Βόμβα στον Βύρωνα: Οι πρώτες δηλώσεις του αντεισαγγελέα Ντογιάκου

Εκρηκτικός μηχανισμός εντοπίστηκε έξω από το σπίτι του πρώην…

Επίδομα θέρμανσης: Δείτε ΕΔΩ αν το δικαιούστε - Πότε θα δοθεί

Το βασικό ποσό του επιδόματος θα αυξηθεί…

Στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη στο Παλέρμο ο Αλέξης Τσίπρας

Με ποιους θα συναντηθεί ο Έλληνας πρωθυπουργός

ΑΣΕΠ 10Κ/2018: Προσοχή! Μέχρι σήμερα οι αιτήσεις για 118 μόνιμες θέσεις εργασίας

ΑΣΕΠ - Όλες οι ειδήσεις: Ολοκληρώνεται σήμερα…

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Ηλεκτρονικά βιβλία για όλους από το 2019 - Νέος φόρος στις συναλλαγές

Απευθείας στο Taxisnet θα τηρούνται από το…

Πιο διχασμένοι από ποτέ οι Αμερικανοί στο εξής σημαντικό ερώτημα…

Πιο διχασμένοι από ποτέ οι Αμερικανοί στο εξής σημαντικό ερώτημα…

Οι Αμερικανοί πολίτες δεν υπήρξαν ποτέ άλλοτε τόσο διχασμένοι απέναντι στο ερώτημα εάν εμπιστεύονται ή όχι τα μεγάλα ΜΜΕ, σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιοποίησε σήμερα το ανεξάρτητο ινστιτούτο Poynter.

Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη το διάστημα 2 έως 8 Νοεμβρίου, το ποσοστό των ερωτηθέντων που δήλωσε ότι εμπιστεύεται τα μεγάλα ΜΜΕ ανέρχεται σε 49%, στην πλειονότητά τους ψηφοφόροι των Δημοκρατικών.

Συγκεκριμένα, μονάχα το 12% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι έχει «μεγάλη» εμπιστοσύνη στα σημαντικότερα ΜΜΕ και το 37% ένα «καλό επίπεδο» εμπιστοσύνης.

Είναι η πρώτη έρευνα αυτού του είδους που διεξήγαγε το Poynter, το οποίο εκτιμά εντούτοις ότι η εμπιστοσύνη έχει αυξηθεί, συγκρίνοντάς την με τα δεδομένα που προέκυψαν από το έρευνα του ινστιτούτου Gallup, σύμφωνα με τα οποία αφού έφθασε πέρυσι στο χαμηλότερο ποσοστό, ήτοι 32%, έναντι 54% το 2003, η εμπιστοσύνη προς τα ΜΜΕ αυξήθηκε σε 41% το 2017.

Την ίδια ώρα, οι υποστηρικτές του Δημοκρατικού Κόμματος δηλώνουν την εμπιστοσύνη τους σε ποσοστό 74%, ενώ οι υποστηρικτές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος δηλώνουν ότι εμπιστεύονται τα αμερικανικά ΜΜΕ σε ποσοστό μόλις 19%.

Το Poynter χρησιμοποιεί, κι εδώ, τα δεδομένα του Gallup, το οποίο, στα 20 χρόνια που καταγράφει τις τάσεις σε αυτό το ερώτημα, ποτέ δεν διαπίστωσε τόσο μεγάλο χάσμα μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων.

Το 69% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι ο Τύπος «εμποδίζει τους πολιτικούς ηγέτες από το να κάνουν πράγματα που δεν θα έπρεπε να κάνουν».

Ωστόσο, το 69% των ερωτηθέντων πιστεύει επίσης ότι τα ΜΜΕ «τείνουν να ευνοούν ένα πολιτικό στρατόπεδο» και το 44% θεωρεί ότι ο Τύπος «επινοεί» ιστορίες σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ.

Οι συντελεστές της έρευνας ρώτησαν επίσης τους συμμετέχοντες σχετικά με τα μέσα ενημέρωσης που παρακολουθούν.

Φαίνεται λοιπόν ότι οι Δημοκρατικοί παρακολουθούν το τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, αγαπημένο μέσο των Ρεπουμπλικανών, αν και δεν το επιβεβαιώνουν. Και αντιθέτως, οι Ρεπουμπλικάνοι «επισκέπτονται» τον ιστότοπο Huffington Post, αν και δεν το αποδέχονται επισήμως.
Η έρευνα διεξήχθη σε συνεργασία με την εταιρεία YouGov σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 2.100 Αμερικανών πολιτών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters