ΚΟΣΜΟΣ

Διαψεύδουν την τουρκική εισβολή στο Β. Ιράκ

Διαψεύδουν την τουρκική εισβολή στο Β. Ιράκ

Ιρακινοί αξιωματούχοι και εκπρόσωποι των Κούρδων διαψεύδουν ότι οι τουρκικές δυνάμεις πέρασαν στο ιρακινό έδαφος χθες το βράδυ.

Ο συνταγματάρχης Χουσέιν Τάμερ, διοικητής της μεθοριακής φρουράς της επαρχίας Ντόχουκ, στο βόρειο Ιράκ δήλωσε πως «δεν υπήρξε επιδρομή Τούρκων στρατιωτών ή τουρκικών δυνάμεων στο ιρακινό έδαφος».

Επίσης, ο υποστράτηγος Άχμεντ Φαντχελαντίν, διοικητής της μεθοριακής φρουράς στη γειτονική επαρχία Αρμπίλ δήλωσε πως «μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επιδρομή».

Το Αρμπίλ και το Ντόχουκ είναι οι δύο επαρχίες του βορείου Ιράκ που συνορεύουν με την Τουρκία.

Την είδηση που μεταδόθηκε χθες το βράδυ για την τουρκική εισβολή διέψευσε και ο εκπρόσωπος του PKK, Άχμεντ Ντένις, κάνοντας λόγο για πόλεμο από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης: «Οι τουρκικές δυνάμεις δεν διείσδυσαν στο έδαφος του Κουρδιστάν», τόνισε.

Τουρκικές πηγές ωστόσο υποστηρίζουν ότι μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν στόχους Κούρδων ανταρτών στο βόρειο Ιράκ κατά τη διάρκεια της νύχτας και περίπου 500 στρατιώτες διέσχισαν τα σύνορα με στρατιωτικά οχήματα, δήλωσαν σήμερα πηγές του τουρκικού στρατού και της ασφάλειας.

Οι ίδιες πηγές του στρατού και της ασφάλειας σημείωσαν ότι οι τουρκικές δυνάμεις κατευθύνονται προς ένα στρατόπεδο του PKK στο Χαφτάνιν, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 20 χιλιομέτρων από το μεθοριακό πέρασμα Χαμπούρ και κοντά στην ιρακινή πόλη Ζάχο.

Παράλληλα και χθες το βράδυ πηγές της τουρκικής ασφάλειας στο Ντιγιάρμπακιρ δήλωσαν ότι μονάδες του τουρκικού στρατού εισέβαλαν στο βόρειο Ιράκ και κατευθύνονταν σε στρατόπεδα των ανταρτών του PKK.