ΚΟΣΜΟΣ

Οργή στην Παλαιστίνη: Νεκρός 15χρονος από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών (Vids)

Οργή στην Παλαιστίνη: Νεκρός 15χρονος από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών (Vids)

Ο θάνατος ενός παλαιστίνιου εφήβου την Παρασκευή στις διαδηλώσεις στη Λωρίδα της Γάζας, κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ, προκάλεσε νέο κύμα αγανάκτησης και καταδίκης στην Παλαιστίνη και διεθνώς.

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών της Λωρίδας της Γάζας και την οικογένειά του, ο Μοχάμεντ Αγιούμπ, 15 ετών, έπεσε νεκρός από πυρά ισραηλινού στρατιώτη μολονότι δεν αποτελούσε απειλή για κανέναν.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι διενεργεί έρευνα για τον θάνατο του νεαρού Παλαιστίνιου κατά τη διάρκεια της «Πορείας της Επιστροφής», της κινητοποίησης στη Γάζα για να προβληθεί το αίτημα να γυρίσουν στα πατρογονικά τους εδάφη οι Παλαιστίνιοι που εκδιώχθηκαν από τη γη τους όταν δημιουργήθηκε το κράτος του Ισραήλ και για να καταγγελθεί ο ασφυκτικός ισραηλινός αποκλεισμός του θύλακα.

«Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών στη Γάζα χρησιμοποιώντας αληθινές σφαίρες (...) σκοτώνοντας τέσσερις Παλαιστίνιους, συμπεριλαμβανομένου ενός ηλικίας 15 ετών. Είναι απαραίτητη μια πλήρης έρευνα», ανέφερε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή, Νικολάι Μλαντένοφ, τόνισε μέσω Twitter ότι «είναι εξωφρενικό να πυροβολείς παιδιά», προσθέτοντας ότι «τα παιδιά θα έπρεπε να προστατεύονται από τη βία, όχι να εκτίθενται» σε αυτήν.

Ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο το Σάββατο, ο πατέρας του Μοχάμεντ Αγιούμπ είπε πως ο γιος του «βρισκόταν μακριά από τους στρατιώτες και δεν είχε όπλο».

Ο αδελφός του εφήβου, που είχε πάει μαζί του στη διαδήλωση, αφηγήθηκε πως «ένας ελεύθερος σκοπευτής του έριξε στο κεφάλι».

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι συμμετέχουν στις διαδηλώσεις κάθε Παρασκευή τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες.

gaza

Η χρήση αληθινών σφαιρών από τους ισραηλινούς στρατιώτες στις διαδηλώσεις έχει καταδικαστεί ήδη έντονα από οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κι οδήγησε σε εκκλήσεις να διενεργηθούν ανεξάρτητες έρευνες από πλευράς τόσο του ΟΗΕ όσο και της ΕΕ.

Την Παρασκευή σκοτώθηκαν ακόμα τέσσερις Παλαιστίνιοι. Ο αριθμός των Παλαιστινίων που έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της κινητοποίησης, την 30ή Μαρτίου, έφθασε έτσι τους 38.

Ο ΟΗΕ προειδοποίησε τον Ιανουάριο ότι η Λωρίδα της Γάζας, μια περιοχή με μεγάλο υπερπληθυσμό, βρίσκεται στα πρόθυρα της «πλήρους κατάρρευσης».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ρoή Ειδήσεων