Λαμία - Σοκαριστικό βίντεο: Καρέ – καρέ η στιγμή που φορτηγάκι παρασύρει γυναίκα σε φαρμακείο

Λαμία: Καρέ - καρέ η εισβολή οχήματος…

Κάρπαθος: Τo SMS του στοίχισε 5.830 ευρώ!

Όλα τα είδη ηλεκτρονικής απάτης έχουν απασχολήσει…

Αβεβαιότητα για το νόμο Κατσέλη – Στο τέλος Δεκεμβρίου οι ανακοινώσεις

Κυριολεκτικά στον «αέρα» βρίσκονται οι διατάξεις του…

Οι αδερφοί Αγγελόπουλοι αφού έβγαλαν «ανίκανο» τον πατέρα τους τώρα βλέπουν αρπαχτικά

Το δικαστικό θρίλερ μεταξύ των αδερφών Αγγελόπουλου…

Βόλος: Συνελήφθη 35χρονος που κυκλοφορούσε με μαχαίρια και γκλοπ

Για παράβαση του Νόμου περί Όπλων συνελήφθη…

Η Ρωσία στο έλεος των χάκερς

Η Ρωσία στο έλεος των χάκερς

Κατά τη διάρκεια του 2017 οι ρωσικές επιχειρήσεις έχασαν περίπου 116 δισεκατομμύρια ρούβλια (16 δισεκατομμύρια ευρώ), από κυβερνοεπιθέσεις, γράφει η εφημερίδα RBK επικαλούμενη τα στοιχεία που παρουσίασε το Εθνικό Ίδρυμα Οικονομικών Ερευνών (ΕΙΟΕ). Αυτό σημαίνει ότι μια στις πέντε ρωσικές επιχειρήσεις πλήττεται από χάκερς και όπως λένε οι ειδήμονες οι Ρώσοι επιχειρηματίες υποτιμούν προς τον παρόν τη σοβαρότητα της απειλής αυτής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΙΟΕ την πρώτη θέση στον κατάλογο των επιχειρήσεων που πλήττονται από κυβερνοεπιθέσεις της κατέχουν οι μεγάλες ρωσικές επιχειρήσεις σε ποσοστό 62%. Συνήθως από τις επιθέσεις μολύνονται με ιούς οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές των συνεργατών των επιχειρήσεων πολλές από τις οποίες σχετίζονται με εκβιασμούς με σκοπό την απόσπαση χρημάτων (σε ποσοστό 20%), με την παραβίαση των ηλεκτρονικών ταχυδρομείων (12%) και με δολιοφθορές στην ιστοσελίδα τη εταιρείας (σε ποσοστό10%).

Οικονομικές απώλειες υπέστησαν το 22% των επιχειρήσεων που δέχθηκαν επιθέσεις από χάκερς. Στις μεγάλες επιχειρήσεις το ποσοστό των απωλειών αυτών έφθασε και το 39%. Ο μέσος όρος για τις μεγάλες επιχειρήσεις ανήλθε στα 850.000 ρούβλια (12000 ευρώ) ενώ για τις μικρές επιχειρήσεις σα 30.000 ρούβλια (50 ευρώ).

Ωστόσο όπως επισημαίνουν οι αναλυτές του rvsikoy ΕΙΟΕ, παρότι όλοι σχεδόν οι ερωτηθέντες επιχειρηματίες σε ποσοστό 99% είναι ενήμεροι για τους κινδύνους των κυβερνοεπιθέσεων από τους χάκερς, οι περισσότεροι υποτιμούν τους κινδύνους αυτούς. Η πλειοψηφία (60%) θεωρεί ότι οι κίνδυνοι αυτοί είναι ελάχιστοι για τις επιχειρήσεις τους.

Τον Νοέμβριο του 2017 ο υποδιοικητής της ρωσικής τράπεζας Sberbank (η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας), Στανοσλάβ Κουνζεντσόφ είχε δηλώσει ότι οι ετήσιες απώλειες της ρωσικής οικονομίας από τις επιθέσεις των χάκερς φθάνουν τα 600-650 δισεκατομμύρια ρούβλια, περίπου το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της εταιρείας Group-IB Αντόν Φίσμαν οι ρωσικές εταιρείες δαπανούν για την συστήματα προστασίας από τις κυβερνοεπιθέσεις κατά μέσο όρο το 4-8% του ΙΤ προϋπολογισμού που διαθέτουν , αλλά θεωρεί ότι δεν επαρκεί για την ασφάλεια τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters