ΚΟΣΜΟΣ

Μέτρα κατά των Ταλιμπάν ζητούν από το Πακιστάν οι ΗΠΑ

Μέτρα κατά των Ταλιμπάν ζητούν από το Πακιστάν οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ κάλεσαν σήμερα το Πακιστάν να λάβει εντός των προσεχών "ημερών και εβδομάδων" ισχυρά μέτρα για την πάταξη των Αφγανών Ταλιμπάν που βρίσκονται στο έδαφός του και να τους ωθήσει να συνάψουν ειρήνη με την κυβέρνηση της Καμπούλ.

«Ελπίζουμε να δούμε το Πακιστάν να λαμβάνει ισχυρά μέτρα για να εμποδίσει τους Αφγανούς αντάρτες να εδραιώνουν ορμητήρια και να ενθαρρύνει τους Ταλιμπάν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με ειλικρινή τρόπο» δήλωσε η Χίλαρι Κλίντον που έφθασε χθες στην πακιστανική πρωτεύουσα προερχόμενη από το Αφγανιστάν.

Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τόνισε ότι η Ουάσινγκτον και ο σύμμαχός της, το Πακιστάν, πρέπει να μεριμνήσουν για να συμμετάσχουν οι Ταλιμπάν και το δίκτυο Χακάνι που έχει διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα, στην αφγανική ειρηνευτική διαδικασία.

Η Κλίντον είπε ότι η Ουάσινγκτον και το Ισλαμαμπάντ συμφώνησαν να στηρίξουν τη διαδικασία αυτή «εποικοδομητικά» ενώ η ίδια έχει ζητήσει από την πακιστανική ηγεσία περισσότερη συνεργασία στην καταπολέμηση του ολοένα και πιο βίαιου δικτύου Χακάνι, το οποίο ευθύνεται για πολλές πρόσφατες επιθέσεις στο Αφγανιστάν.

Η πακιστανή υπουργός Εξωτερικών Χίνα Ραμπάνι Χαρ δήλωσε, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με την αμερικανίδα ομόλογό της, ότι η χώρα της είναι έτοιμη να συνεργαστεί περισσότερο με τις ΗΠΑ και να εντείνει τις προσπάθειες για να εξαλείψει τα κρησφύγετα των Αφγανών ανταρτών Ταλιμπάν που βρίσκονται στο έδαφός της.».