ΚΟΣΜΟΣ

Facebook: «Μπλεξίματα» με τις Αρχές για Ζούκερμπεργκ - «Παγίδευσαν» τον CEO της Cambridge Analytica

Facebook: «Μπλεξίματα» με τις Αρχές για Ζούκερμπεργκ - «Παγίδευσαν» τον CEO της Cambridge Analytica

Η αρμόδια βρετανική ρυθμιστική αρχή που είναι υπεύθυνη για την προστασία των προσωπικών δεδομένων ζήτησε σήμερα (20/3) ένταλμα για να ερευνήσει τα γραφεία της Cambridge Analytica, η οποία κατηγορείται ότι απέκτησε παράνομα τα στοιχεία χρηστών του Facebook, ο επικεφαλής του οποίου Μαρκ Ζούκερμπεργκ κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις ενώπιον επιτροπής του βρετανικού κοινοβουλίου -Την αλληλογραφία μεταξύ Facebook και Cambridge Analytica ζητούν οι εισαγγελείς - «Παγίδευσαν» τον CEOτης Cambridge Analytica.

«Ερευνούμε κατά πόσο η Facebook ασφάλισε και προστάτευσε τις προσωπικές πληροφορίες στην πλατφόρμα και κατά πόσο, όταν ανακάλυψαν την απώλεια των δεδομένων, ενήργησαν δραστικά και κατά πόσο ήταν ενήμερος ο κόσμος», δήλωσε η Ελίζαμπεθ Ντέναμ, επικεφαλής της Βρετανικής Επιτροπής Πληροφοριών στο ραδιόφωνο του BBC.

Αμερικανοί και Βρετανοί βουλευτές ζητούν εξηγήσεις για το πώς η εταιρία απέκτησε πρόσβαση στα στοιχεία το 2014 και γιατί το Facebook δεν κατάφερε να ενημερώσει τους χρήστες του.

Στην Ουάσινγκτον, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου, Επιστήμης και Μεταφορών της Γερουσίας απέστειλε χθες επιστολή στον Ζούκερμπεργκ ζητώντας πληροφορίες και ενημέρωση για τα στοιχεία των χρηστών του Facebook.

Το πρακτορείο Bloomberg μετέδωσε επίσης ότι η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου ερευνά το Facebook, η μετοχή της εταιρίας που χθες σημείωσε βουτιά σχεδόν 7%, υποχώρησε σήμερα περαιτέρω 1,8%.

Στο Λονδίνο, ο επικεφαλής της διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τα μέσα ενημέρωσης επίσης απέστειλε επιστολή στον Ζούκερμπεργκ, ζητώντας πληροφορίες.

«Η επιτροπή έχει ζητήσει επανειλημμένα από το Facebook να διευκρινίσει πώς οι εταιρίες αποκτούν και διατηρούν τα στοιχεία των χρηστών από το σάιτ τους και ειδικά εάν αυτά τα δεδομένων λαμβάνονται χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Οι επίσημες απαντήσεις τους συστηματικά υποτιμούν αυτό τον κίνδυνο και είναι παραπλανητικές», ανέφερε ο επικεφαλής της επιτροπής Ντέμιαν Κόλινς. Η επιτροπή αναμένει την απάντησή του Ζάκερμπεργκ έως τη Δευτέρα 26 Μαρτίου, σύμφωνα με την επιστολή.

Την αλληλογραφία μεταξύ Facebook και Cambridge Analytica ζητούν οι εισαγγελείς

Οι εισαγγελικές αρχές της Μασαχουσέτης και της Νέας Υόρκης, με επιστολή τους προς την εταιρεία Facebook Inc, ζητούν να τους παρασχεθούν πληροφορίες για τα προσωπικά δεδομένα που κατέληξαν στα χέρια της εταιρείας Cambridge Analytica, όπως ανέφερε μια πηγή που έχει γνώση του θέματος.

Με την επιστολή αυτή, στο πλαίσιο της κοινής έρευνας που διεξάγουν οι δύο Πολιτείες για την υπόθεση αυτή, ζητούνται τα έγγραφα που αφορούν την παραβίαση των όρων χρήσης του Facebook, καθώς επίσης και αντίγραφα όλων των επικοινωνιών που είχαν μεταξύ τους το Facebook με την Cambridge Analytica, αλλά και πληθώρα άλλων στοιχείων, πρόσθεσε η ίδια πηγή, που μίλησε στο πρακτορείο Reuters υπό τον όρο να παραμείνει ανώνυμη.

Από την Ουάσινγκτον, η γερουσιαστής των Δημοκρατικών Νταϊάν Φαϊνστάιν, η επικεφαλής του κόμματος στην Επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων της Γερουσίας, τόνισε ότι ο διευθύνων σύμβουλος του Facebook Μαρκ Ζούκερμπερκ θα πρέπει να καταθέσει στο Κογκρέσο για τον τρόπο που χρησιμοποιεί η εταιρεία του τα δεδομένα των χρηστών της.

