ΚΟΣΜΟΣ

Λωρίδα της Γάζας: Ένας νεκρός και εκατοντάδες τραυματίες από ισραηλινά πυρά

Λωρίδα της Γάζας: Ένας νεκρός και εκατοντάδες τραυματίες από ισραηλινά πυρά

Ένας Παλαιστίνιος έχασε τη ζωή του και τουλάχιστον 200 ακόμη τραυματίστηκαν την Παρασκευή στη διάρκεια συγκρούσεων που ξέσπασαν μεταξύ χιλιάδων διαδηλωτών και του ισραηλινού στρατού στα σύνορα μεταξύ Λωρίδας της Γάζας και Ισραήλ για τρίτη συνεχόμενη Παρασκευή.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να «πραγματοποιήσει μια ανεξάρτητη και διαφανή έρευνα» για τα βίαια γεγονότα στη Λωρίδα της Γάζας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Την Παρασκευή, διαδηλωτές έριξαν πέτρες και έκαψαν λάστιχα κατά μήκος του φράκτη ασφαλείας που χωρίζει τον παλαιστινιακό θύλακα από το Ισραήλ, όπου έχουν αναπτυχθεί ελεύθεροι σκοπευτές του ισραηλινού στρατού. Κάποιοι από τους διαδηλωτές πέταξαν βόμβες μολότοφ καθώς και εμπρηστικούς μηχανισμούς, επιχειρώντας να εισέλθουν στο Ισραήλ, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους υγείας οι ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ κατά διαδηλωτών με αποτέλεσμα ένα άτομο να σκοτωθεί και να τραυματιστούν 220 ακόμη.

Ένας εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων δήλωσε ότι στρατιώτες ήρθαν αντιμέτωποι με διαδηλωτές και απάντησαν με «μέσα διασποράς, ενώ πυροβόλησαν σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής».

Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε διάφορα σημεία κατά μήκος του φράχτη ασφαλείας διαδηλώνοντας για την «Πορεία για την επιστροφή», το παλαιστινιακό κίνημα που ξεκίνησε στις 30 Μαρτίου.

Προγραμματισμένο να διαρκέσει έξι εβδομάδες, προβλέπει συγκεντρώσεις κατά μήκος του φράκτη ασφαλείας ανάμεσα στη Γάζα και το Ισραήλ για να απαιτήσουν «το δικαίωμα επιστροφής» των περίπου 700.000 Παλαιστινίων προσφύγων και να καταγγείλουν τον αυστηρό αποκλεισμό που έχει επιβάλει το εβραϊκό κράτος στη Γάζα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 30 Μαρτίου, 34 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και εκατοντάδες τραυματιστεί από τα πυρά του ισραηλινού στρατού, σύμφωνα με τα σωστικά συνεργεία της Γάζας. Κανένας Ισραηλινός δεν έχει σκοτωθεί στη διάρκεια των διαδηλώσεων.

«Η πρόσφατη βία στη Γάζα κατέληξε σε άσκοπους θανάτους και τραυματισμούς», τόνισε ο Γκουτέρες σε συνεδρίαση του ΣΑ που συγκλήθηκε για τις απειλές στη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα για την κατάσταση στη Συρία προσθέτοντας: «Καλώ τις πλευρές να αποφύγουν οποιαδήποτε ενέργεια που θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα θύματα και σε οποιοδήποτε μέτρο που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τους αμάχους».

Σχετικές ειδήσεις