ΚΟΣΜΟΣ

Δεκάδες νεκροί σε επεισόδια βίας στο Μεξικό

Δεκάδες νεκροί σε επεισόδια βίας στο Μεξικό

Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν ή βρέθηκαν νεκροί χθες με τις αρχές να επιρρίπτουν τις ευθύνες για τους θανάτους τους στα καρτέλ των ναρκωτικών.

Συγκεκριμένα στην πόλη Τεκπάν δε Γαλεάνα, κοντά στο τουριστικό θέρετρο Ακαπούλκο, η αστυνομία ανακάλυψε χθες πέντε σορούς σε αυτοκινητόδρομο, δύο εξ αυτών αποκεφαλισμένες. Κοντά στο Ατόγιακ δε Άλβαρες, ένοπλοι επιτέθηκαν σε εστιατόριο και σφάγιασαν πέντε ανθρώπους. Έξι άνθρωποι δολοφονήθηκαν στην πόλη Κάμπο Μοράνο.

Τουλάχιστον δέκα ανθρώπους σε ανταλλαγή πυρών στην πόλη Πατσκουάρο, σκότωσαν μονάδες του μεξικανικού στρατού σκότωσαν, ενώ στην πόλη Νοκουπετάρο στρατιώτες σκότωσαν τέσσερις φερόμενους ως κακοποιούς. Άλλη μια ανταλλαγή πυρών σημειώθηκε κοντά στην πόλη Λα Πιεδάδ, με αποτέλεσμα ένας φερόμενος ως κακοποιός να τραυματιστεί. Στη Σιναλόα, στο βόρειο Μεξικό, επτά φερόμενοι ως λαθρέμποροι ναρκωτικών σκοτώθηκαν σε μάχη με δυνάμεις του στρατού, ενώ 12 τραυματίστηκαν.

Ένας από τους υποψήφιους για την προεδρία στις εκλογές του 2012 που ανήκει στο κυβερνών κόμμα, ο Σαντιάγο Κριλ, είπε αυτή την εβδομάδα ότι θα αποσύρει το στρατό από την εκστρατεία για την πάταξη των καρτέλ εάν εκλεγεί. Ο Κριλ, πρώην υπουργός Εσωτερικών, που διεκδικεί το χρίσμα του συντηρητικού Κόμματος Εθνικής Δράσης (PAN), είπε ότι η στρατηγική του προέδρου Φελίπε Καλδερόν, επιτέλεσε όσα ήταν δυνατόν προσθέτοντας ότι θα αλλάξει "τα πάντα" εάν εκλεγεί. «Η άμεση, μετωπική, επεκτατική στρατηγική θα πρέπει να τερματιστεί έπειτα από αυτή την κυβέρνηση. Βάσει των υπολογισμών μου θα χρειαστεί μια μεταβατική περίοδος 24 μηνών».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, συνολικά περίπου πενήντα χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Μεξικό, εξαιτίας του λεγόμενου πολέμου των ναρκωτικών τα τελευταία πέντε χρόνια.