«Πενήντα εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τα προσωπικά δεδομένα τους», τόνισε η Φαϊνστάιν μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γερουσία. «Πιστεύω ότι θα έπρεπε να έρθει ο επικεφαλής του Facebook, όχι ο δικηγόρος του, ούτε το νούμερο δύο της εταιρείας για να δηλώσει αν είναι διατεθειμένος να λάβει μέτρα ώστε να αποτρέψει να συμβεί αυτό», τόνισε.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, το Facebook δηλώνει ότι η εταιρεία είναι «σοκαρισμένη που εξαπατήθηκε» για τη χρήση των προσωπικών δεδομένων των χρηστών της από την Cambridge Analytica και ότι «κατανοεί τη σοβαρότητα του προβλήματος». Προσθέτει επίσης ότι είναι αποφασισμένη «να εφαρμόσει αυστηρά την πολιτική της για να προστατεύσει την ιδιωτικότητα των χρηστών και να λάβει όλα τα δυνατά μέτρα για τον σκοπό αυτόν».

Ο Λευκός Οίκος καλωσορίζει τη διερεύνηση πληροφοριών ότι σύμβουλοι του Τραμπ καταχράσθηκαν δεδομένα του Facebook

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θέλει να προστατεύεται η ιδιωτικότητα των Αμερικανών και καλωσορίζει τις έρευνες που διεξάγονται σχετικά με τις πληροφορίες ότι η εταιρεία συμβούλων Cambridge Analytica, την οποία είχε προσλάβει για να τον βοηθήσει να κερδίσει τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016, χρησιμοποίησε με αθέμιτο τρόπο προσωπικά δεδομένα 50 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

«Ο πρόεδρος πιστεύει πως η ιδιωτικότητα των Αμερικανών πρέπει να προστατεύεται. Ξέρετε, αν το Κογκρέσο θέλει να εξετάσει το θέμα ή θέλουν να το εξετάσουν άλλες υπηρεσίες, το καλωσορίζουμε», δήλωσε στο Fox News Channel ο αναπληρωτής γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου Ρατζ Σαχ, ερωτηθείς αν ο επικεφαλής του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ θα πρέπει να καταθέσει ενώπιον του Κογκρέσου για τις πληροφορίες αυτές, που έχουν εξοργίσει τόσο Αμερικανούς κοινοβουλευτικούς όσο και διεθνείς ρυθμιστικές αρχές.

«Χωρίς να ξέρουμε τις λεπτομέρειες, είναι δύσκολο να πούμε αν ένα άτομο θα πρέπει να καταθέσει, όμως υποστηρίζουμε την ιδιωτικότητα των Αμερικανών πολιτών», δήλωσε ο Σαχ.

Εξάλλου στο Βερολίνο, η Γερμανίδα υπουργός Δικαιοσύνης Καταρίνα Μπάρλεϊ κάλεσε το Facebook να αναλάβει τις ευθύνες του για τις παραβιάσεις της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων.

Η Μπάρλεϊ δήλωσε στην εφημερίδα Passauer Neue Presse πως το Facebook πρέπει να εξηγήσει πώς θα βελτιώσει την προστασία της ιδιωτικότητας των χρηστών του στο μέλλον και επισήμανε πως οι χρήστες πρέπει να ξέρουν τι θα γίνουν τα δεδομένα τους πριν συγκατατεθούν στη χρησιμοποίησή τους.

Το Facebook θα ενημερώσει το Κογκρέσο για την κατάχρηση των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του

Η εταιρεία Facebook Inc. θα ενημερώσει πάντως αύριο (21/3) στελέχη της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ εν μέσω της εντεινόμενης πίεσης που δέχεται προκειμένου να δώσει απαντήσεις για τη φερόμενη χρήση των προσωπικών δεδομένων εκατομμυρίων χρηστών της από την εταιρεία συμβούλων Cambridge Analytica.

Μια εκπρόσωπος της Επιτροπής Ενέργειας και Εμπορίου της Βουλής των Αντιπροσώπων, καθώς και ένας βοηθός στη Γερουσία, επιβεβαίωσαν ότι θα γίνει αυτή η ενημέρωση.

Πολλοί Αμερικανοί βουλευτές έχουν ζητήσει μάλιστα να καταθέσει ενώπιον του Κογκρέσου ο ίδιος ο επικεφαλής του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ.

Οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιλαμβάνονται της υπόθεσης

Οι Αρχές που είναι αρμόδιες για την προστασία των δεδομένων στην ΕΕ επιλήφθηκαν σήμερα της υπόθεσης της Cambridge Analytica, της επιχείρησης που συνδέεται με την προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ και είναι στόχος αποκαλύψεων ότι χρησιμοποίησε παρανόμως προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων χρηστών του Facebook.

Το θέμα βρίσκεται στην ατζέντα συνεδρίασης των Αρχών αυτών στις Βρυξέλλες, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκπρόσωπος της οποίας θα ζητήσει σήμερα στην Ουάσινγκτον «διευκρινίσεις» από τη Facebook την επομένη της «βουτιάς» των μετοχών της στο χρηματιστήριο εξαιτίας αυτής της υπόθεσης.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι δήλωσε από την πλευρά του χθες Δευτέρα πως οι ευρωβουλευτές θα «ερευνήσουν ευρέως» αυτή την «απαράδεκτη παραβίαση του δικαιώματος στον εμπιστευτικό χαρακτήρα των δεδομένων» που αποκαλύφθηκε από τις εφημερίδες New York Times και Observer.

Η Facebook ανακοίνωσε πάντως πως έκλεισε το λογαριασμό της Cambridge Analytica, μιας επιχείρησης ανάλυσης δεδομένων που είχε εργαστεί το 2016 για την προεδρική προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ και κατηγορείται ότι συγκέντρωσε, χωρίς τη συγκατάθεσή τους, τις προσωπικές πληροφορίες εκατομμυρίων χρηστών αυτού του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης.

Από την πλευρά της, η Cambridge Analytica «αρνήθηκε κατηγορηματικά» χθες Δευτέρα ότι χρησιμοποιήσε αυτά τα δεδομένα για να εκπονήσει ένα λογισμικό που επέτρεπε να προβλεφθεί και να επηρεαστεί η ψήφος των εκλογέων.

Οι Αρχές που είναι αρμόδιες για την προστασία των δεδομένων στις χώρες της ΕΕ «θα συζητήσουν το θέμα στη διάρκεια συνεδρίασης», σήμερα στις Βρυξέλλες, της «G29», του οργάνου της ευρωπαϊκής συνεργασίας, ανακοίνωσε η Επιτροπή, η οποία επιθυμεί οι αρχές αυτές να αρχίσουν έρευνα, όπως έκαναν και στην υπόθεση που αφορά την εταιρεία Uber.

Η Ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για την προστασία των δεδομένων, η Βέρα Ζουροβά, βρίσκεται σήμερα στις ΗΠΑ στο πλαίσιο τακτικών επαφών με την αμερικανική κυβέρνηση. «Η ομάδα της είναι σε επαφή με τη Facebook για να συζητήσουν την υπόθεση με την εταιρεία», ανέφερε η Επιτροπή.

«Πότε ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ (ο επικεφαλής του Facebook) θα δώσει εξηγήσεις για το τι συνέβη με τα δεδομένα μας;», έγραψε σήμερα στο Twitter ο φιλελεύθερος ευρωβουλευτής Γκι Φέρχοφστατ, πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου.

Μια επιτροπή Βρετανών κοινοβουλευτικών ζήτησε πράγματι σήμερα από τον επικεφαλής του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης να προσέλθει ενώπιόν της για να δώσει εξηγήσεις.

Η Beuc, η ευρωπαϊκή ομοσπονδία ενώσεων καταναλωτών ενθάρρυνε σήμερα τις ευρωπαϊκές αρχές να διεξαγάγουν έρευνες.

«Η συμπεριφορά της Facebook κατέστη δυνατή μόνο επειδή, όπως η Google, λειτουργεί πάνω σ' ένα εμπορικό μοντέλο διαρκούς παρακολούθησης των καταναλωτών για να τροφοδοτεί τον συμπεριφορικό διαφημιστικό μηχανισμό της», σχολίασε ο εκπρόσωπος της ομοσπονδίας Γκιγέρμο Μπέλτρα.

«Η εταιρεία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ»

Ο μέχρι σήμερα διευθύνων σύμβουλος της βρετανικής Cambridge Analytica, που κατηγορείται ότι απέκτησε και χρησιμοποίησε παράνομα τα στοιχεία εκατομμυρίων χρηστών του Facebook, φέρεται να ισχυρίζεται, σε ένα βίντεο που τραβήχτηκε κρυφά, ότι η εταιρεία του έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ, για τις προεδρικές εκλογές του 2016.

Το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 4 «παγίδευσε» τον Αλεξάντερ Νιξ και τον ηχογράφησε να δηλώνει ότι είχε συναντηθεί «πολλές φορές» με τον τότε υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και ότι η εταιρεία διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στους τελευταίους μήνες της προεκλογικής εκστρατείας.

«Κάναμε όλη την έρευνα. Καταγράψαμε όλα τα δεδομένα. Κάναμε όλες τις αναλύσεις. Κάναμε όλες τις στοχεύσεις. Τρέξαμε όλη την ψηφιακή εκστρατεία και η βάση δεδομένων μας ενημέρωνε τη στρατηγική τους», φέρεται να είπε ο Νιξ σε έναν «μυστικό» δημοσιογράφο που τον συνάντησε σε ένα ξενοδοχείο του Λονδίνου.

Νωρίτερα σήμερα ο Νιξ καθαιρέθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της Cambridge Analytica, λίγες ώρες πριν προβληθεί το δεύτερο μέρος του ρεπορτάζ του καναλιού για την εταιρεία…

Ρoή Ειδήσεων