ΚΟΣΜΟΣ

«Βόμβα» από Βόρεια Κορέα: «Οι ΗΠΑ τινάζουν στον αέρα τις διαπραγματεύσεις»

«Βόμβα» από Βόρεια Κορέα: «Οι ΗΠΑ τινάζουν στον αέρα τις διαπραγματεύσεις»

Η Βόρεια Κορέα υποστήριξε σήμερα 6 Μαΐου ότι η πρόθεσή της να προχωρήσει στην αποπυρηνικοποίηση, την οποία αποκάλυψε στην ιστορική σύνοδο κορυφής με τη Νότια Κορέα, δεν ήταν το αποτέλεσμα των κυρώσεων και των πιέσεων που δέχτηκε η χώρα, προειδοποιώντας τις ΗΠΑ να μην παραπλανούν την κοινή γνώμη.

Αλλά πλήθος ερωτημάτων τίθεται σχετικά με το πώς θα ήταν μια τέτοια συνάντηση.

Ο ΟΗΕ και οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει σειρά κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα τα τελευταία χρόνια, σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσουν το πυρηνικό και βαλλιστικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ.

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν και ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν δεσμεύτηκαν για την «πλήρη αποπυρηνικοποίηση» της χερσονήσου στη συνάντησή τους στις 27 Απριλίου, όμως η διακήρυξη αυτή δεν περιλάμβανε συγκεκριμένα βήματα για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Το επίσημο πρακτορείο KCNA της Βόρειας Κορέας μετέδωσε ότι η Ουάσινγκτον «παραπλανεί την κοινή γνώμη» όταν ισχυρίζεται ότι η δέσμευση της Πιονγκγιάνγκ για την αποπυρηνικοποίηση ήταν το αποτέλεσμα των κυρώσεων και άλλων πιέσεων. Οι ΗΠΑ δεν θα πρέπει «να προκαλούν σκόπιμα» την Πιονγκγιάνγκ αναπτύσσοντας στρατηγικά στοιχεία στη Νότια Κορέα και εγείροντας θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πρόσθεσε, επικαλούμενο δηλώσεις ενός εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών.

«Η ενέργεια αυτή δεν μπορεί να ερμηνευτεί διαφορετικά παρά ως μια επικίνδυνη απόπειρα να καταστραφεί η ατμόσφαιρα διαλόγου που επιτύχαμε με σκληρή δουλειά και να επαναφέρουμε την κατάσταση πίσω στην αφετηρία» φέρεται να δήλωσε ο εκπρόσωπος αυτός, προειδοποιώντας επίσης την Ουάσινγκτον να μην εκλάβει τις φιλειρηνικές προθέσεις της Βόρειας Κορέας ως ένδειξη αδυναμίας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, που σχεδιάζει να συναντηθεί με τον Κιμ τις επόμενες εβδομάδες, έχει δηλώσει ότι θα διατηρήσει τις κυρώσεις και τις πιέσεις στη Βόρεια Κορέα και «δεν θα επαναλάβει τα λάθη των προηγούμενων κυβερνήσεων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχετικές ειδήσεις