ΚΟΣΜΟΣ

Μακρόν: Οι συνομιλίες με τον Τραμπ είναι σαν τα... λουκάνικα

Μακρόν: Οι συνομιλίες με τον Τραμπ είναι σαν τα... λουκάνικα

Τι είπαν οι δύο ηγέτες σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα ότι οι τηλεφωνικές του συνομιλίες με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και με άλλους παγκόσμιους ηγέτες είναι απλώς σαν τα λουκάνικα: καλύτερα να μην εξηγήσεις τι έχουν μέσα.

Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Μακρόν ρωτήθηκε για ένα ρεπορτάζ του CNN τη Δευτέρα που ανέφερε ότι μια τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Γάλλου ηγέτη και του Τραμπ την προηγούμενη εβδομάδα ήταν «φρικτή».

Δανειζόμενος μια διάσημη φράση του Όττο φον Μπίσμαρκ, ενός από τους πιο πολιτικούς της Πρωσίας του 19ου αιώνα, ο Μακρόν συνόψισε την πολιτική του να αποφεύγει να κάνει ανεπίσημα σχόλια για τις συνομιλίες του με άλλους παγκόσμιους ηγέτες.

«Όπως συνήθιζε να λέει ο Μπίσμαρκ, αν εξηγήσουμε στον κόσμο πως φτιάχνονται τα λουκάνικα, είναι απίθανο να συνεχίσουν να τα τρώνε», είπε ο Μακρόν στους δημοσιογράφους.

«Οπότε μου αρέσει όταν οι άνθρωποι βλέπουν το ολοκληρωμένο γεύμα, αλλά δεν είμαι πεπεισμένος ότι οι περιγραφές για τη συνταγή βοηθούν την παράδοση του γεύματος ή την κατανάλωσή του», πρόσθεσε.

Η ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας για την τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν Τραμπ την προηγούμενη εβδομάδα ανέφερε ότι ο 40χρονος πρόεδρος τόνισε στον Αμερικανό ομόλογό του ότι η απόφασή του να επιβάλει δασμούς στις εξαγωγές των συμμάχων των ΗΠΑ είναι και «παράνομη» και «λανθασμένη».

Η πιο σύντομη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για την ίδια τηλεφωνική συνομιλία υπογράμμιζε ότι αυτή εστίασε σε θέματα εμπορίου και μετανάστευσης, χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες.

Πρόσθεσε ότι θα έχει μια «χρήσιμη» και «ειλικρινή» συζήτηση με τον Τραμπ στην επόμενη G7 στον Καναδά στις 7-8 Ιουνίου και στα θέματα που συμφωνούν και σε εκείνα που διαφωνούν, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Παράλληλα, ο Γάλλος πρόεδρος προειδοποίησε όλα τα μέρη ενάντια σε μια «κλιμάκωση» που θα μπορούσε να οδηγήσει σε «σύγκρουση», έπειτα από την ανακοίνωση του Ιράν να αυξήσει τις δυνατότητες παραγωγής εμπλουτισμένου ουρανίου.

«Προσκαλώ όλους να σταθεροποιήσουν την κατάσταση και να μην ενδώσουν σε αυτή την κλιμάκωση επειδή στο μόνο που θα οδηγήσει είναι στη σύγκρουση», τόνισε ο Μακρόν μετά από τη συνάντησή του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Πρόσθεσε, δε, ότι η ανακοίνωση των ιρανικών αρχών δεν σημαίνει ότι η Τεχεράνη τοποθετείται εκτός της διεθνούς συμφωνίας του 2015 που καθορίζει το πυρηνικό της πρόγραμμα (ΚΟΣΔ).

Από την πλευρά του, ο Νετανιάχου δήλωσε στην κοινή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε με το Γάλλο πρόεδρο ότι δεν ζήτησε από το Παρίσι να αποχωρήσει από τη διεθνή συμφωνία του 2015, καθώς πιστεύει ότι αυτή δεν θα επιβιώσει μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από την ΚΟΣΔ και την επιβολή εκ νέου κυρώσεων εις βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

«Δεν ζήτησα από τη Γαλλία να αποχωρήσει από την ΚΟΣΔ επειδή πιστεύω ότι βασικά πρόκειται να διαλυθεί από το βάρος των οικονομικών δυνάμεων», τόνισε.

Σχετικές ειδήσεις