ΚΟΣΜΟΣ

Deutsche Welle: Διέξοδος στο προσφυγικό η «αλβανική λύση»;

Deutsche Welle: Διέξοδος στο προσφυγικό η «αλβανική λύση»;

Η Αλβανία ενδέχεται να γίνει τόπος μαζικής καταγραφής και ταυτοποίησης προσφύγων, μιας και βρίσκεται στην Ευρώπη, αλλά εκτός ΕΕ.

Είναι μια υπόθεση εργασίας ή μήπως κάτι περισσότερο; Στην Αλβανία θα μπορούσαν να δημιουργηθούν ένα ή και περισσότερα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

Η πρόταση φαίνεται να προήλθε από τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον Αυστριακό καγκελάριο Ζεμπάστιαν Κουρτς. Μιλώντας στην αλβανική σύνταξη της DW ο Αυστριακός κυβερνητικός εκπρόσωπος Πέτερ Λάουνσκι-Τίφενταλ επιβεβαίωσε ότι διεξάγονται συνομιλίες με διάφορες χώρες, ανάμεσά τους και η Αλβανία.

Από την πλευρά του ο Έντρι Φούγκα σύμβουλος του Αλβανού πρωθυπουργού, δήλωσε στην DW ότι δεν υπάρχει σχετικό αίτημα ή συνομιλίες. Η αντιπολίτευση έχει ωστόσο διαφορετική άποψη και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι το μόνο που επιδιώκει είναι μια γρήγορη ένταξη στην ΕΕ με αντάλλαγμα τη δημιουργία προσφυγικών καταυλισμών.

Η Frontex θα μπορούσε να συνοδεύει στην Αλβανία τα σκάφη με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Στο Δυρράχιο υπάρχουν οι δυνατότητες για μεγάλα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης προσφύγων. Οι δυνάμεις της Frontex θα μπορούσαν να συνοδεύουν εκεί τα σκάφη με τους πρόσφυγες και μετανάστες για να γίνει η καταγραφή τους και να αποφασιστεί για την παραμονή ή όχι των αιτούντων άσυλο.

Στα θετικά της «αλβανικής λύσης» συγκαταλέγεται ότι η Αλβανία δεν ανήκει στην ΕΕ. Κατά συνέπεια δεν ισχύουν κανόνες της ΕΕ, όπως το Σέγκεν ή ο Κανονισμός του Δουβλίνου. Η Αλβανία ωστόσο είναι μέλος του ΝΑΤΟ και κατά συνέπεια διατηρεί στενούς δεσμούς με τη Δύση σε ζητήματα ασφαλείας.

Παράλληλα η Αλβανία έχει εμπειρία στη διαχείριση προσφυγικών κρίσεων. Την περίοδο 1998-1999 δέχθηκε στο έδαφός σχεδόν 1 εκατομμύριο Κοσοβάρους, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν, τότε, το Κοσσυφοπέδιο.

Εκτός αυτού το 2015 στο απόγειο της προσφυγικής κρίσης η Αλβανία κατασκεύασε προσφυγικούς καταυλισμούς, οι οποίοι ωστόσο δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ. Αλβανικά μέσα μεταδίδουν ότι λόγω της υπάρχουσας υποδομής είναι εφικτή η υποδοχή αρκετών χιλιάδων ανθρώπων. Σε αντίθεση με άλλες χώρες, όπως η Λιβύη, η Αλβανία είναι μια ασφαλής χώρα στο κατώφλι της ΕΕ. Και επειδή θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ προτίθεται να σεβαστεί θεμελιώδης ευρωπαϊκές αρχές, όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Μια ενδεχόμενη συμφωνία με την Αλβανία θα αποκλιμάκωνε την αντιπαράθεση Μέρκελ-Ζέεχοφερ στους κόλπους των γερμανών συντηρητικών. Η επιλογή της Αλβανίας θα ικανοποιούσε τον γερμανό υπ. Εσωτερικών, ο οποίος τάσσεται υπέρ των κέντρων υποδοχής εκτός ΕΕ. Ο επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών θα μπορούσε να καρπωθεί την «αλβανική λύση» και να την εξαργυρώσει στις επικείμενες τοπικές εκλογές στη Βαυαρία. Και έτσι θα έληγε «αναίμακτα» η κρίση μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) που απειλεί να τινάξει στον αέρα την κυβέρνηση συνασπισμού στο Βερολίνο.

Πηγή: Deutsche Welle