ΚΟΣΜΟΣ

Με ουίσκι, χοιρινό και τυριά η απάντηση του Μεξικού στους δασμούς Τραμπ - Υψώνεται το τείχος

Με ουίσκι, χοιρινό και τυριά η απάντηση του Μεξικού στους δασμούς Τραμπ - Υψώνεται το τείχος

Χοιρινό κρέας, ουίσκι, τυριά, μήλα και σταφίδες συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων στον κατάλογο των αμερικανικών προϊόντων, στα οποία θα επιβληθούν πρόσθετοι δασμοί ύψους 15-25%, σύμφωνα με τη λίστα που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα το υπουργείο Οικονομίας του Μεξικού, ως αντίποινα για τους αμερικανικούς δασμούς.

Ενώπιον της «μονομερούς υιοθέτησης» από τις ΗΠΑ του μέτρου επιβολής δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, το Μεξικό «έχει το δικαίωμα να λαμβάνει μέτρα με ισοδύναμες εμπορικές επιπτώσεις» εξηγεί το υπουργείο, στον επίσημο ιστότοπό του.

Τα προϊόντα που στοχοθετούνται είναι κυρίως αγροτικά προϊόντα, ενώ στον κατάλογο προστίθενται προϊόντα με βάση το μέταλλο, όπως πλάκες από χάλυβα ή σωλήνες διάτρησης.

«Το Μεξικό μπορεί να προσαρμόσει τη σύνθεση της λίστας των προϊόντων εισαγωγής από τις ΗΠΑ», τα οποία στοχοθετούνται από τους δασμούς, προειδοποιεί το υπουργείο.

Η αύξηση των τελωνειακών δασμών στοχεύει τομείς στους οποίους ο πρόεδρος Τραμπ θεωρείται «πολιτικά θετικά διακείμενος», όπως η παραγωγή χοιρινού κρέατος, επισημαίνουν Μεξικανοί ειδικοί.

Υψώνεται το τείχος στα σύνορα

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ απάντησε στις κατηγορίες για σκληρή μεταναστευτική πολιτική, μετά την κράτηση παιδιών μεταναστών μέσα σε περιφραγμένα κέντρα κράτησης, η οποία έγινε γνωστή από φωτογραφίες στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Τραμπ κατηγόρησε τους Δημοκρατικούς για κακή νομοθεσία όσον αφορά στη μετανάστευση, με ένα τουίτ του, στο οποίο ανέφερε πως ξεκίνησε το διαβόητο τείχος στα σύνορα με το Μεξικό.

Νωρίτερα, το Μάιο, ο Τραμπ δήλωσε ότι δεν θα δώσει την έγκρισή του σε οποιοδήποτε νομοσχέδιο για τη μετανάστευση, το οποίο δεν θα αναφέρει έναν τοίχο στα μεξικανικά σύνορα, και επιτέθηκε στους ισχύοντες αμερικανικούς νόμους περί μετανάστευσης, συμπεριλαμβανομένης της λαχειοφόρου πράσινης κάρτας, και της αλυσιδωτής μετανάστευσης.

Σχετικές ειδήσεις