ΚΟΣΜΟΣ

Ο πόλεμος του χάλυβα ξεκίνησε: Ο Τραμπ υπέγραψε το έγγραφο επιβολής δασμών

Ο πόλεμος του χάλυβα ξεκίνησε: Ο Τραμπ υπέγραψε το έγγραφο επιβολής δασμών

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε το έγγραφο για την επιβολή δασμών 25% στον εισαγόμενο χάλυβα και 10% στο εισαγόμενο αλουμίνιο, απαλλάσσοντας ωστόσο τον Καναδά και το Μεξικό, υπαναχωρώντας από τις πρωτύτερες δεσμεύσεις του για επιβολή δασμών σε όλες τις χώρες.

Χαρακτηρίζοντας την αγορά χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ «μια επίθεση στη χώρα μας», ο Τραμπ δήλωσε σε μια συνέντευξη Τύπου ότι η καλύτερη έκβαση για τις εταιρείες είναι να μετακινηθούν στις ΗΠΑ και επέμεινε ότι η εγχώρια παραγωγή είναι αναγκαία για λόγους εθνικής ασφάλειας.
«Αν δεν θέλετε να πληρώσετε δασμούς, φέρτε τα εργοστάσιά σας στις ΗΠΑ», είπε χαρακτηριστικά, ενώ σημείωσε ότι οι στρατιωτικές σχέσεις θα ληφθούν επίσης στα υπόψη για εξαιρέσεις άλλων χωρών από τους δασμούς.

Λεπτομέρειες του μέτρου ήρθαν από μια ενημέρωση αξιωματούχων της κυβέρνησης λίγο πριν την ομιλία του Τραμπ. Άλλες χώρες μπορούν να αιτηθούν για εξαιρέσεις, σύμφωνα με την κυβέρνηση, ωστόσο δεν δόθηκαν ακριβείς λεπτομέρειες για το πότε αυτές θα χορηγηθούν.

Ο Τραμπ απήλλαξε από τους δασμούς χώρες που «μας μεταχειρίζονται δίκαια στο εμπόριο», μια κίνηση, που στόχος της είναι η άσκηση πίεσης στον Καναδά και το Μεξικό να υποχωρήσουν στις ξεχωριστές συνομιλίες που διεξάγονται για την NAFTA.

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι «έχει την αίσθηση» ότι θα υπάρχει μια συμφωνία με τον Καναδά και το Μεξικό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχετικές ειδήσεις