμένοι έκαψαν ένα ομοίωμα του Τραμπ, φωνάζοντας συν: θήματα όπως «θάνατος στην Αμερική, τον Τραμπ και το Ισραήλ». Στην Τζακάρτα, περίπου 5.000 Ινδονήσιοι διαμαρτυρήθηκαν έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση του Τραμπ, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς ανακοίνωσε ότι δεν θα δεχτεί τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς ο οποίος στα μέσα Δεκεμβρίου θα πραγματοποιήσει περιοδεία στο Ισραήλ, τη Δυτική Όχθη και την Αίγυπτο.

Ο μεγάλος ιμάμης του τεμένους Αλ Άζχαρ, στο Κάιρο και ο πάπας της Ορθόδοξης Κοπτικής Εκκλησίας της Αιγύπτου Θεόδωρος Β΄ αρνήθηκαν επίσης να συναντηθούν με τον Πενς.

18834358

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχετικές ειδήσεις