Εκλογές Φινλανδία: Θριαμβευτική επανεκλογή για τον Σάουλι Νιινίστο

Εκλογές Φινλανδία: Θριαμβευτική επανεκλογή για τον Σάουλι Νιινίστο

Ο Σάουλι Νιινίστο, ο απερχόμενος πρόεδρος της Φινλανδίας, επανεξελέγη την Κυριακή (28/1) με ποσοστό άνω του 60% των ψήφων, απόδειξη ότι ο τρόπος με τον οποίο κατάφερε να προσεγγίσει η χώρα του το ΝΑΤΟ χωρίς να συγκρουστεί με τον ισχυρό Ρώσο γείτονα ικανοποιεί τους συμπατριώτες του.

Μετά την καταμέτρηση όλων των ψηφοδελτίων, συγκεντρώνει ποσοστό 62,7% των ψήφων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή, αφήνοντας μακράν στη δεύτερη θέση τον κυριότερο αντίπαλό του, τον Πέκα Χααβίστο των Πρασίνων, με 12,4% των ψήφων.

«Το αποτέλεσμα ήταν μάλλον έκπληξη», είπε, δηλώνοντας «συγκινημένος από αυτή την υποστήριξη». Περίπου το 66,7% των 3,5 εκατομμυρίων ψηφοφόρων άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα. Η συμμετοχή ήταν ελαφρά χαμηλότερη σε σχέση με το 2012 όταν είχε φθάσει το 72,8%. 

Μετά την εκλογή του το 2012, ο Νιινίστο, που διεκδίκησε την επανεκλογή του φέτος ως ανεξάρτητος υποψήφιος, καταρρίπτει τα ρεκόρ δημοφιλίας κυρίως λόγω της στρατηγικής του απέναντι στη Ρωσία.

Ο πρόεδρος, αρχηγός του κράτους και επικεφαλής του στρατού, μοιράζεται τον χειρισμό των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής και άμυνας με την κυβέρνηση, με εξαίρεση τις ευρωπαϊκές υποθέσεις την ευθύνη των οποίων έχει κατ΄αρχήν η κυβέρνηση.

Η πρώτη αποστολή του ήταν να θέσει τη Φινλανδία υπό την προστασία της αμερικανικής πυρηνικής ασπίδας χωρίς να συγκρουστεί με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος βρίσκεται στα μαχαίρια με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους συμμάχους της μετά την προσάρτηση από τη Μόσχα της Κριμαίας το 2014.

Η στρατηγική αυτή προσέλκυσε τους Φινλανδούς οι οποίοι μοιράζονται με τους Ρώσους σύνορα 1.340 χλμ., τα μεγαλύτερα