ΚΟΣΜΟΣ

Έτοιμος να εισβάλει νύχτα και στο Ιράκ ο Ερντογάν - «Οι τουρκικές δυνάμεις δεν θα μείνουν στο Αφρίν»

Έτοιμος να εισβάλει νύχτα και στο Ιράκ ο Ερντογάν - «Οι τουρκικές δυνάμεις δεν θα μείνουν στο Αφρίν»

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προανήγγειλε την επέκταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, μαζί με Σύρους αντικαθεστωτικούς αντάρτες, σε άλλες κουρδοκρατούμενες πόλεις της βόρειας Συρίας, μετά το Αφρίν -Ανησυχία για το μέλλον των 200.000 εκτοπισμένων από την κουρδική πόλη - Βλέψεις για εισβολή και στο Ιράκ από τον πολεμοχαρή «Σουλτάνο» - Για «εθνοκάθαρση» κατηγορούνται οι Τούρκοι εισβολείς -Η καταστροφή της Αφρίν: Λεηλατούν και πυρπολούν όπως το ISIS οι «απελευθερωτές» του Ερντογάν, ο οποίος ζητά από την ΕΕ άλλα 3 δισ. για το προσφυγικό

Οι τουρκικές δυνάμεις δεν θα παραμείνουν στην πόλη Αφρίν, στη βορειοδυτική Συρία, και θα αφήσουν την περιοχή σε «αυτούς που τους ανήκει πραγματικά», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ, μετά την εισβολή των τουρκικών δυνάμεων και των Σύρων ανταρτών συμμάχων τους στην κουρδική πόλη.

Ο Μποζντάγ πρόσθεσε επίσης, μιλώντας σε δημοσιογράφους ότι η Τουρκία μείωσε σημαντικά τις απειλές στα σύνορά της μετά την κατάληψη της πόλης Αφρίν στην Συρία.

Η Άγκυρα ενημέρωσε, εξάλλου, πως συγκέντρωσε «τα περισσότερα από τα όπλα που είχαν δοθεί στους Κούρδους μαχητές της πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) από τις ΗΠΑ», διευκρινίζοντας ότι μόνοι τους άφησαν πίσω τα όπλα τους όταν εγκατέλειψαν την πόλη.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαβεβαίωσε ότι η Τουρκία θα διευρύνει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία σε άλλες πόλεις που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των κουρδικών πολιτοφυλακών.

«Παίρνοντας χθες (Κυριακή) τον έλεγχο της πόλης Αφρίν, αφήσαμε πίσω μας το σημαντικότερο στάδιο της επιχείρησης» που ονομάζεται «Κλάδος Ελαίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.

«Τώρα, μετά (την Αφρίν), θα συνεχίσουμε αυτήν την επιχείρηση έως την ολοκληρωτική καταστροφή αυτού του διαδρόμου, που περιλαμβάνει τη Μανμπίτζ (Ιεράπολη), το Άιν αλ Αράμπ (σ.σ η αραβική ονομασία του Κομπάνι), το Ταλ Αμπιάντ, το Ρας αλ Έιν και το Καμισλί» επισήμανε ο Τούρκος πρόεδρος.

Η Τουρκία αποκαλεί «τρομοκρατικό διάδρομο» τα εδάφη που τελούν υπό τον έλεγχο των κουρδικών οργανώσεων στη βόρεια Συρία και το Ιράκ κι επεκτείνονται έως την τουρκική μεθόριο.

Ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους έχει ήδη διαβεβαιώσει ότι μετά την Αφρίν, οι τουρκικές δυνάμεις κατευθύνονται στο Μανμπίτζ, σε απόσταση περίπου 100 χλμ ανατολικά.

afrin

Εντούτοις, μια τέτοια πρωτοβουλία θα μπορούσε να λάβει εκρηκτικές διαστάσεις, καθώς στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί εκατοντάδες Αμερικανοί στρατιώτες, που στηρίζουν τους YPG στη μάχη εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε επίσης σήμερα στο ενδεχόμενο μιας επιχείρησης στο βόρειο Ιράκ, εάν η κεντρική κυβέρνηση στη Βαγδάτη δεν ενεργήσει εγκαίρως εναντίον των μονάδων του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK), το οποίο έχει αεροπορικές βάσεις και στρατόπεδα εκπαίδευσης.

«Εάν σκοπεύετε να το κάνετε, κάντε το. Εάν δεν μπορείτε να το κάνετε, τότε, κάποια νύχτα, εμείς θα μπορέσουμε να εισέλθουμε αιφνιδιαστικά στο Σιντζάρ για να το καθαρίσουμε από το PKK», επισήμανε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

«Το έχουμε ήδη πει στην κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ. Εάν αυτή η ιστορία καθυστερήσει περαιτέρω, τότε θα υπάρξει μια νέα (επιχείρηση) "Κλάδος Ελαίας" εκεί κάτω», διαβεβαίωσε ο Ερντογάν.

Ζητά 3 δισ. ευρώ από την ΕΕ για τους πρόσφυγες ο «Σουλτάνος»

Παράλληλα, η Τουρκία θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση το υπόλοιπο ποσό από τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν υποσχεθεί οι Βρυξέλλες για τους Σύρους πρόσφυγες, ξεκαθάρισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Τουρκία έχει δεχτεί 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία και η ΕΕ ήδη χορηγεί 3 δισ. ευρώ για να τους στηρίξει, στο πλαίσιο της συμφωνίας για την αναχαίτιση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη. Ωστόσο ο Ερντογάν υποστηρίζει ότι οι Βρυξέλλες δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους.

«Οι υποσχέσεις που μας δόθηκαν δεν τηρήθηκαν. Είπαν ότι θα έδιναν 3 δισ. ευρώ και άλλα 3 δισ. ευρώ για στήριξη, αλλά μέχρι τώρα έχουν μπει στα ταμεία μας 850 εκατομμύρια. Αν σκοπεύετε να δώσετε αυτά τα χρήματα, δώστε τα. Αυτό το έθνος έχει υπερηφάνεια και δεν μπορείτε να παίζετε με την υπερηφάνεια μας», είπε ο Ερντογάν.

afrin1

Οι σχέσεις του Ερντογάν με την Ευρώπη είναι τεταμένες τα τελευταία χρόνια. Στις 26 Μαρτίου ο Τούρκος πρόεδρος θα βρεθεί στη Βουλγαρία, η οποία ασκεί την προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο, για να συζητήσει διμερή και διεθνή θέματα με τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Την περασμένη εβδομάδα η ΕΕ ανακοίνωσε ότι θα καταβληθεί η δεύτερη δόση των 3 δισεκ. ευρώ για έργα από τα οποία θα ωφεληθούν οι Σύροι πρόσφυγες στην Τουρκία. «Τώρα συζητάνε τα δεύτερα 3 δισ. ευρώ αλλά δεν έχουμε ακόμη λάβει την πρώτη δόση», είπε ο Ερντογάν, τονίζοντας ότι θα θέσει το θέμα στους Ευρωπαίους στη σύνοδο της Βάρνας.

Ποιο είναι το μέλλον των 200.000 εκτοπισμένων Κούρδων;

Την ίδια ώρα, Κούρδος αξιωματούχος δήλωσε ότι περισσότεροι από 200.000 πολίτες που εκτοπίστηκαν από την Αφρίν εξαιτίας της τουρκικής εισβολής δεν έχουν καταφύγιο ούτε πρόσβαση σε τρόφιμα και νερό στις γύρω περιοχές και χρήζουν βοήθειας.

«Αυτοί που έχουν αυτοκίνητα κοιμούνται σε αυτά, αυτοί που δεν έχουν κοιμούνται κάτω από τα δέντρα μαζί με τα παιδιά τους», δήλωσε τηλεφωνικώς στο Reuters ο Χέβι Μουστάφα, υψηλόβαθμο στέλεχος της κουρδικής πολιτικής αρχής στην περιοχή της Αφρίν.

Υπενθυμίζεται ότι οι τουρκικές δυνάμεις υποστηριζόμενες από συριακές ανταρτικές οργανώσεις εισέβαλαν στην πόλη Αφρίν χθες, και ύψωσαν τη σημαία τους στο κέντρο της πόλης, δηλώνοντας ότι την έχουν πλέον υπό τον πλήρη έλεγχό τους, έπειτα από εκστρατεία διάρκειας οκτώ εβδομάδων που πραγματοποίησαν για την εκδίωξη από εκεί των Κούρδων μαχητών της YPG.

Οι άμαχοι που εξακολουθούν να βρίσκονται στην πόλη αντιμετωπίζουν απειλές από τις υποστηριζόμενες από την Τουρκία οργανώσεις, σημείωσε επίσης ο Μουστάφα.

Σοβαρές κατηγορίες για «εθνοκάθαρση» στο Αφρίν

Η διεθνής κοινότητα φέρει «ηθική ευθύνη» για την «αδικαιολόγητη και παράνομη επίθεση» των τουρκικών δυνάμεων στην πόλη Αφρίν των Κούρδων της Συρίας, όπου διεξάγεται μια αληθινή «εθνοκάθαρση», κατήγγειλε, τέλος, ο Χάλεντ Ίσα, εκπρόσωπος στη Γαλλία του Συριακού Κουρδιστάν (Ροζάβα).

«Υπάρχει ηθική ευθύνη για τη διεθνή κοινότητα μπροστά σε μια αδικαιολόγητη και παράνομη επίθεση», δήλωσε χαρακτηριστικά στο Γαλλικό Πρακτορείο την επομένη της κατάληψης της Αφρίν από τους Τούρκους στρατιωτικούς και τους Σύρους αντάρτες συμμάχους τους, οι οποίοι εκδίωξαν από την πόλη την κουρδική πολιτοφυλακή των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG).

Η πολιτοφυλακή αυτή, η οποία χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» από την Άγκυρα, είναι στη Συρία ένας πολύτιμος σύμμαχος του υπό την ηγεσία της Ουάσινγκτον διεθνούς συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους.

«Αυτό που συμβαίνει στο Αφρίν είναι μια εθνοκάθαρση και οι μεγάλες δυνάμεις παραμένουν θεατές», επέμεινε ο εκπρόσωπος της «Ροζάβα», που ελέγχει ένα τμήμα της βόρειας και της βορειοανατολικής Συρίας η οποία ανακαταλήφθηκε πριν από δύο χρόνια από τις τζιχαντιστικές οργανώσεις.

afrin2

«Αισθανόμαστε απογοήτευση βλέποντας πως οι μαχητές που πολεμούσαν θαρραλέα εναντίον του Νταές (το αραβικό ακρωνύμιο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος) αφήνονται στο έλεος του τουρκικού στρατού που είναι σύμμαχος των τζιχαντιστών, εγκαταλειμμένοι κάτω από τις βόμβες της Άγκυρας», υπογραμμίζει ο Χάλεντ Ίσα.

«Η Τουρκία δεν θα σταματήσει στο Αφρίν», προειδοποίησε επίσης εκφράζοντας ανησυχία για την τύχη της συριακής πόλης Μανμπίτζ, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 100 χλμ. ανατολικά της Αφρίν…

Διαβάστε επίσης: Η καταστροφή της Αφρίν: Λεηλατούν και πυρπολούν όπως το ISIS οι «απελευθερωτές» του Ερντογάν

Σχετικές ειδήσεις