Σαουδική Αραβία: Νεκρός ο ανώτατος πολιτικός ηγέτης των Χούτι - Αναχαιτίστηκαν δύο πύραυλοι

Σαουδική Αραβία: Νεκρός ο ανώτατος πολιτικός ηγέτης των Χούτι - Αναχαιτίστηκαν δύο πύραυλοι

Ο πλέον υψηλόβαθμος πολιτικός εκπρόσωπος των ανταρτών στην Υεμένη, ο Σάλεχ αλ Σάμαντ, σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή, μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι αλ Μασίρα που πρόσκειται στους Χούτι.

Οι αντάρτες κατηγορούν τη Σαουδική Αραβία για την επιχείρηση αυτή.

Ο θάνατος του αλ Σάμαντ, του ανώτατου πολιτικού ηγέτη θεωρείται ισχυρό πλήγμα για τους αντάρτες που μάχονται κατά της κυβέρνησης της Υεμένης και εναντίον του διεθνούς συνασπισμού στον οποίο μετέχουν πολλές αραβικές χώρες με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία.

Στην ανακοίνωσή τους οι αντάρτες Χούτι ανέφεραν ότι ο Σάμαντ, ο επικεφαλής του Ανωτάτου Πολιτικού Συμβουλίου της Επανάστασης «έπεσε μάρτυρας» στις 19 Απριλίου, στην επαρχία Χοντέιντα.

Στις αρχές Απριλίου ο Σάλεχ αλ Σάμαντ είχε κηρύξει το 2018 «κατ' εξοχήν βαλλιστικό έτος», αναφερόμενος στις πυραυλικές επιθέσεις των ανταρτών εναντίον της Σαουδικής Αραβίας.

Από το Νοέμβριο, οι Χούτι έχουν εκτοξεύσει πολλούς πυραύλους εναντίον της γειτονικής χώρας, όμως σχεδόν όλοι αναχαιτίστηκαν από την αντιαεροπορική άμυνα.

Ο ανώτατος ηγέτης των ανταρτών Χούτι, ο Άμπντελ Μάλεκ αλ Χούθι, εμφανίζεται πάντως πολύ σπάνια δημοσίως και καλλιεργεί την εικόνα ενός «πνευματικού ηγέτη».

Αναχαιτίστηκαν δύο πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν από τους αντάρτες Χούτι της Υεμένης

Την ίδια ώρα, οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης εκτόξευσαν δύο βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον εγκαταστάσεων της πετρελαϊκής εταιρείας Aramco στη Σαουδική Αραβία, οι οποίοι αναχαιτίστηκαν από την αντιαεροπορική άμυνα της χώρας.

Σύμφωνα με τα κρατικά Μέσα ενημέρωσης, η νέα αυτή επίθεση σημειώθηκε στην πόλη Τζαζάν, στη νότια Σαουδική Αραβία.

Το τηλεοπτικό κανάλι αλ-Μασίρα που ελέγχεται από τους Χούτι μετέδωσε ότι στόχος ήταν ένα λιμάνι που ανήκει στην εταιρεία. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για ζημιές ή θύματα, ενώ και η Aramco δεν έχει εκδώσει καμία ανακοίνωση σχετικά με το θέμα αυτό.