Ρωσία: «Στοχευμένη και αισθητή η απάντησή μας στη Δύση»

Ρωσία: «Στοχευμένη και αισθητή η απάντησή μας στη Δύση»

Τα αντίμετρα που προτίθεται να υιοθετήσει η Μόσχα, ως απάντηση στις κυρώσεις που επέβαλαν μια σειρά χώρες κατά της Ρωσίας, θα είναι στοχευμένα και θα προκαλέσουν αίσθηση, κατέστησε σαφές η πρόεδρος του Συμβούλιου της Ομοσπονδίας, Βαλεντίνα Ματβιένκο.

Παράλληλα επεσήμανε ότι «εκείνοι που τις επιβάλλουν, πρέπει να αντιλαμβάνονται ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας εγκυμονούν σοβαρές συνέπειες για αυτούς».

Η Ματβιένκο προσέθεσε επίσης ότι η Ρωσία εξακολουθεί να βρίσκεται υπό καθεστώς κυρώσεων, αλλά «καμία χώρα, από αυτές που τις υιοθέτησαν, δεν είχαν κανένα όφελος».

Αναφερόμενη στο σχετικό νομοσχέδιο που θα αφορά τη ρωσική απάντηση στις δυτικές κυρώσεις, η Βαλεντίνα Ματβιένκο είπε ότι άνευ αμφιβολίας θα ψηφισθεί, αλλά απαιτεί προσεκτική προετοιμασία και όχι βιασύνη, καθώς «κύρια αρχή είναι να μην βλάψουμε την Ρωσία με τα ίδια μας τα χέρια, να μην βλάψουμε την οικονομία, τους διάφορους κλάδους, τις εταιρείες και τις επιχειρήσεις και κυρίως να μην βλάψουμε τους ρώσους πολίτες».

«Ο Πούτιν εξακολουθεί να επιθυμεί τη βελτίωση των σχέσεων με τον Τραμπ»

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επιδιώκει να μειώσει την ένταση που υπάρχει στις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και να δώσει στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ «μια ακόμη ευκαιρία» και να υλοποιήσει την υπόσχεση του ότι θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις του με την Ρωσία, σημειώνει στο μεταξύ το πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο καλά ενημερωμένες πηγές.

Η επιθυμία αυτή του Πούτιν, να βελτιώσει τις σχέσεις με την Ουάσιγκτον, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, διαφαίνεται από το ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου από τη Ρωσική Δούμα που αφορά την επιβολή αντίμετρων στις αμερικανικές κυρώσεις, μετατέθηκε από τις 13 Απριλίου στις 15 Μαΐου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Bloomberg, το Κρεμλίνο έχει δώσει εντολή στους Ρώσους αξιωματούχους να μειώσουν την αντιαμερικανική ρητορική, όπως λέει μία από τις πηγές του πρακτορείου.

«Ο Πούτιν είναι πρόθυμος να κάνει μια σειρά υποχωρήσεων, αλλά πρέπει να εμφανίζεται κατά τέτοιο τρόπο σαν να μην φαίνεται ότι είναι ο χαμένος», εκτιμά ο πρόεδρος του Κέντρου Πολιτικών Τεχνολογιών Ίγκορ Μπούνιν, το οποίο στην πελατεία του περιλαμβάνει και το Κρεμλίνο.

Ο ίδιος μάλιστα επισημαίνει ότι ο Πούτιν «καταλαβαίνει ότι η Ρωσία δεν μπορεί να ανταγωνισθεί την Δύση οικονομικά και δεν σχεδιάζει να ξεκινήσει έναν πόλεμο με την Δύση».

Νωρίτερα το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο πηγή του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών είχε μεταδώσει ότι η Ουάσιγκτον δεν σχεδιάζει την επιβολή νέων κυρώσεων.

Αυτό, σύμφωνα με την πηγή του πρακτορείου, αναφέρεται στην επιστολή της αμερικανικής κυβέρνησης προς την ρωσική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον.

«Σας επιβεβαιώνω, ότι η πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουάσιγκτον ενημερώθηκε για το ότι δεν θα υπάρξουν νέες κυρώσεις στο προσεχές μέλλον», δήλωσε η πηγή στο ρωσικό πρακτορείο.

Πριν γίνει γνωστή η είδηση αυτή, η εφημερίδα The Washington Post επικαλούμενη δικές της πηγές έγραψε ότι η αμερικανική κυβέρνηση προς το παρόν αποφάσισε να μην επιβάλλει νέες οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Σύμφωνα με τις πηγές της εφημερίδας ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα ήθελε να επιβληθούν νέοι περιορισμοί «χωρίς να υπάρχουν νέες ενέργειες της Ρωσίας που θα δικαιολογούσαν την επιβολή τους».

Πηγή του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, την οποία επικαλείται το πρακτορείο TASS, όταν ρωτήθηκε η άποψη της, για το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας, δήλωσε λακωνικά :«Επιβεβαιώνω το δημοσίευμα».

Οι ΗΠΑ επέβαλλαν στις 6 Απριλίου τις τελευταίες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, οι οποίες έθιξαν την επιχειρηματική δραστηριότητα Ρώσων δισεκατομμυριούχων επιχειρηματιών και ρώσους αξιωματούχους.

Οι κυρώσεις επιβλήθηκαν εξαιτίας την κατάστασης στην Ουκρανία και τη Συρία αλλά και των κυβερνοεπιθέσεων, αλλά «πρωτίστως εξαιτίας των προσπαθειών της Ρωσίας να υπονομεύσει την δυτική δημοκρατία» όπως ανάφερε στην ανακοίνωση του των αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Bloomberg, TASS, Interfax