ΚΟΣΜΟΣ

Η Άννα Τσάπμαν και άλλοι κατάσκοποι σε βίντεο του FBI

Η Άννα Τσάπμαν και άλλοι κατάσκοποι σε βίντεο του FBI

Βίντεο που δείχνει τη δραστηριότητα των Ρώσων κατασκόπων στις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων και της Άννα Τσάπμαν, δόθηκε στη δημοσιότητα από το FBI.

Το δίκτυο των δέκα Ρώσων κατασκόπων στις ΗΠΑ αποκαλύφθηκε τον Ιούνιο του 2010. Αφού συνελήφθησαν από τις αμερικανικές αρχές, στη συνέχεια απελάθηκαν στη Ρωσία.

Το FBI έδωσε τα βίντεο στη δημοσιότητα, στο πλαίσιο της νομοθεσίας για την Ελευθερία της Πληροφόρησης, μετά από σχετικό αίτημα του τηλεοπτικού δικτύου ABC και άλλων μέσων ενημέρωσης.

Πρόκειται για αποσπάσματα από κάμερες ασφαλείας. Ένας χαρτοφύλακας περνά από χέρι σε χέρι στη Νέα Υόρκη, στο Νιου Τζέρσεϊ χρήματα αλλάζουν χέρια, ενώ σε μυστικές συναντήσεις μεταφέρονται πληροφορίες.

Σε ένα από τα βίντεο η Τσάπμαν, που μετά τη λήξη της καριέρας της ως κατάσκοπος αναδείχθηκε σε σέξι περσόνα της ρωσικής τηλεόρασης και πολιτικής, φαίνεται να συνομιλεί με ένα πράκτορα του FBI. Αυτός της είχε συστηθεί σαν Ρώσος τεχνικός ηλεκτρονικών υπολογιστών, για να τη βοηθήσει στα προβλήματα που αντιμετώπιζε με το λάπτοπ της.

Η Τσάπμαν επικοινωνούσε κρυφά με στελέχη της ρωσικής διπλωματικής αποστολής στις ΗΠΑ και στα Ηνωμένα Έθνη, χρησιμοποιώντας κρυπτογραφημένα ασύρματα δίκτυα από το φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Η επιχείρηση του FBI, που οδήγησε στην αποκάλυψη του δικτύου κατασκοπείας, διήρκεσε δέκα χρόνια.