ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Συλλήψεις Τούρκων εκπαιδευτικών που συνδέονται με τον Γκιουλέν

Αφγανιστάν: Συλλήψεις Τούρκων εκπαιδευτικών που συνδέονται με τον Γκιουλέν

Συλλήψεις «Γκιουλενιστών» και στο Αφγανιστάν

Ένας Αφγανός και τρεις Τούρκοι εκπαιδευτικοί που συνδέονται με μια οργάνωση την οποία θεωρεί ύποπτη η τουρκική κυβέρνηση συνελήφθησαν σήμερα από αξιωματούχους των αφγανικών μυστικών υπηρεσιών, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της οργάνωσης.

Η κίνηση ενάντια της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Afghan Turk CAG Educational (ATCE), που διαχειρίζεται τα σχολεία, φέρεται να εντάσσεται στο πλαίσιο της εκστρατείας που πραγματοποιεί η Τουρκία εναντίον των υποστηρικτών του Φετουλάχ Γκιουλέν, του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ μουσουλμάνου ιεροκήρυκα, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι βρίσκεται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016. Ο Γκιουλέν αρνείται τις κατηγορίες.

Η ATCE, που υποστηρίζει ότι είναι μια ανεξάρτητη οργάνωση, διαχειρίζεται σχολεία σε αρκετές πόλεις, περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας Καμπούλ, της Μαζάρ-ι-Σαρίφ, της Κανταχάρ και της Χεράτ και δραστηριοποιείται στο Αφγανιστάν από το 1995.

«Περίπου στις 07:00, τέσσερις από τους εκπαιδευτικούς μας, που ταξίδευαν σε δύο διαφορετικά αυτοκίνητα, συνελήφθησαν από (τις αφγανικές μυστικές υπηρεσίες)», δήλωσε ο πρόεδρος της ATCE Χουμάν Ερντογάν.

Άλλοι αξιωματικοί των μυστικών υπηρεσιών πήγαν αργότερα στο κοντινό σχολείο θηλέων της οργάνωσης, αναζητώντας ακόμη έναν εκπαιδευτικό, πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της οργάνωσης, οι άνδρες παρουσιάστηκαν ως μέλη της NDS, της αφγανικής υπηρεσίας αντικατασκοπίας. Η NDS και η αφγανική κυβέρνηση δεν απάντησαν άμεσα σε αίτημα για σχόλιο.

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Ασράφ Γκάνι βρισκόταν σήμερα καθοδόν προς την Κωνσταντινούπολη για να παρευρεθεί στην έκτακτη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) που θα διεξαχθεί την Τετάρτη, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σχετικές ειδήσεις