ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ υπέγραψε τους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο

ΗΠΑ: Ο Τραμπ υπέγραψε τους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο

Θα τεθούν σε εφαρμογή «εντός 15 ημερών»

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε το έγγραφο για την επιβολή δασμών 25% στον εισαγόμενο χάλυβα και 10% στο εισαγόμενο αλουμίνιο.

Τα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή «εντός 15 ημερών», με το Μεξικό και τον Καναδά να απαλλάσσονται «προς το παρόν» από το μέτρο, ανέφερε ένας ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

Χαρακτηρίζοντας το πέταμα χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ «μια επίθεση στη χώρα μας», ο Τραμπ δήλωσε σε μια συνέντευξη Τύπου ότι η καλύτερη έκβαση για τις εταιρείες είναι να μετακινηθούν στις ΗΠΑ και επέμεινε ότι η εγχώρια παραγωγή είναι αναγκαία για λόγους εθνικής ασφάλειας.

«Αν δεν θέλετε να πληρώσετε δασμούς, φέρτε τα εργοστάσιά σας στις ΗΠΑ», είπε χαρακτηριστικά, ενώ σημείωσε ότι οι στρατιωτικές σχέσεις θα ληφθούν επίσης στα υπόψη για εξαιρέσεις άλλων χωρών από τους δασμούς.

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι θα επιτραπεί σε άλλες χώρες να συζητήσουν με την κυβέρνηση «εναλλακτικούς τρόπους» για την αντιμετώπιση της απειλής στην εθνική ασφάλεια που προκαλείται από τις εξαγωγές τους σε χάλυβα και αλουμίνιο στις ΗΠΑ.

Πρόσθεσε ότι οι απαλλαγές για το Μεξικό και τον Καναδά θα εξαρτηθούν από την πορεία των διαπραγματεύσεων για την NAFTA, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα με το Associated Press, όλες οι χώρες που επηρεάζονται από τους αμερικανικούς δασμούς, έχουν προσκληθεί να διαπραγματευτούν εξαιρέσεις από τα μέτρα.

Σχετικές ειδήσεις