ΚΟΣΜΟΣ

Αυστρία: Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση εν μέσω διαδηλώσεων (pics)

Αυστρία: Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση εν μέσω διαδηλώσεων (pics)

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς είναι ο νεότερος ηγέτης στον κόσμο

Ορκίστηκε σήμερα η νέα κυβέρνηση συνασπισμού της Αυστρίας με τη συμμετοχή της άκρας δεξιάς και επικεφαλής τον 31χρονο Σεμπάστιαν Κουρτς.

Ο Κουρτς, ο νέος καγκελάριος της Αυστρίας που προέρχεται από το συντηρητικό κόμμα ÖVP και είναι ο νεότερος ηγέτης στον κόσμο, ορκίστηκε από τον πρόεδρο της χώρας Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν πλάι στον αντικαγκελάριο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος FPÖ στη διάρκεια μιας τελετής που μεταδόθηκε απευθείας από την αυστριακή κρατική τηλεόραση.

Στο μεταξύ περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στη Βιένη κατά της συμμετοχής του FPÖ στη νέα κυβέρνηση συνασπισμού της Αυστρίας.

Διάφορες πορείες, που πραγματοποιήθηκαν έπειτα από έκκληση αριστερών ομάδων και οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κατευθύνθηκαν προς τη συνοικία όπου βρίσκονται τα υπουργεία και το πρώην αυτοκρατορικό παλάτι όπου πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία των 13 νέων μελών της κυβέρνησης, εκ των οποίων έξι ανήκουν στο FPÖ.

Οι διαδηλωτές, ανάμεσά τους και πολλοί νέοι, ήταν περικυκλωμένοι από ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας, η οποία οδήγησε την πορεία στην πλατεία των Ηρώων, όπου το 1938 ο Αδόλφος Χίτλερ εκφώνησε την ομιλία στην οποία ανακοίνωσε την προσάρτηση της Αυστρίας στη Γερμανία.

Έπειτα από δύο μήνες διαπραγματεύσεων, το FPÖ, που κατέλαβε την τρίτη θέση στις εκλογές, απέσπασε τα πολύ σημαντικά υπουργεία Εξωτερικών, Εσωτερικών και Άμυνας και τη θέση του αντικαγκελαρίου για τον ηγέτη του, τον 48χρονο Στράχε.

«Οι δημοκράτες που είναι δεσμευμένοι στις ευρωπαϊκές αξίες θα πρέπει να αντιμετωπίζουν με προσοχή τον συνασπισμό που βρίσκεται τώρα στην εξουσία στην Αυστρία», σχολίασε ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί στον λογαριασμό του στο Twitter. «Η κατάσταση είναι αναμφισβήτητα διαφορετική σε σχέση με το προηγούμενο του 2000, όμως το να βρίσκεται στην εξουσία η ακροδεξιά δεν είναι ποτέ κάτι ασήμαντο», πρόσθεσε.

Το 2000 κάποιες ευρωπαϊκές χώρες είχαν επιβάλει κυρώσεις στην Αυστρία για να διαμαρτυρηθούν για τη συμμετοχή του FPÖ στην κυβέρνηση. Όμως τώρα δεν αναλαμβάνεται παρόμοια δράση, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη Gallery του Newsbomb.gr

Πηγή φωτογραφιών: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις