Χιλή - εκλογές: «Οδυνηρή ήττα» του κεντροαριστερού Γκιγιέ από τον δεξιό Πινιέρα

Χιλή - εκλογές: «Οδυνηρή ήττα» του κεντροαριστερού Γκιγιέ από τον δεξιό Πινιέρα

Ο κεντροαριστερός υποψήφιος για την προεδρία της Χιλής Αλεχάντρο Γκιγιέ αναγνώρισε την «οδυνηρή ήττα» του στις εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν την Κυριακή (17/12) στη χώρα, η οποία ενισχύει το κύμα των χωρών της Λατινικής Αμερικής που κάνουν στροφή προς τη δεξιά.

Με το 96,31% των ψηφοδελτίων να έχει πλέον καταμετρηθεί στη χώρα που κατατάσσεται στην πρώτη θέση παγκοσμίως στην εξόρυξη χαλκού, ο πρώην πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα, τη νίκη του οποίου προτιμούσαν σαφώς οι επενδυτές και οι χρηματαγορές, κερδίζει συγκεντρώνοντας το 54,7% των ψήφων, σύμφωνα με τη Servel, την εκλογική επιτροπή της Χιλής. Ο Γκιγιέ λάμβανε το 45,43% των ψήφων.

Ο Γκιγιέ, πρώην δημοσιογράφος, γερουσιαστής και συγκριτικά νέος στην πολιτική, προέτρεψε τον Πινιέρα να μην ανατρέψει, αλλά αντιθέτως να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις που προώθησε η απερχόμενη κεντροαριστερή πρόεδρος Μισέλ Μπατσελέτ.

Ο Πινιέρα έχει δεσμευτεί να τερματίσει τις προοδευτικές και σε ορισμένες περιπτώσεις τολμηρές μεταρρυθμίσεις της προκατόχου του - αποποινικοποίηση της άμβλωσης, νομιμοποίηση των γάμων ομοφυλοφίλων, σταδιακή πορεία προς τη δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση - και να δώσει ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη.

Η διαφορά του Πινιέρα με τον Γκιγιέ ήταν πολύ μεγαλύτερη από αυτή που προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις, με βάση τις οποίες η μάχη θα ήταν η πιο αμφίρροπη μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας.