ΚΟΣΜΟΣ

Για υποκρισία κατηγορεί τη Δύση η Ρωσία

Για υποκρισία κατηγορεί τη Δύση η Ρωσία

Σαφή ένδειξη υποκρισίας εκ μέρους δυτικών κυβερνήσεων αποτελούν οι πρόσφατες αστυνομικές επιχειρήσεις για την καταστολή των διαδηλωτών του κινήματος «Καταλάβατε την Γουόλ Στριτ» (Occupy Wall Street) σε ανεπτυγμένες χώρες, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

«Αυτό που έκαναν, για παράδειγμα, σε ανθρώπους που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις Occupy Wall Street φανερώνει πώς πλήθος δυτικών κρατών ακολουθούν δύο μέτρα και δύο σταθμά» αναφέρει ο Σ.Λαβρόφ σε σχόλιά του που μεταδόθηκαν από το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν αρκετές φορές κατηγορήσει τη Ρωσία για μη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε περιπτώσεις που οι Αρχές χρησιμοποιούν βία για να διαλύσουν αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις.

Σύμφωνα με τον Σ.Λαβρόφ, οι ίδιες αυτές δυτικές κυβερνήσεις εξαπέλυσαν τις τελευταίες εβδομάδες την αστυνομία εναντίον των διαδηλωτών του κινήματος Occupy Wall Street.

Το Κρεμλίνο είναι πρόθυμο να συζητήσει με τους «δυτικούς εταίρους» πιθανά προβλήματα σε ό,τι αφορά την υποστήριξη των θεμελιωδών ελευθεριών από τη ρωσική κυβέρνηση -αλλά μόνον αν αυτές οι χώρες είναι πρόθυμες να αποδεχθούν τις ρωσικές επικρίσεις για το γεγονός ότι κάνουν κι αυτές τα ίδια, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός.

«Η Ρωσία δεν προτίθεται να αποδεχθεί μια κατάσταση στην οποία εταίροι της Ρωσίας στη Δύση μπορούν να θέτουν ερωτήσεις στη Μόσχα, χωρίς να πρέπει να δέχονται και εκείνοι ερωτήσεις από τη Ρωσία για τα δικά τους προβλήματα» πρόσθεσε.

«Και δεν είναι λίγα τα προβλήματα που έχουν, τα οποία συνεχίζονται» τόνισε.