ΚΟΣΜΟΣ

Εγκαταλείπει την εξουσία ο πρόεδρος της Υεμένης

Εγκαταλείπει την εξουσία ο πρόεδρος της Υεμένης
Σε δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση τόνισε ότι προτίθεται να φύγει τις προσεχείς μέρες

Στην τελική ευθεία φαίνεται ότι βρίσκεται η θητεία του προέδρου της Υεμένης Άλι Αμπντάλα Σάλεχ έπειτα από περίπου εννέα μήνες μαζικών διαμαρτυριών κατά της 33χρονης παραμονής του στην εξουσία.

"Απορρίπτω την εξουσία και θα συνεχίσω να την απορρίπτω και θα εγκαταλείψω την εξουσία τις ερχόμενες ημέρες", δήλωσε σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.

Από την άλλη πλευρά πάντως οι αντίπαλοί του είναι επιφυλακτικοί για τις προθέσεις του προέδρου, ο οποίος έχει αποσυρθεί από μια συμφωνία μετάβασης της εξουσίας, που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, τρεις φορές φέτος.

Υποστηρίζουν πως η ομιλία του είναι ένας ελιγμός για να ελαττωθεί η πίεση ενόψει της ενημέρωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ από τον απεσταλμένο του ΟΗΕ στην Υεμένη Τζαμάλ Μπενόμαρ, που έφυγε από τη Σαναά με άδεια χέρια έπειτα από μέρες εντατικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην αντιπολίτευση και το κυβερνών κόμμα.

Διπλωμάτες έχουν δηλώσει ότι βρίσκονται κοντά στην επίτευξη διεθνούς συναίνεσης προκειμένου να εκδοθεί ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας το οποίο μπορεί να προστεθεί στις πιέσεις που ασκούνται στη χώρα ώστε να οριστικοποιήσει μια μεταβίβαση της εξουσίας.