ΚΟΣΜΟΣ

Ραγδαίες εξελίξεις: Η Αρμενία ακύρωσε τη συμφωνία ειρήνης με την Τουρκία

Ραγδαίες εξελίξεις: Η Αρμενία ακύρωσε τη συμφωνία ειρήνης με την Τουρκία

Η Αρμενία προχώρησε στην ακύρωση της ειρηνευτικής συμφωνίας που είχε υπογράψει με την Τουρκία το 2009, η οποία αποδείχτηκε μια αποτυχημένη προσπάθεια για την ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών

Η Αρμενία και η Τουρκία είχαν υπογράψει μια ιστορική ειρηνευτική συμφωνία τον Οκτώβριο του 2009, για να αποκαταστήσουν σχέσεις και να ανοίξουν τα σύνορά τους, μετά από έναν αιώνα έχθρας, και τη μαζική γενοκτονία Αρμενίων από τις οθωμανικές δυνάμεις στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σύμφωνα με το Reuters, την ακύρωση της συμφωνίας ανακοίνωσε το γραφείο του προέδρου της Αρμενίας.

Η συμφωνία ειρήνης χρειαζόταν να επικυρωθεί από τα κοινοβούλια των δύο χωρών, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ, με αποτέλεσμα οι κυβερνήσεις Αρμενίας και Τουρκίας να ανταλλάσσουν κατηγορίες για προσπάθεια αλλαγής της συμφωνίας.

Ο πρόεδρος της Αρμενίας Serzh Sargsyan ανέφερε ότι η Αρμενία έκανε τα πάντα «για να μην αφήσει το βάρος της διευθέτησης των σχέσεων ανάμεσα σε Τουρκία και Αρμενία στους ώμους των μελλοντικών γενεών. Η Άγκυρα δεν έκανε ούτε ένα μικρό βήμα για την επικύρωση και εφαρμογή των πρωτοκόλλων».

Ο πρόεδρος της Αρμενίας διευκρίνισε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Τουρκία στο μέλλον, «εάν υπάρχει η ίδια πρόθεση και από την τουρκική πλευρά».

Σχετικές ειδήσεις