ΚΟΣΜΟΣ

Ο Πύργος του Άιφελ «θωρακίζεται» ενάντια σε τρομοκρατικές επιθέσεις

Ο Πύργος του Άιφελ «θωρακίζεται» ενάντια σε τρομοκρατικές επιθέσεις

Με παχιά αλεξίσφαιρα γυάλινα τείχη και μεταλλικούς φράκτες θωρακίζουν οι γαλλικές Αρχές τον Πύργο του Άιφελ, ένα από τα διασημότερα μνημεία της χώρας, κατά των τρομοκρατικών επιθέσεων.

Σε κατάσταση συναγερμού παραμένει η Γαλλία, όπου 240 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από πολλαπλά τρομοκρατικά χτυπήματα από το 2015 έως σήμερα. Ήταν θέμα χρόνου η λήψη πρόσθετων μέτρων ασφαλείας για το «σήμα κατατεθέν» της γαλλικής πρωτεύουσας, τον Πύργο του Άιφελ.

Η νέα περίφραξη αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Ιουλίου και εντάσσεται στο πλαίσιο μέτρων ασφαλείας, που έχουν στοιχίσει σχεδόν 35 εκ. ευρώ ενώ η Γαλλία παραμένει σε κατάσταση συναγερμού μετά από μια σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων.

Τα γυάλινα τείχη πάχους 6,5 εκατοστών θα είναι αλεξίσφαιρα και θα αντέχουν σε επιθέσεις με οχήματα. Θα τοποθετηθούν στις δύο πλευρές της πλατείας, κατά μήκος του μπουλεβάρ Quai Branly και της λεωφόρου Gustave Eiffel, ενώ στις άλλες δύο πλευρές θα ανεγερθούν μεταλλικά φράγματα ύψους 3,24μ – το ένα εκατοστό του ύψους του διάσημου Πύργου.

Τουρίστες που επισκέφθηκαν χθες το εμβληματικό αξιοθέατο του Παρισιού είπαν ότι με τα νέα μέτρα νιώθουν πιο ασφαλείς, αν και δεν έχουν σβήσει από τις μνήμες τους οι αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» τον Νοέμβριο του 2015 στη γαλλική πρωτεύουσα.

Όπως και σε άλλα τουριστικά αξιοθέατα στη Γαλλία, άνδρες της αντιτρομοκρατικής περιπολούν στην περιοχή γύρω από τον Πύργο του Άιφελ.

Πάντως, οι αρχές έχουν δεσμευθεί ότι τα νέα μέτρα θα γίνουν με σεβασμό στον περιβάλλοντα χώρο και το χαρακτήρα του μνημείου. Εντάσσονται δε στο συνολικότερο πλάνο ανακαίνισης του Πύργου του Άιφελ, ύψους 300 εκατ. ευρώ, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων που θα γίνουν στο Παρίσι το 2024.

Σχετικές ειδήσεις