ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Πάνω από 900 οι νεκροί άμαχοι στην Ανατολική Γούτα

Συρία: Πάνω από 900 οι νεκροί άμαχοι στην Ανατολική Γούτα

Ανάμεσά τους μικρά παιδιά...

Περισσότεροι από 900 άμαχοι, εκ των οποίων 188 παιδιά, έχουν σκοτωθεί στην Ανατολική Γούτα από τις 18 Φεβρουαρίου, όταν ξεκίνησε η μεγάλη επιχείρηση του συριακού καθεστώτος εναντίον του προπυργίου των ανταρτών στην περιοχή αυτή, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Νωρίτερα σήμερα επτά άμαχοι σκοτώθηκαν σε αεροπορικό βομβαρδισμό στην κοινότητα Ζαμάλκα. Συνολικά, σύμφωνα με την οργάνωση αυτή που εδρεύει στη Βρετανία, 905 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Ανατολική Γούτα τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στο μεταξύ, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Συρίας ανέφεραν ότι άνοιξε και ένας δεύτερος διάδρομος για την απομάκρυνση των αμάχων από τον πολιορκημένο θύλακα. Ο δρόμος Τζισρίν-Μιέχα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους πολίτες οι οποίοι «πολιορκούνται από τρομοκρατικές οργανώσεις στην Ανατολική Γούτα» οδηγεί στα νότια του θύλακα.

Ο συριακός στρατός πλησιάζει σήμερα τον βασικό στόχο του, να κόψει στα δύο τον θύλακα για να απομονώσει την πόλη Ντούμα.

«Κόλαση επί της γης» για τα παιδιά

«Κόλαση επί της γης» για τα παιδιά χαρακτήρισε η επικεφαλής της UNICEF τον πολιορκημένο θύλακα της Ανατολικής Γούτας, κοντά στη Δαμασκό, κάνοντας έκκληση για κατεπείγουσα αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή.

«Οι βομβαρδισμοί είναι σχεδόν αδιάκοποι και αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά βλέπουν τη βία, βλέπουν τον θάνατο, τους ακρωτηριασμούς. Και τώρα υπάρχει έλλειψη νερού και τροφίμων, έτσι έρχονται και οι ασθένειες» είπε η Χενριέτα Φορ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ζήτησε να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός για 30 ημέρες σε όλη τη Συρία. Όμως η Δαμασκός και η Ρωσία υποστηρίζουν ότι η εκεχειρία δεν ισχύει για τους αντάρτες της Ανατολικής Γούτας που τους χαρακτηρίζουν «τρομοκράτες».

Μια αυτοκινητοπομπή του ΟΗΕ με τρόφιμα και φάρμακα πέρασε στον θύλακα την Δευτέρα αλλά αναγκάστηκε να αναχωρήσει πριν ολοκληρωθεί η εκφόρτωση, λόγω των μαχών.

Σχετικές ειδήσεις