ΚΟΣΜΟΣ

Πίσω από τη νέα όξυνση στο Κόσοβο

Πίσω από τη νέα όξυνση στο Κόσοβο

Οι σχέσεις Βελιγραδίου - Πρίστινας οξύνθηκαν πολύ τις τελευταίες ημέρες με αφορμή την επεισοδιακή σύλληψη και απέλαση από το Κόσοβο, την περασμένη Δευτέρα, του επικεφαλής της σερβικής κυβέρνησης για θέματα Κοσυφοπεδίου, Μάρκο Τζούριτς.

Αναλυτές, ωστόσο, και από τις δύο πλευρές εκφράζουν σκεπτικισμό για το αν τα πράγματα έχουν όπως φαίνονται. Δεν αποκλείουν να δρομολογήθηκαν οι καταστάσεις, καθώς Πρίστινα και Βελιγράδι δεσμεύονται από συμφωνίες να προχωρήσουν σε επώδυνους συμβιβασμούς, άρα ίσως επιδιώκεται όξυνση των πνευμάτων ούτως ώστε η ‘πυροσβεστική’ παρέμβαση με παραχωρήσεις, στη συνέχεια, να προκαλέσει τις μικρότερες δυνατές αντιδράσεις από ακραίους ένθεν κακείθεν.

Άλλωστε, όπως λέει στο CNN Greece o πρέσβης επί τιμή Αλέξανδρος Μαλλιάς, Σερβία και Κόσοβο έχουν σφυρηλατήσει την τελευταία δεκαετία μια "πολύ λειτουργική σχέση εργασίας" και έχουν συνάψει "διαδοχικές συμφωνίες". Υπογραμμίζει, μάλιστα, ότι "τα βήματα που έχει κάνει η Σερβία προς την κατεύθυνση του Κοσόβου είναι πολύ πιο θαρραλέα και πραγματικά από εκείνα που δεν έχει κάνει η Ελλάδα έναντι του Κοσόβου".

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr

Ρoή Ειδήσεων