ΚΟΣΜΟΣ

Στην Κίνα η Κάθρον Άστον

Στην Κίνα η Κάθρον Άστον

Συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών και τον υπουργό Άμυνας της Κίνας είχε στο Πεκίνο η επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κάθριν Άστον. Επί τάπητος τέθηκαν η πολιτική κρίση σε Συρία και Ιράν, καθώς και η κατάσταση στη Βόρεια Αφρική.


Η Άστον δήλωσε σε ανακοίνωσή της ότι η ίδια μαζί με τον Κινέζο ΥΠΕΞ Γιανγκ Τζιετσί, "εξέτασαν έναν αριθμό ζητημάτων σχετικά με την εξωτερική πολιτική, ειδικότερα τις πρόσφατες εξελίξεις στη Βόρεια Αφρική, συμπεριλαμβανομένων αυτών στη Λιβύη, στην Αίγυπτο, στην Τυνησία και στην Ιορδανία".

"Συζητήσαμε επίσης την δύσκολη κατάσταση τόσο στη Συρία όσο και στο Ιράν", πρόσθεσε η υπάτη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κοινή εξωτερική πολιτική και την πολιτική άμυνας, έπειτα από δύο ημέρες "χρήσιμων" επαφών στο Πεκίνο, που "υπογράμμισαν για άλλη μια φορά την ποιότητα της σχέσης μας".

"Η Κίνα είναι στρατηγικός εταίρος-κλειδί της ΕΕ και μπορέσαμε να συζητήσουμε για έναν αριθμό περιοχών στις οποίες μπορούμε να εμβαθύνουμε τη σχέση μας", δήλωσε η Άστον προσθέτοντας πως εξέφρασε "τη σταθερή θέση της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα" στους Κινέζους ηγέτες.

Η Άστον συζήτησε επίσης με τον υπουργό Άμυνας της Κίνας Λιανγκ Γκουανγκλί, σχετικά με τη συνεργασία στην άμυνα, την αντίδραση σε κρίσεις και την αντιμετώπιση της πειρατείας, καθώς και την "κατάσταση στη Νότια Σινική Θάλασσα".