ΚΟΣΜΟΣ

Παλαιστίνη: Η αμερικανική ειρηνευτική πρωτοβουλία είναι καταδικασμένη σε αποτυχία

Παλαιστίνη: Η αμερικανική ειρηνευτική πρωτοβουλία είναι καταδικασμένη σε αποτυχία

Το αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο για την επίλυση της ισραηλινοπαλαιστινιακής διένεξης είναι καταδικασμένο σε αποτυχία, έκρινε το Σάββατο (16/6) η Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία έχει παγώσει εδώ και μήνες όλες τις επαφές με την Ουάσινγκτον, καθώς θεωρεί ότι η κυβέρνηση του Aμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ υιοθέτησε απόλυτα φιλοϊσραηλινή στάση.

Ο Νάμπιλ Αμπού Ρουντέινα, εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αρχής, προεξόφλησε ότι η περιοδεία που προβλέπεται να κάνουν αυτήν την εβδομάδα ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου Τζάρεντ Κούσνερ και ο Τζέισον Γκρίνμπλατ, ο απεσταλμένος του αμερικανού προέδρου για το Μεσανατολικό, «δεν θα φέρουν κανένα αποτέλεσμα».

Οι Τζάρεντ Κούσνερ και Τζέισον Γκρίνμπλατ αναμένεται να επισκεφθούν το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία για να συζητήσουν σχετικά με το αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο και την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, μετέδωσαν ισραηλινά ΜΜΕ, χωρίς να υπεισέλθουν σε περισσότερες λεπτομέρειες για το πρόγραμμά τους.

Η ειρηνευτική διαδικασία του Ισραήλ και των Παλαιστινίων έχει αποτελματωθεί από το 2014. Ο Ντόναλντ Τραμπ ανέλαβε την εξουσία διαβεβαιώνοντας ότι θα φρόντιζε να κλειστεί η «συμφωνία του αιώνα» γα το Μεσανατολικό.

Αλλά μια σειρά αποφάσεών του, πάνω απ' όλα η μονομερής αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ την 6η Δεκεμβρίου και η μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ τη 14η Μαΐου, αποξένωσε την παλαιστινιακή ηγεσία.

Η Παλαιστινιακή Αρχή έχει αναστείλει κάθε επαφή με Aμερικανούς αξιωματούχους, καθιστώντας εξαιρετικά αβέβαιη την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας.

«Χωρίς σεβασμό των αποφάσεων των αραβικών συνόδων, αυτών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, του διεθνούς δικαίου, πάνω απ' όλα χωρίς τη συναίνεση του παλαιστινιακού λαού και τη συγκατάθεση του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, (οι προσπάθειες των ΗΠΑ) είναι καταδικασμένες σε αποτυχία και δεν θα κάνουν τίποτε περισσότερο από το να αποσταθεροποιήσουν ακόμη περισσότερο την περιοχή ωθώντας την προς το άγνωστο», είπε ο Ρουντέινα σε δημοσιογράφους.