ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλικό χαστούκι στον Ερντογάν για την εισβολή στη Συρία (Vid)

Γαλλικό χαστούκι στον Ερντογάν για την εισβολή στη Συρία (Vid)

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας δήλωσε σήμερα (7/2) ότι η Τουρκία και το Ιράν είναι μεταξύ εκείνων που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο με τις ενέργειές τους στη Συρία και προειδοποίησε ότι η Άγκυρα δεν θα πρέπει να «απαντάει στον πόλεμο με πόλεμο».

«Η διασφάλιση της ασφάλειας των συνόρων της δεν σημαίνει να σκοτώνουμε πολίτες και αυτό είναι καταδικαστέο. Σε μια επικίνδυνη κατάσταση στη Συρία, η Τουρκία δεν θα πρέπει να απαντάει στον πόλεμο με πόλεμο», δήλωσε ο Λε Ντριάν στο δίκτυο BFM.

Το διεθνές δίκαιο «παραβιάζεται από την Τουρκία, από το καθεστώς της Δαμασκού, από το Ιράν και από εκείνους που επιτίθενται στην ανατολική Γούτα και στην Ιντλίμπ».

Ο ίδιος κάλεσε όλες τις ιρανικές πολιτοφυλακές, περιλαμβανομένης της Χεζμπολάχ, να εγκαταλείψουν τη Συρία.

Ερωτηθείς από το τηλεοπτικό δίκτυο αν επιθυμεί οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις να αποσυρθούν από τη Συρία ο γάλλος υπουργός απάντησε καταφατικά: «Θα πρέπει να αποσυρθούν όλοι εκείνοι που δεν θα έπρεπε να βρίσκονται στη Συρία, περιλαμβανομένων των ιρανικών πολιτοφυλακών, μεταξύ τους και η Χεζμπολάχ».

Ο Λε Ντριάν τόνισε στο τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV και στον ραδιοφωνικό σταθμό RMC ότι όλα δείχνουν πως οι συριακές αρχές κάνουν χρήση χημικών όπλων στις επιθέσεις τους «αυτή τη στιγμή» στη Συρία.

5a7ad254dda4c88e448b45d5

«Ομιλώ με επιφύλαξη γιατί, καθώς αυτό δεν είναι πλήρως τεκμηριωμένο, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο το Παρίσι σχεδιάζει να αντιδράσει, ο υπουργός επανέλαβε ότι περίπου τριάντα χώρες πρόκειται να υιοθετήσουν, έπειτα από πρωτοβουλία της Γαλλίας, μέτρα για να καταγγείλουν και να τιμωρήσουν τους υπεύθυνους για τις επιθέσεις με χημικά όπλα στη Συρία.

Όπως ανακοίνωσε ο Λε Ντριάν, γάλλοι τζιχαντιστές έχουν συλληφθεί από τις κουρδικές δυνάμεις που μάχονται κατά του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) στη βορειοανατολική Συρία.

«Περίπου 100 γάλλοι τζιχαντιστές έχουν συλληφθεί από τους Κούρδους στη Συρία», είπε και τόνισε ότι «ακόμη δεν τους έχουμε εντοπίσει, έχουμε πληροφορίες».

Επίσης, ο Λε Ντριάν αναφέρθηκε στον νέο νόμο που υιοθέτησε η Πολωνία, ο οποίος καθιστά παράνομο να αποδίδονται τα ναζιστικά εγκλήματα στο πολωνικό κράτος και έκανε λόγο για "απερίσκεπτη" κίνηση με στόχο να διαφυλάξει την εικόνα της Πολωνίας στο εξωτερικό.

«Αυτός ο νόμος είναι απερίσκεπτος, δεν πρέπει να ξαναγράφουμε την ιστορία, δεν είναι ποτέ καλή ιδέα», είπε.

Ο νόμος, ο οποίος για να τεθεί σε ισχύ απαιτεί την υπογραφή του προέδρου, κατατέθηκε από το κυβερνών δεξιό κόμμα Νόμου και Δικαιοσύνης (PiS) για να σταματήσουν οι χαρακτηρισμοί των ναζιστικών γερμανικών στρατοπέδων θανάτου ως πολωνικά μόνο εξαιτίας της γεωγραφικής τους τοποθεσίας. Θα καθιστά παράνομο τον χαρακτηρισμό του πολωνικού κράτους ως συνεργού στο Ολοκαύτωμα. Ο Λε Ντριάν συντάχθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον, την ΕΕ και την Ουκρανία καταδικάζοντας τον νέο νόμο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχετικές ειδήσεις