ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Η Ουάσινγκτον θα βρει μπροστά της τα ιστορικά λάθη της – Με νέες κυρώσεις «απαντούν» οι ΗΠΑ

Ιράν: Η Ουάσινγκτον θα βρει μπροστά της τα ιστορικά λάθη της – Με νέες κυρώσεις «απαντούν» οι ΗΠΑ

Οι αποφάσεις της Ουάσινγκτον να αποχωρήσει από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και η κίνησή της να μεταφέρει την πρεσβεία της στην Ιερουσαλήμ είναι ιστορικά λάθη που θα απομονώσουν τις ΗΠΑ, δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί.

«Η Ιστορία θα αποφανθεί ότι αυτές οι δύο αποφάσεις που έλαβε η αμερικανική κυβέρνηση ήταν λανθασμένες… Η Ουάσινγκτον θα απομονωθεί από τον κόσμο εξαιτίας αυτών των λανθασμένων αποφάσεων», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ροχανί, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

Νωρίτερα, ο Ιρανός πρόεδρος ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιτεθεί στις «παράνομες και παράλογες» ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών, τονίζοντας πως μετά την αποχώρηση της Ουάσινγκτον από την πυρηνική συμφωνία, η Τεχεράνη θα μπορούσε να παραμείνει στη συμφωνία, αλλά μόνο αν επωφελείται πλήρως από αυτήν.

«Το Ιράν μπορεί να παραμείνει στο Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (την πυρηνική συμφωνία) μόνο αν επωφελείται πλήρως από τη συμφωνία», δήλωσε ο Ροχανί, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Οι ΗΠΑ επέβαλαν πάντως σήμερα, 15 Μαΐου, κυρώσεις εναντίον του διοικητή της ιρανικής κεντρικής τράπεζας, Βαλιολάχ Σεΐφ, και εις βάρος της τράπεζας αλ Μπιλάντ Ισλαμική Τράπεζα (Al-Bilad Islamic Bank), με έδρα το Ιράκ για παράνομη διακίνηση εκατομμυρίων δολαρίων προς το Σώμα των Φρουρών της Ισλαµικής Επανάστασης.

Πρόκειται για τη δεύτερη δέσμη κυρώσεων από την αμερικανική κυβέρνηση Τραμπ, έπειτα από την αποχώρηση της Ουάσιγκτον από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, την οποία ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος την περασμένη εβδομάδα.

«Ο Σεΐφ συνωμότησε με την IRGC-QF για την μεταφορά εκατομμυρίων δολαρίων μέσα από το διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα με μια πληθώρα ξένων συναλλαγμάτων για να επιτρέψει στην IRGC-QF να χρηματοδοτήσει τις δραστηριότητές τους στο εξωτερικό», ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ σε μια ανακοίνωσή του.

Στη λίστα των κυρώσεων περιλαμβάνεται επίσης ο Αλί Ταρζαλί, αναπληρωτής διευθυντής της κεντρικής τράπεζας του Ιράν και ο πρόεδρος της αλ Μπιλάντ Ισλαμική Τράπεζα, ο Αράς Χαμπίμπ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ρoή Ειδήσεων