ΚΟΣΜΟΣ

Υπόθεση Σκριπάλ: Το Λονδίνο χαρακτηρίζει «διεστραμμένη» τη ρωσική πρόταση για κοινή έρευνα

Υπόθεση Σκριπάλ: Το Λονδίνο χαρακτηρίζει «διεστραμμένη» τη ρωσική πρόταση για κοινή έρευνα

Η βρετανική αντιπροσωπεία στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) απέρριψε τη Μ. Τετάρτη (4/4) χαρακτηρίζοντας «διεστραμμένη» την πρόταση της Ρωσίας για τη διεξαγωγή μιας κοινής ρωσοβρετανικής έρευνας για την δηλητηρίαση σε βρετανικό έδαφος του Ρώσου πρώην διπλού κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια.

«Είναι μια τακτική αντιπερισπασμού και ακόμη περισσότερο παραπληροφόρησης που έχει στόχο να αποφύγουν τα ερωτήματα που οι ρωσικές αρχές οφείλουν να απαντήσουν», σημείωσε η βρετανική αντιπροσωπεία σε μήνυμά της στο Twitter κατά τη διάρκεια ειδικής συνόδου που διεξάγεται στα κεντρικά γραφεία του ΟΑΧΟ στη Χάγη.

Η ΕΕ τόνισε παράλληλα κατά τη διάρκεια της ειδικής αυτής συνεδρίασης του ΟΑΧΟ ότι η Ρωσία οφείλει να συνεργαστεί με τον διεθνή οργανισμό στην έρευνα που διεξάγει για την δηλητηρίαση των Σκριπάλ στο Σάλσμπερι της Βρετανίας.

«Είναι επιτακτική ανάγκη, η Ρωσική Ομοσπονδία να απαντήσει στα εύλογα ερωτήματα της βρετανικής κυβέρνησης, να αρχίσει να συνεργάζεται με την Γενική Γραμματεία του ΟΑΧΟ και να κάνει πλήρη και απόλυτη αναφορά στοιχείων στον ΟΑΧΟ», αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΕ που αναγνώστηκε κατά την ειδική αυτή συνεδρίαση του διεθνούς οργανισμού.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι εξακολουθεί να συμφωνεί με την Βρετανία ότι η Ρωσία είναι πιθανώς υπεύθυνη για τη δηλητηρίαση των Σκριπάλ.

«Τίποτε δεν άλλαξε», δήλωσε η εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Ουλρίκε Ντέμερ μετά την παραδοχή από τον επικεφαλής βρετανικού στρατιωτικού ερευνητικού κέντρου ότι δεν μπορεί να πει αν ο νευροπαραλυτικός παράγοντας που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση κατά των Σκριπάλ είχε παρασκευαστεί στη Ρωσία.

Ρoή Ειδήσεων