Ρωσία κατά Facebook για τη διαγραφή λογαριασμών

Ρωσία κατά Facebook για τη διαγραφή λογαριασμών

Ως εχθρική ενέργεια με οσμή… λογοκρισίας, χαρακτήρισε το Κρεμλίνο την αφαίρεση από το Facebook λογαριασμών που ελέγχονται από διάφορα ρωσικά Μέσα ενημέρωσης.

Το Facebook ανακοίνωσε την Τρίτη ότι διέγραψε εκατοντάδες ρωσικούς λογαριασμούς και ιστοσελίδες που συνδέονταν με ένα «εργοστάσιο τρολ» που είχε κατηγορηθεί από Αμερικανούς εισαγγελείς για ψευδείς ακτιβιστικές και πολιτικές καταχωρίσεις κατά την αμερικανική προεκλογική εκστρατεία για τις εκλογές του 2016.

Ερωτηθείς σήμερα για την κίνηση του Facebook, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ συμφώνησε με έναν ερωτώντα από τα ενδιαφερόμενα μέσα ενημέρωσης ότι πρόκειται για ένα εχθρικό βήμα που έχει την οσμή λογοκρισίας.

«Ναι, είναι», δήλωσε ο Πεσκόφ κατά τη συνέντευξη Τύπου. «Φυσικά το παρακολουθούμε και λυπούμαστε γι' αυτό».

Ο Πεσκόφ δήλωσε ακόμα ότι θα περιμένει για να δει αν οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν στην επιβολή κυρώσεων σε Ρώσους μεγιστάνες βάσει ενός νόμου που στοχοθετεί τη Μόσχα για τη φερόμενη ανάμιξή της στις αμερικανικές εκλογές του 2016.

Πηγές που γνωρίζουν το θέμα είπαν χθες στο πρακτορείο Reuters πως η Ουάσινγκτον σχεδιάζει να επιβάλει κυρώσεις σε Ρώσους ολιγάρχες αυτή την εβδομάδα.

Όταν ερωτήθηκε σήμερα για το θέμα, ο Ντίμιτρι Πεσκόφ είπε στους δημοσιογράφους ότι δεν μπορεί να σχολιάσει πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης, πρόσθεσε όμως ότι οι σχέσεις ανάμεσα στη Μόσχα και την Ουάσινγκτον είναι τεταμένες.

«Θα περιμένουμε να συμβεί κάτι ή να υπάρξει επίσημη ανακοίνωση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Παράλληλα, πρόσθεσε πως δεν γνωρίζει να έχει ενημερώσει κάποιος σημαντικός Ρώσος επιχειρηματίας το Κρεμλίνο για αυξημένο ενδιαφέρον αμερικανικών υπηρεσιών επιβολής του νόμου γι' αυτόν.