ΚΟΣΜΟΣ

Χριστούγεννα 2017: Εσείς ξέρετε πού και πότε στήθηκε η πρώτη φάτνη σε ανάμνηση της Θείας Γέννησης;

Χριστούγεννα 2017: Εσείς ξέρετε πού και πότε στήθηκε η πρώτη φάτνη σε ανάμνηση της Θείας Γέννησης;

Χριστούγεννα 2017 | Φάτνη: Σε ανάμνηση της φάτνης, στην οποία γεννήθηκε ο Χριστός, οι χριστιανοί συνηθίζουν να κατασκευάζουν κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων ένα ομοίωμα της Φάτνης της Γεννήσεως με τα κύρια πρόσωπα των σχετικών ευαγγελικών περικοπών: δηλαδή της Παναγίας, του Χριστού, του μνήστορος Ιωσήφ, των τριών Μάγων, των τριών βοσκών, Αγγέλων καθώς και κάποιων ζώων.

Το έθιμο της φάτνης εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Ιταλία το έτος 1223 μ.Χ., με εμπνευστή του τον Ιταλό μοναχό, Τζοβάνι ντε Μπερναντόνε, που αργότερα αγιοποιήθηκε από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και έμεινε γνωστός ως ο Άγιος Φραγκίσκος της Ασίζης (1182 - 1226).

Σύμφωνα με τις επίσημες καταγραφές στα αρχεία του Βατικανού, τα Χριστούγεννα του 1223, τρία χρόνια προτού ο Φραγκίσκος αφήσει την τελευταία του πνοή, στήνει την πρώτη Φάτνη της Γεννήσεως, σε ανάμνηση της Γέννησης του Θεανθρώπου. Έτσι, διαδίδεται, με την πάροδο των ετών, η κατασκευή και ο στολισμός της φάτνης.

Francisbyelgreco

Ο Άγιος Φραγκίσκος της Ασίζης (1182 - 1226) - Έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (Ελ Γκρέκο)

Αργότερα,οι κατασκευές και τα ομοιώματα που πλαισίωναν τη φάτνη ήταν χάρτινες αναδιπλούμενες, ενώ στις μέρες μας αποτελούν ιδιαίτερες κατασκευές ξύλινες ή πλαστικές, ενώ τα πρόσωπα και ζώα είναι κατά βάση αγαλματίδια φτιαγμένα από πηλό ή άλλο υλικό.

Οι φάτνες αυτές τοποθετούνται στη βάση των χριστουγεννιάτικων δένδρων. Σήμερα παρατηρούνται και υπαίθριες σε πλατείες δήμων αλλά και οργανισμών, ιδιωτικών εταιρειών και αλλού.

Σχετικές ειδήσεις