ΚΟΣΜΟΣ

Ανεξέλεγκτοι πλέον οι Τούρκοι πυροβολούν πρόσφυγες που ζητούν άσυλο στα σύνορα με τη Συρία

Ανεξέλεγκτοι πλέον οι Τούρκοι πυροβολούν πρόσφυγες που ζητούν άσυλο στα σύνορα με τη Συρία

Η οργάνωση Human Rights Watch, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, καταγγέλλει ότι Σύροι εγκαταλείπουν την βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ όπου κορυφώνονται οι βίαιες συγκρούσεις για να αναζητήσουν καταφύγιο κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, που παραμένουν κλειστά με εξαίρεση για τους βαριά τραυματισμένους.

Τους τελευταίους μήνες οι συριακές ένοπλες δυνάμεις έχουν προωθηθεί στα ενδότερα της επαρχίας που βρίσκεται κυρίως υπό τον έλεγχο των ανταρτών και τον περασμένο μήνα η Τουρκία ανέλαβε στρατιωτική δράση στη γειτονική περιοχή Αφρίν με στόχο μαχητές της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG.

«Σύροι που καταφεύγουν στην τουρκική μεθόριο αναζητώντας ασφάλεια και άσυλο υποχρεώνονται με σφαίρες και κακομεταχείριση να επιστρέψουν», λέει η Λάμα Φακίχ, η υποδιευθύντρια του παραρτήματος Μέσης Ανατολής της οργάνωσης.

Ερωτηθείς σχετικά με τις καταγγελίες της οργάνωσης ο εκπρόσωπος του τούρκου προέδρου Ερντογάν δήλωσε ειρωνικά ότι οι τούρκοι στρατιώτες βρίσκονται εκεί για να προστατεύσουν αυτούς τους ανθρώπους και ότι η Άγκυρα έχει υιοθετήσει την «πολιτική της ανοιχτής πόρτας» από την έναρξη του εμφυλίου στη Συρία το 2011.

«Σαφώς και θα το ερευνήσουμε. Είναι απίθανο οι στρατιώτες μας να πυροβολούν ανθρώπους. Δεν ρωτάμε ποτέ κανέναν αν είναι Κούρδος ή Άραβας ή μουσουλμάνος ή χριστιανός, αν προέρχεται από την μια ή από την άλλη περιοχή. Δεν γνωρίζω αν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό ή όχι».

Η HRW επικαλείται στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών σύμφωνα με τα οποία 247.000 Σύροι εκτοπίστηκαν στην περιοχή της μεθορίου κατά το διάστημα 15 Δεκεμβρίου-15 Ιανουαρίου 2018.

«Καθώς ο πόλεμος στην Ιντλίμπ και την Αφρίν προκαλεί τον εκτοπισμό χιλιάδων ακόμα ο αριθμός των Σύρων που είναι εγκλωβισμένοι στα σύνορα και διακινδυνεύουν την ζωή τους για να φτάσουν στην Τουρκία είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αυξηθεί», τονίζει η Φακίχ.

Δεκατρείς από τους 16 σύρους πρόσφυγες με τους οποίους επικοινώνησε η οργάνωση κατηγόρησαν τους τούρκους μεθοριοφύλακες ότι άνοιξαν πυρ εναντίον τους ή εναντίον άλλων αιτούντων άσυλο που επιχείρησαν να περάσουν τα σύνορα ενώ βρίσκονταν ακόμη σε συριακό έδαφος σκοτώνοντας δέκα, εκ των οποίων ένα παιδί, και τραυματίζοντας πολλούς άλλους.

Η οργάνωση υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση Ερντογάν θα πρέπει να εκδώσει οδηγίες προς τους συνοριοφύλακες σε όλα τα σημεία διέλευσης ότι δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν βία εις βάρος των αιτούντων άσυλο και ότι δεν θα πρέπει να κακομεταχειρίζονται κανέναν από αυτούς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχετικές ειδήσεις