ΚΟΣΜΟΣ

Παραίτηση Σάλεχ θέλουν οι Ευρωπαίοι

Παραίτηση Σάλεχ θέλουν οι Ευρωπαίοι

Πιέσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ασκούν Ευρωπαίοι διπλωμάτες, με στόχο να εγκριθεί απόφαση με την οποία θα καλείται ο πρόεδρος της Υεμένης, Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, να εγκαταλείψει την εξουσία.

Οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες ελπίζουν ότι αυτή τη φορά η Ρωσία δεν θα μπλοκάρει την προσπάθεια λήψης απόφασης για την Υεμένη, όπως έγινε με το σχέδιο απόφασης για τη Συρία, στο οποίο άσκησαν βέτο η Μόσχα και το Πεκίνο.

Ο πρεσβευτής της Υεμένης στον ΟΗΕ, Τζαμάλ Μπενόμαρ αναμένεται να παρουσιάσει αύριο Τρίτη στο Συμβούλιο Ασφαλείας την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές τις επόμενες ημέρες ενδέχεται να μοιραστεί στις 15 χώρες-μέλη του Συμβουλίου ένα σχέδιο απόφασης.

Την ώρα που οι διαδηλωτές στη Σαναά καλούν τα Ηνωμένα Έθνη να αναλάβουν δράση, οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες, μαζί με τις ΗΠΑ, συντάσσουν ένα ψήφισμα το οποίο θα στηρίζεται στο ειρηνευτικό σχέδιο του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC). Το σχέδιο αυτό προβλέπει την αποχώρηση του προέδρου Σάλεχ και την προκήρυξη εκλογών.