Σοκάρουν τα νέα στοιχεία για τη δολοφονία της φοιτήτριας: Το μαχαίρι, η βότκα και τα άλλα κορίτσια

Δεν έχει τέλος η φρίκη - Συνεχίζουν…

Σεισμός: Διπλή σεισμική δόνηση στο Βόρειο Αιγαίο (pics)

Σεισμός τώρα: Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,1 βαθμών…

Κοινωνικό μέρισμα 2018: Ποιοι θα πληρωθούν στις 14 Δεκεμβρίου

Περίπου 1.300.000 αιτήσεις εχουν υποβληθεί έως τώρα…

Καιρός: Θα χιονίσει σήμερα και στα ορεινά της Αττικής. Η ανάλυση του Τάσου Αρνιακού (video)

Καιρός: Ολες οι λεπτομέρειες για τη ραγδαία επιδείνωση…

Τέλη κυκλοφορίας 2019 - gsis.gr: Αναρτήθηκαν στο TAXIS - Δείτε πόσα θα πληρώσετε ΕΔΩ

Τέλη κυκλοφορίας 2019 - Όλες οι ειδήσεις:…

Θρήνος στη Ρωσία: Πέθανε ο Αρσένι Ρογκίνσι

Θρήνος στη Ρωσία: Πέθανε ο Αρσένι Ρογκίνσι

Πέθανε σήμερα (18/12) σε κλινική του Ισραήλ σε ηλικία 72 ετών, ο Αρσένι Ρογκίνσκι, μια από τις εξέχουσες προσωπικότητες της Ρωσίας στον τομέα της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Ρογκίνσκι που ήταν ιστορικός υπήρξε ιδρυτής την περίοδο της διακυβέρνησης του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ του κινήματος Memorial, το οποίο γεννήθηκε την περίοδο 1987-1988 στην Μόσχα και σε πολλές πόλεις της ΕΣΣΔ, ενώ κατοχυρώθηκε επίσημα ως μη κυβερνητική οργάνωση το 1990.

Ένας από τους πρωτεργάτες και επίτιμος πρόεδρος του Memorial ήταν ο γνωστός ακαδημαϊκός Αντρέι Ζαχάροφ. Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, το κίνημα απόκτησε τον χαρακτήρα της διεθνούς οργάνωσης Μemorial, ενώ οι ρωσικές οργανώσεις που εντάχθηκαν σ' αυτή αποτελούν την Ρωσική οργάνωση Memorial. Μια από τις βασικές δραστηριότητες της οργάνωσης Memorial, ήταν να διατηρήσει άσβεστη την μνήμη των θυμάτων των σταλινικών διώξεων, ενώ αναπτύσσει ερευνητική και ενημερωτική δραστηριότητα στον τομέα των διώξεων της σταλινικής περιόδου και της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στο διάστημα 1975-1981 έγραφε και είχε την επιμέλεια των εκδόσεων «Πάμιατ» (Μνήμη) που ήταν εκδόσεις ‘σαμιζντάτ’ (παράνομες) με ιστορικό περιεχόμενο. Στις 4 Φεβρουαρίου 1977 στο διαμέρισμα του Ρογκίνσκι είχαν πραγματοποιηθεί έρευνες. Τον Μάρτιο του 1979 ύστερα από αίτημα της KGB απολύθηκε από το σχολείο στο οποίο εργαζόταν. Τον Απρίλιο του 1981 οι αρχές ασφαλείας του πρότειναν να εγκαταλείψει την Σοβιετική Ένωση και να μεταναστεύσει στο εξωτερικό, αλλά δεν αποδέχθηκε την πρόταση. Ένα μάλιστα από τα πιο γνωστά αποφθέγματά του υπήρξε «η KGB δεν μπορεί να μεταρρυθμιστεί καθόλου».

Το 1981 συνελήφθη και καταδικάστηκε σε 4 χρόνια φυλάκιση με βάση ένα ψευδές κατηγορητήριο το οποίο βασίστηκε σε χαλκευμένα έγγραφα. Ο Ρογκίνσκι εξέτισε όλη την ποινή του και αφέθηκε ελεύθερος το 1985. Το 1992 αποκαταστάθηκε πλήρως.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters