ΚΟΣΜΟΣ

Έλληνας κληρικός ο επόμενος «Γκάντι»

Έλληνας κληρικός ο επόμενος «Γκάντι»

Όλοι θυμόμαστε ακόμα και σήμερα -και πόσες ακόμα γενιές θα μάθουν- τον «πνευματικό ηγέτη» Μαχάτμα Γκάντι, αφού η διδασκαλία του και οι αρχές του ξεπερνούν τα Ινδικά όρια. Σε αυτή την κατηγορία ανθρώπων ανήκει και ο Μητροπολίτης Πενταπόλεως (πρώην Κεντρώας Αφρικής), Ιγνάτιος.

Η φιλοσοφία, του πάτερα Ιγνάτιου, είναι θέμα πρακτικό, που εκφράζεται όχι μόνο με γραπτά κείμενα και κηρύγματα από το ποίμνιο της εκκλησίας, αλλά με όλη την ανθρώπινη συμπεριφορά. Έτσι έφτιαξε κοντά στην πόλη Μπάνζα-Νκούνκου ένα αγρόκτημα εκτάσεως 1.100 στρεμμάτων και τα προϊόντα του διατίθενται προς σίτιση απόρων Αφρικανών, αλλά και φοιτητών. Στο αγρόκτημα φυτεύονται μεταξύ άλλων καλαμπόκι, φιστίκια, φασόλια, μανιόκα κ.λπ., ενώ εκτρέφονται χοίροι, αγελάδες και κατσίκια. Επίσης, υπάρχουν δύο σπίτια με τέσσερις ανεξάρτητους χώρους, όπου μπορούν να διαμένουν τέσσερις οικογένειες και καλύβες για τη διαμονή των εργατών.

Ο Μητροπολίτης Πενταπόλεως είναι γνωστός για την φιλανθρωπική του δράση στην Αφρική και όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος, αυτό είναι μόνο η αρχή για τους «υψηλότερους σκοπούς του έργου», που είναι η ισότητα δικαιωμάτων και η ειρήνη των ανθρώπων.