ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Σκεπτικισμός στο SPD για την έναρξη διαπραγματεύσεων για μεγάλο συνασπισμό

Γερμανία: Σκεπτικισμός στο SPD για την έναρξη διαπραγματεύσεων για μεγάλο συνασπισμό

Mετά την -οριακή- επικράτηση του όχι στις διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση νέου μεγάλου συνασπισμού (52 έναντι 51 ναι και 4 αποχών) στο τοπικό συνέδριο των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) του ανατολικογερμανικού κρατιδίου Σαξονία-Ανχαλτ, πληθαίνουν και οι αντιδράσεις ηγετικών στελεχών του κόμματος.

Στο συνέδριο παρέστη και ο πρώην πρόεδρος του κόμματος και νυν (μεταβατικός) υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος όμως δεν έπεισε τους συνέδρους να ψηφίσουν θετικά.

Πάντως, ο νυν πρόεδρος του SPD Μάρτιν Σουλτς υπεραμύνθηκε της απόφασης της ηγεσίας του κόμματος να προτείνει στη βάση την έναρξη διαπραγματεύσεων για νέο μεγάλο συνασπισμό με τους Χριστιανοδημοκράτες, σε συνέντευξή του η οποία δημοσιεύεται στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine (FAS): «Μπορώ να κατανοήσω τις επιφυλάξεις στις γραμμές μας, είχα και ο ίδιος μεγάλες αμφιβολίες. Όπως και εγώ, οι αντιπρόσωποι του κόμματος στο έκτακτο συνέδριο (σ.σ θα γίνει στις 21 Ιανουαρίου στη Βόνη) θα πεισθούν (να υπερψηφίσουν την έναρξη διαπραγματεύσεων) μόνο με επιχειρήματα».

Σκεπτικισμό εκφράζουν εν τω μεταξύ ανοικτά επιφανή στελέχη του κόμματός του. Ο κυβερνήτης του Βερολίνου Μίχαελ Μιούλερ δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Tagesspiegel: «Υπήρξε ένα σαφές μήνυμα από την κάλπη (23 Σεπτεμβρίου) και προς τους δύο κυβερνητικούς εταίρους: Αυτός ο συνασπισμός με την ίδια πολιτική δεν αποτελεί την ενδεδειγμένη λύση. Γι αυτό και η συνέχισή του χωρίς ουσιαστικές αλλαγές δεν με πείθει».

Ο Μιούλερ δεν απέκλεισε μάλιστα νέες εκλογές σύντομα ή πιο μακροπρόθεσμα.

Σχετικές ειδήσεις