ΚΟΣΜΟΣ

«Κουκουλώνουν» το σκάνδαλο με τον εξοπλισμό του ISIS από την MIT - Δείτε το βίντεο της ντροπής

«Κουκουλώνουν» το σκάνδαλο με τον εξοπλισμό του ISIS από την MIT - Δείτε το βίντεο της ντροπής

Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης καταδίκασε σήμερα (13/2) έναν βουλευτή της αντιπολίτευσης σε κάθειρξη έξι ετών επειδή έδωσε στον Τύπο ένα βίντεο που αποδείκνυε, σύμφωνα με τον ίδιο, ότι η Άγκυρα είχε παραδώσει όπλα σε μαχητές στη Συρία.

Ο Ενίς Μπερμπέρογλου, βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP, σοσιαλδημοκρατικό) καταδικάσθηκε σε κάθειρξη πέντε ετών και 10 μηνών για «αποκάλυψη δεδομένων που έπρεπε να παραμείνουν απόρρητα για λόγους κρατικής ασφαλείας», σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Οι αρχές τον κατηγορούν ότι έστειλε στην αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Cumhuriyet ένα βίντεο που, σύμφωνα με τον ίδιο, δείχνει τις αρχές να σταματούν, τον Ιανουάριο 2014, φορτηγά που ανήκαν στην τουρκική υπηρεσία πληροφοριών (MIT) και μετέφεραν όπλα που προορίζονταν για ισλαμιστές μαχητές στη Συρία.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε αφήσει τον θυμό του να ξεσπάσει μετά τη δημοσίευση του άρθρου αυτού, το 2015, από την Cumhuriyet.

Πρώην δημοσιογράφος, ο Μπερμπέρογλου καταδικάσθηκε τον περασμένο Ιούνιο σε κάθειρξη 25 ετών για κατασκοπεία, μια δικαστική απόφαση που ακυρώθηκε τον Οκτώβριο, ανοίγοντας τον δρόμο για νέα δίκη, η οποία ολοκληρώθηκε σήμερα.

Το δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης αποφάσισε σήμερα ότι ο Μπερμπέρογλου πρέπει να παραμείνει στη φυλακή, όπου είναι κλεισμένος μετά την πρώτη καταδίκη του.

«Μην απογοητεύεστε. Άρχισε με 25 χρόνια και έπεσε στα πέντε χρόνια», δήλωσε ο Μπερμπέρογλου, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Dogan.

Η αρχική καταδίκη του σε κάθειρξη 25 ετών είχε προκαλέσει το ευρύτερο κίνημα διαμαρτυρίας των τελευταίων ετών κατά του προέδρου Ερντογάν. Χιλιάδες άνθρωποι έκαναν πορεία στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, έπειτα από έκκληση του CHP, απαιτώντας «περισσότερη δικαιοσύνη».

Ο διευθυντής της Cumhuriyet την εποχή της δημοσίευσης του επίμαχου άρθρου, ο Τζαν Ντουντάρ, κατέφυγε στη Γερμανία αφού καταδικάσθηκε πρωτοδίκως το 2016 σε κάθειρξη πέντε ετών και δέκα μηνών στην υπόθεση αυτή, η οποία είναι πλέον γνωστή στην Τουρκία ως «η υπόθεση των φορτηγών της MIT».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters