ΚΟΣΜΟΣ

Όσκαρ 2018: Ιστορικές στιγμές από τα 90 χρόνια του λαμπερού θεσμού (pics)

Όσκαρ 2018: Ιστορικές στιγμές από τα 90 χρόνια του λαμπερού θεσμού (pics)

Τα Όσκαρ, τα μεγαλύτερα βραβεία στη βιομηχανία του κινηματογράφου, γιορτάζουν τα 90ά «γενέθλιά» τους την Κυριακή (4/3).

Από το 1929, η λαμπρή τελετή μαγνητίζει το ενδιαφέρον των φαν του κινηματογράφου απ' όλο τον κόσμο.

Δεκάδες στιγμές της λαμπρής διοργάνωσης έχουν γράψει ιστορία. Ακολουθούν μερικές από αυτές.

1929 – Στις 16 Μαΐου 1929 πραγματοποιείται η πρώτη τελετή απονομής των Όσκαρ στο ξενοδοχείο Ρούζβελτ στο Χόλιγουντ με οικοδεσπότη τον ηθοποιό Ντάγκλας Φέρμπανκς τον πρεσβύτερο.

Είναι η μοναδική φορά που μια ταινία του βωβού κινηματογράφου κερδίζει το Όσκαρ καλύτερης ταινίας, με το βραβείο να πηγαίνει σε ένα ρομάντζο που διαδραματίζεται την περίοδο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου με τίτλο «Wings».

1939 – Η ακαδημία αρχίζει επίσημα να χρησιμοποιεί το προσωνύμιο «Όσκαρ» για τα βραβεία της. Αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί, ο λαϊκός μύθος για την προέλευση του ονόματος λέει πως η βιβλιοθηκονόμος της ακαδημίας Μάργκαρετ Χέρικ είχε πει πως το αγαλματίδιο έμοιαζε με τον θείο της, Όσκαρ.

1953 – Η τελετή απονομής των Όσκαρ μεταδίδεται από την τηλεόραση για πρώτη φορά. Ο οικοδεσπότης Μπομπ Χόουπ σημειώνει το γεγονός λέγοντας: «Δεν είναι συναρπαστικό να ξέρουμε ότι πολλοί από αυτούς τους λαμπρούς σταρ θα είναι στα σπίτια μας απόψε; Σε όλη την Αμερική νοικοκυρές γυρνάνε και λένε στους άνδρες τους: «Βάλε το πουκάμισό σου, έρχεται η Τζόαν Κρόφορντ».

1968 – Η τελετή απονομής των Όσκαρ αναβάλλεται για δύο ημέρες λόγω της δολοφονίας του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ στις 4 Απριλίου.

1969 – Για πρώτη φορά δύο γυναίκες κερδίζουν το βραβείο πρώτου γυναικείου ρόλου. Η Κάθριν Χέπμπορν για το «Λιοντάρι του χειμώνα» και η Μπάρμπαρα Στρέιζαντ για το «Ένα αστείο κορίτσι». Η Χέπμπορν δεν παρίσταται στην τελετή.

2003- Το 2003, ο Ρομάν Πολάνσκι κερδίζει το βραβείο σκηνοθεσίας για την ταινία του για το Ολοκαύτωμα «Ο Πιανίστας», αλλά δεν μπορεί να ταξιδέψει στο Λος Άντζελες για την τελετή επειδή διώκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την καταδίκη του για βιασμό ανήλικης το 1977. Το κοινό αποκρίνεται χειροκροτώντας όρθιο.

2007 – Η Κάθριν Μπίγκελοου γίνεται η πρώτη γυναίκα που κερδίζει Όσκαρ για την ταινία «The Hurt Locker».

Δείτε φωτογραφίες στη gallery του Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις