ΚΟΣΜΟΣ

Μίνι Σύνοδος Κορυφής για το μεταναστευτικό: Συμφώνησαν ότι... διαφωνούν με καλή θέληση!

Μίνι Σύνοδος Κορυφής για το μεταναστευτικό: Συμφώνησαν ότι... διαφωνούν με καλή θέληση!

Νακατευνάσουν τις εντάσειςστο εσωτερικό της ΕΕ απέναντι στην πρόκληση τηςμετανάστευσης, χωρίς ωστσόσο απτά αποτελέσματα, προσπάθησαν σήμερα (24/06), σε μια άτυπη Σύνοδο Κορυφήςστις Βρυξέλλες, οι ηγέτες 16ευρωπαϊκών χωρών- Οι τέσσερις προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα - Μέρκελ: Οι πρόσφυγες δεν μπορούν να ζητούν άσυλο από όπου θέλουν

Πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έκαναν λόγο για μια «χρήσιμη» συνάντηση των ευρωπαίων ηγετών, χωρίς συγκρούσεις και χωρίς αρνητισμό.

Οι ίδιες πηγές της Επιτροπής ξεκαθάρισαν ότι δεν ξανασυζητούνται όλα από την αρχή, αλλά αναζητούνται τρόποι να περάσουμε από το μοντέλο της «κρίσης», η οποία έχει τελειώσει, σε κάτι πιο «συστημικό» και «βιώσιμο».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ θα εργαστούν τις επόμενες ημέρες και ως τη Σύνοδο Κορυφής της 28ης Ιουνίου, για να υπάρξουν πιο συγκεκριμένες προτάσεις στο ζήτημα της διαχείρισης του μεταναστευτικού.

Πηγές της Επιτροπής ανέφεραν ακόμα, ότι η ΕΕ χρειάζεται επειγόντως να γεφυρωθεί το χρηματοδοτικό χάσμα, ύψους 500 εκατ. ευρώ, για το Ταμείο για την Αφρική, καθώς επίσης να αρχίσει να εκταμιεύεται το δεύτερο πακέτο, ύψους 3 δισ. ευρώ, προς την Τουρκία.

Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, υπάρχει σύγκλιση απόψεων στην ανάγκη να ενισχυθεί ο ρόλος της Frontex και να γίνει μια πραγματική συνοριοφυλακή. Παράλληλα, πολλοί συμφωνούν με την ιδέα η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για το 'Ασυλο, EASO, να γίνει ένας πραγματικός ευρωπαϊκός οργανισμός που θα αναλαμβάνει τις αιτήσεις για το άσυλο στην ΕΕ.

Σχετικά με τις λεγόμενες «πλατφόρμες» υποδοχής μεταναστών, οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι είναι μια ιδέα που βρίσκεται υπό συζήτηση. Υπάρχουν δύο προτάσεις. Πρώτον, να δημιουργηθούν πλατφόρμες τύπου «hotspots» σε χώρες εκτός της ΕΕ, όπου θα γίνεται ο διαχωρισμός μεταξύ οικονομικών μεταναστών και μεταναστών που δικαιούνται χορήγηση ασύλου και δεύτερον, η Γαλλο-Ισπανική πρόταση, να αναλάβει δηλαδή η ΕΕ τη λειτουργία των hotspots στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Οι ίδιες πηγές υπογράμμισαν τέλος ότι η συζήτηση για το άσυλο μετατίθεται για το Σεπτέμβριο ενώ για όλα τα υπόλοιπα αναμένεται συμφωνία μέχρι τον Ιούλιο.

Μέρκελ: Οι πρόσφυγες δεν μπορούν να ζητούν άσυλο από όπου θέλουν

«Θέλουμε ευρωπαϊκές λύσεις όπου αυτό είναι δυνατόν. Θέλουμε διακρατικές λύσεις όπου οι ευρωπαϊκές λύσεις δεν είναι εφικτές», δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ μετά το τέλος των εργασιών της άτυπης μίνι συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το μεταναστευτικό.

«Θέλουμε περισσότερες συμφωνίες, σαν την συμφωνία με την Λιβύη, με άλλες χώρες καταγωγής», πρόσθεσε η Γερμανίδα καγκελάριος, σημειώνοντας ότι η εντολή της Frontex πρέπει να επεκταθεί και να ενισχυθεί.

«Οι πρόσφυγες δεν μπορούν να επιλέγουν πού θέλουν να καταθέσουν αίτηση για άσυλο», ξεκαθάρισε.

Η Μέρκελ διαπίστωσε επίσης ότι υπήρξε «εξαιρετικά καλή θέληση» και «κοινές θέσεις» κατά τη διάρκεια των συνομιλιών.

Εξερχόμενη, δε, της Συνόδου ανέφερε ότι ήταν μια «καλή συνάντηση» και πως οι συζητήσεις θα συνεχιστούν ως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της ερχόμενης Πέμπτης, καθώς και μετά από αυτό.

Η Μέρκελ είπε επίσης ότι τρία ήταν τα θέματα στα οποία δόθηκε έμφαση στη σημερινή άτυπη συνάντηση των ευρωπαίων ηγετών: οι σχέσεις με τις τρίτες χώρες προέλευσης, η προστασία των συνόρων της ΕΕ, και η εσωτερική διάσταση.

4491356

Ο Ισπανός πρωθυπουργός θα μελετήσει την ιταλική πρόταση για το μεταναστευτικό

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε ότι θα μελετήσει την ιταλική πρόταση για το μεταναστευτικό, μετά την ολοκλήρωση της άτυπης μίνι συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο Σάντσεθ είπε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες βρήκαν «περισσότερες κοινές θέσεις» παρά διαφωνίες, όμως δεν θα υπάρξει κάποιο κοινό συμπέρασμα από αυτή τη συνάντηση εργασίας.

«Όλοι συμφώνησαν ότι χρειαζόμαστε ένα ευρωπαϊκό όραμα για το μεταναστευτικό», πρόσθεσε ο Ισπανός πρωθυπουργός.

Η πρόταση της Ιταλίας

Πρόταση δέκα σημείων για το μεταναστευτικό παρουσίασε η Ιταλία στη σημερινή σύνοδο των Βρυξελλών.

Ειδικότερα, προβλέπει:

- Την εντατικοποίηση των σχέσεων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χώρες καταγωγής ή διέλευσης των μεταναστών, όπως την Λιβύη και Νίγηρα.

- Τη δημιουργία κέντρων προστασίας στις χώρες διέλευσης, για την αξιολόγηση των αιτήσεων ασύλου και την προσφορά νομικής βοήθειας στους μετανάστες, και για τους οικειοθελείς επαναπατρισμούς.

- Την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

- Την ανάγκη να ξεπερασθεί ο Κανονισμός του Δουβλίνου, ο οποίος «δημιουργήθηκε για άλλους σκοπούς και είναι πλέον ανεπαρκής». Ο στόχος είναι να «υιοθετηθούν ευρωπαϊκά μέσα τα οποία να είναι πράγματι αποτελεσματικά».

- Την ανάγκη να ξεπερασθεί το κριτήριο πρώτης εισόδου, διότι «όποιος αποβιβάζεται στην Ιταλία αποβιβάζεται στην Ευρώπη» και πρέπει να υπογραμμισθεί και πάλι η ανάγκη να επιδειχθεί τόσο αλληλεγγύη, όσο και αίσθημα ευθύνης.

- Tην κοινή ευθύνη των χωρών μελών σε ότι αφορά τους ναυαγούς «διότι δεν μπορεί, όλο το βάρος των ευθυνών, να το σηκώνουν οι χώρες πρώτης άφιξης». Πρέπει να γίνεται διαχωρισμός μεταξύ του ασφαλούς λιμένα και της χώρας αρμόδιας να εξετάσει τις αιτήσεις ασύλου.

- Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να απαντήσει με κοινές πρωτοβουλίες στο «εμπόριο ανθρώπων» και τις εγκληματικές οργανώσεις.

- Τη διαπίστωση ότι δε μπορούν να μεταφέρονται όλοι στην Ιταλία ή στην Ισπανία. Χρειάζονται ευρωπαϊκά κέντρα προστασίας σε πολλές χώρες μέλη, για την προστασία των δικαιωμάτων όσων φτάνουν στην Ευρώπη, αλλά και την τήρηση της δημόσιας τάξης.

- Την ιδέα πως σε ότι αφορά τις "δευτερογενείς μετακινήσεις προσφύγων" μέσα στις χώρες της Ένωσης, αυτές θα πρέπει να βασίζονται σε τεχνικές συμφωνίες ανάμεσα στις διάφορες χώρες.

Τέλος, η Ιταλία θεωρεί ότι «κάθε χώρα καθορίζει τον αριθμό οικονομικών μεταναστών», αλλά ότι «θα πρέπει να προσδιοριστούν τα απαιτούμενα αντίμετρα οικονομικού χαρακτήρα για τις χώρες που δεν δέχονται να φιλοξενήσουν πρόσφυγες».

4491359

Οι τέσσερις προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα

«Εξέθεσα την άποψη ότι πρέπει να δούμε εξίσου σοβαρά την προστασία των συνόρων ΕΕ και την εξωτερική διάσταση της μεταναστευτικής κρίσης. Η ΕΕ να προσανατολιστεί στον διαμοιρασμό της ευθύνης και όχι το βάρος να πέφτει στις χώρες υποδοχής», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά την ολοκλήρωση της άτυπης συνόδου για το μεταναστευτικό, ξεκαθαρίζοντας πως «δεν υπήρξε λύση σήμερα, καθώς η συζήτηση ήταν προπαρασκευαστική».

«Το μεγάλο δίλημμα που έχουμε μπροστά μας είναι αν θα την αντιμετωπίσουμε ως ευρωπαϊκή συλλογική πρόκληση ή ως πρόβλημα των χωρών υποδοχής. Οι περισσότεροι στη σημερινή συνάντηση συμφωνούν με την πρώτη άποψη», συμπλήρωσε.

Αφού τόνισε, δε, πως «η κρίση δεν είναι συγκυριακή και πρόσκαιρη», υπογράμμισε ότι «θα την αντιμετωπίζει πολλά χρόνια η Ευρώπη, και αυτό που έχει σημασία είναι το μεγάλο δίλλημα, αν θα την αντιμετωπίσουμε ψάχνοντας συλλογική λύση ή αν θα την αντιμετωπίζει κάθε χώρα ξεχωριστά και θα αφορά αυτούς στους οποίους εμφανίζονται τα συμπτώματα».

Ο Τσίπρας επεσήμανε τέλος την ανάγκη, η λύση να μην αντιμετωπιστεί αποσπασματικά, καθώς οι μονομερείς λύσεις δεν λύνουν προβλήματα.

«Το θέμα είναι αν η κρίση θα αντιμετωπιστεί ως ευρωπαϊκή συλλογική πρόκληση ή ως κρίση που αφορά αυτούς στους οποίους εμφανίζονται τα συμπτώματα και κάθε χώρα θα αναζητεί ξεχωριστά εθνικές λύσεις. Οι περισσότεροι προσανατολίζονται ότι είναι ευρωπαϊκή κρίση», κατέληξε.

Υπενθυμίζεται ότι προτάσεις για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και την πολιτική ασύλου διατύπωσε ο πρωθυπουργός στη διάρκεια της άτυπης συνάντησης εργασίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι προτάσεις αυτές περιλαμβάνουν:

1. Αναθεώρηση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου με δίκαιη κατανομή των βαρών φιλοξενίας.
2. Ενίσχυση των ευρωπαϊκών χωρών πρώτης υποδοχής.
3. Στήριξη των χωρών διέλευσης και προέλευσης.
4. Αντικατάσταση της Frontex από ισχυρές δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής και Συνοριοφυλακής.

Ο Τσίπρας εξέφρασε μάλιστα σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με τη δημιουργία κλειστών κέντρων για πρόσφυγες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην τοποθέτηση του ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε ότι το μεταναστευτικό/προσφυγικό είναι ευρωπαϊκή πρόκληση και απαιτεί ευρωπαϊκή λύση. Μονομερείς ενέργειες υπονομεύουν την Ευρώπη, δεν οδηγούν σε λύσεις και, επίσης, ενισχύουν την αντιευρωπαϊκή και συντηρητική προσέγγιση.

Τόνισε, δε, πως πρέπει να υπάρξει πολυεπίπεδη ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, τουλάχιστον από αυτούς που ακόμη επιθυμούν η Ευρώπη να αντιμετωπίζει συλλογικά τα προβλήματά της.

Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα ο Τσίπρας σημείωσε πως δεν υφίστανται δευτερογενείς ροές από τη χώρα μας, καθώς έχουν μονομερώς κλείσει τα βόρεια σύνορά μας.

4491365

Ικανοποίηση Κόντε

«Σαφώς ικανοποιημένος» από τη συνάντηση που είχε με τους Ευρωπαίους εταίρους του στις Βρυξέλλες, για το μεταναστευτικό, δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε.

Με ανάρτησή του στο Twitter ο Κόντε ανέφερε ότι επιστρέφει στην Ιταλία από τη συνάντηση των Βρυξελλών «σαφώς ικανοποιημένος».

«Οδηγήσαμε τη συζήτηση που είναι σε εξέλιξη στη σωστή κατεύθυνση», πρόσθεσε.

Η Ιταλία παρουσίασε σε αυτήν τη μίνι σύνοδο μια πρόταση με την οποία ζητά, μεταξύ άλλων, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναλάβουν το βάρος που τους αναλογεί όσον αφορά τους οικονομικούς μετανάστες που μπαίνουν στην ΕΕ. Σε διαφορετική περίπτωση, να ληφθούν αντίμετρα οικονομικού χαρακτήρα για τις χώρες που δεν δέχονται να τους παραλάβουν.

Μακρόν: Απορρίψαμε λύσεις

O Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι στη σημερινή συνάντηση απορρίφθηκαν οι λύσεις οι οποίες δεν συνάδουν με τις ευρωπαϊκές αξίες και πως όλοι συμφώνησαν να υπάρξει ενίσχυση της συνεργασίας με τρίτες χώρες προέλευσης και να βελτιωθεί ο τρόπος διαχείρισης του μεταναστευτικού στο εσωτερικό της ΕΕ, με τρόπο αποτελεσματικό.

«Οφείλουμε να πούμε ότι οι ευρωπαϊκές λύσεις λειτουργούν. Σήμερα έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολιτική πίεση που συνδέεται με την μετανάστευση σε ορισμένες χώρες», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν μετά το τέλος των εργασιών της άτυπης μίνι συνόδου κορυφής για το μεταναστευτικό στις Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας διευκρίνισε ότι κατά τις συνομιλίες απορρίφθηκαν λύσεις που δεν συνάδουν με τις ευρωπαϊκές αξίες, ενώ τόνισε ότι οι θέσεις του πρωθυπουργού της Ιταλίας ήταν στο ίδιο μήκος κύματος με των υπολοίπων στο τραπέζι των συνομιλιών.

Αγεφύρωτο (;) χάσμα

Ενδεικτικό των εντάσεων στην Ευρώπη για το μεταναστευτικό είναι το μπρα-ντε-φερ γύρω από το πλοίο που μεταφέρει μετανάστες και στο οποίο η Ιταλία και η Μάλτα αρνήθηκαν χθες Σάββατο την είσοδο στα λιμάνια τους

19697046

Η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, προσερχόμενη στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Ένα μεγάλο μέρος των σημερινών συζητήσεων θα αφορά την προστασία των εξωτερικών συνόρων και το πώς θα μειώσουμε την παράτυπη μετανάστευση στην Ευρώπη».

«Θα υπάρξει επίσης συζήτηση για τη δευτερεύουσα μετανάστευση, πώς θα αντιμετωπίσουμε δίκαια ο ένας τον άλλον μέσα στον χώρο Σένγκεν, πώς θα μπορέσουμε να βρούμε μια εύλογη ισορροπία», σημείωσε η Μέρκελ και πρόσθεσε:

refugees europe

«Τα συζητούμε αυτά ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Όμως γνωρίζουμε ότι δυστυχώς στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν θα έχουμε μια πλήρη λύση στο μεταναστευτικό ζήτημα. Γι' αυτό θα υπάρξουν διμερείς και τριμερείς συμφωνίες για το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον - δεν θα περιμένουμε πάντα και τα 28 μέλη, αλλά θα σκεπτόμαστε τι είναι σημαντικό σε ποιόν. Αυτή η αναζήτηση ενός 'modus vivendi' και η συνέχιση της δουλειάς για να έχουμε μια κοινή ευρωπαϊκή λύση βρίσκεται στο κέντρο των σημερινών συνομιλιών. Η δουλειά θα συνεχιστεί τις ερχόμενες ημέρες. Σήμερα είναι μια συμβουλευτική συνάντηση εργασίας. Είναι μια πρώτη ανταλλαγή, τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο. Για το αν όμως μπορούμε να έχουμε διμερείς και τριμερείς συμφωνίες μέσα στις ερχόμενες ημέρες, η συνάντηση αυτή είναι πολύ σημαντική».

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, προσερχόμενος στην άτυπη μίνι Σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, δήλωσε ότι η Ιταλία θα παρουσιάσει μια νέα πρόταση για το άσυλο και τη μετανάστευση.

Όπως ανέφερε ο Κόντε, η ιταλική πρόταση αφορά, ουσιαστικά την κατάργηση του κανονισμού του Δουβλίνου, ο οποίος, όπως είπε, είναι βασισμένος σε μια λογική «εκτάκτου ανάγκης». Η Ιταλία, τόνισε, επιθυμεί να αντιμετωπίζει το προσφυγικό πρόβλημα με τρόπο διαρθρωτικό.

Μακρόν: Η Γαλλία δεν δέχεται μαθήματα από κανέναν

Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως η Γαλλία «δεν δέχεται μαθήματα από κανέναν» στο ζήτημα των μεταναστών διότι είναι «φέτος η δεύτερη χώρα υποδοχής αιτούντων άσυλο» -μια απάντηση στις επικρίσεις της Ρώμης για τη γαλλική θέση.

«Να μην ξεχνάμε ποτέ τις αξίες μας, θα είμαι ασυμβίβαστος στο σημείο αυτό», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος κατά την άφιξή του στην ευρωπαϊκή μίνι σύνοδο κορυφής για το μεταναστευτικό.

Διχασμένοι οι ηγέτες

«Αυτή η συνάντηση δεν έχει σκοπό τη διάσωση μιας καγκελαρίου, αλλά την εύρεση κοινών λύσεων σε ένα πρόβλημα που δεν είναι εθνικό αλλά ευρωπαϊκό» δήλωσε προσερχόμενος ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ.

Η συνάντηση αυτή διοργανώθηκε από τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με φόντο, ωστόσο, τα ενδοκυβερνητικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Μέρκελ, με αφορμή το μεταναστευτικό, και τα οποία απειλούν ακόμα και να ρίξουν την κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είχε δώσει μια άτυπη προθεσμία για την επίτευξη συμβιβασμού στο ζήτημα της μεταρρύθμισης του Κοινού Συστήματος Ασύλου, συμπεριλαμβανομένου του Κανονισμού του Δουβλίνου, στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής πριν από το καλοκαίρι, στις 28 και 29 Ιουνίου. Ωστόσο, κάτι τέτοιο φαίνεται πλέον σχεδόν απίθανο, καθώς οι χώρες του Βορρά επικεντρώνονται στον περιορισμό των λεγόμενων δευτερογενών μεταναστεύσεων, ενώ οι χώρες πρώτης υποδοχής ζητούν μεγαλύτερη βοήθεια στη διαχείριση των εισροών και μια πιο δίκαιη κατανομή των προσφύγων και των μεταναστών σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

«Γνωρίζουμε ότι δυστυχώς δεν θα έχουμε μια συνολική λύση στο πρόβλημα της μετανάστευσης στη σύνοδο κορυφής», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ προσερχόμενη στη σημερινή συνάντηση, εξηγώντας ότι θα προσανατολιστεί περισσότερο σε «διμερείς ή τριμερείς συμφωνίες».

Από την πλευρά του, ο νέος Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δήλωσε πως προσέρχεται με μια νέα ιταλική πρόταση για τη ουσιαστική κατάργηση του Κανονισμού του Δουβλίνου.

Εξάλλου, μια από τις ιδέες που προωθούν κάποιοι ηγέτες είναι η δημιουργία των λεγόμενων «πλατφόρμων αποβίβασης», δηλαδή hot spots, εκτός Ευρώπης. «Πρέπει να συνεργαστούμε αποτελεσματικά με χώρες εκτός ΕΕ, με τη Λιβύη, τα Βαλκάνια, χώρες της Ασίας και της Αφρικής» είπε μεταξύ άλλων ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, κάνοντας λόγο για «πολιτική κρίση». Τόνισε επίσης την ανάγκη να καταπολεμηθεί η παράτυπη μετανάστευση με «μεθοδικότητα» αλλά και «ανθρωπιά».

Τέλος, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε πως η Ισπανία υποστηρίζει μια «κοινή απάντηση» σε αυτήν την «παγκόσμια πρόκληση», που δημιουργούν τα μεταναστευτικά ρεύματα, τα οποία σε αυτή τη φάση εντοπίζονται κυρίως στη δυτική μεσόγειο.

Τι προηγήθηκε

Την παραμονή αυτής της «άτυπης συνάντησης», ο τόνος ανέβηκε και πάλι ανάμεσα στη Γαλλία και την Ιταλία, όπου η νέα λαϊκιστική κυβέρνηση καταφέρθηκε εναντίον της «αλαζονείας» του Εμανουέλ Μακρόν μετά την πρότασή του για «κλειστά κέντρα» για τους μετανάστες στις χώρες πρώτης άφιξης.

Ενώ όλοι πλέον συμφωνούν στην ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, οι Ευρωπαίοι συνεχίζουν να είναι διαιρεμένοι όσον αφορά τις ευθύνες τους για τη φιλοξενία των μεταναστών που επιχειρούν να φθάσουν στην Ευρώπη, όπως και αυτών που ήδη βρίσκονται σ' αυτή.

«Η κατάσταση έχει κινδύνους», παραδέχθηκε διπλωματική πηγή, διότι αν δεν υπάρξει ευρωπαϊκή λύση «θα κλείσουν εθνικά σύνορα και συνεπώς θα αμφισβητηθεί ο χώρος Σένγκεν και συνεπώς η ΕΕ».

Στη σημερινή συνάντηση, οργανωμένη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επρόκειτο αρχικά να συμμετάσχουν μόνο οκτώ χώρες (η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Ελλάδα, η Αυστρία, η Βουλγαρία και η Μάλτα) για να αποναρκοθετήσουν το έδαφος της συνόδου κορυφής των 28 στις 28 και 29 Ιουνίου.

Θα συμμετάσχουν τελικά οι διπλάσιες, αφού ζήτησαν να πάρουν μέρος και άλλες οκτώ (το Βέλγιο, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, η Δανία, η Σουηδία, η Φινλανδία, η Σλοβενία και η Κροατία). Οι χώρες της ομάδας του Βίσεγκραντ (Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία) είπαν ότι δεν ενδιαφέρονται.

merkel

«Δυστυχώς λίγες ελπίδες έχω για ένα σημαντικό αποτέλεσμα», παραδέχθηκε ο αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, η χώρα του οποίου θα αναλάβει την 1η Ιουλίου την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Να σώσουμε τη Μέρκελ»

Ο δηλωμένος στόχος των Βρυξελλών είναι να απομακρύνουν το φάσμα των μονομερών αποφάσεων, όπως η απόφαση της Ρώμης να κλείσει τα λιμάνια της στα πλοία μη κυβερνητικών οργανώσεων που διασώζουν μετανάστες, όπως το Aquarius πριν από λίγο καιρό και τώρα το Lifeline με τους 230 επιβάτες του που περιμένουν μια λύση στα διεθνή ύδατα.

Όπως επίσης η απόφαση της επαναπροώθησης στα σύνορα που απειλεί να λάβει ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, ένας συντηρητικός Βαυαρός, κόντρα στην άποψη της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

«Η αρχική ιδέα αυτής της συνάντησης ήταν να σώσουμε την Μέρκελ», υπογράμμισε διπλωματική πηγή, με το να καταδειχθεί στη δεξιά πτέρυγα του συνασπισμού της πως η Ευρώπη θα βάλει τέλος στο πρόβλημα με τις «δευτερεύουσες μετακινήσεις» μεταναστών.

Ένα έγγραφο που είχε ετοιμάσει η Κομισιόν για την Κυριακή περιείχε επίσης έναν κατάλογο μέτρων για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου, στο πλαίσιο του οποίου οι αιτούντες άσυλο μετακινούνται μέσα στην ΕΕ, αντί να παραμείνουν στη χώρα μέσω της οποίας εισήλθαν όσο περιμένουν την απόφαση για την περίπτωσή τους.

Το κείμενο επέμενε στις υποχρεώσεις των χωρών πρώτης εισόδου, όπως η Ιταλία, και στην ανάγκη να μπορούν να σταλούν σ' αυτές τα πρόσωπα που έχουν ή θα έπρεπε να έχουν καταγραφεί εκεί.

Σε σημείο που προκάλεσε την οργή της Ρώμης, η οποία εξέτασε το ενδεχόμενο να μποϊκοτάρει τη μίνι σύνοδο κορυφής. Όμως η Μέρκελ «ξεκαθάρισε τα πράγματα», δήλωσε εκφράζοντας την ικανοποίησή του ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, διαβεβαιώνοντας πως η Ιταλία δεν θα είναι υποχρεωμένη να δεχθεί προκαθορισμένα μέτρα.

macron

«Η αλαζονεία» του Μακρόν

Η σημερινή συνάντηση πρόκειται να ολοκληρωθεί με «μια σύνοψη των θέσεων που θα εκφραστούν», σύμφωνα με μια ευρωπαϊκή πηγή.

Η Γαλλία και η Ισπανία θα προτείνουν να δημιουργηθούν «κλειστά κέντρα στο ευρωπαϊκό έδαφος» εφοδιασμένα με «ευρωπαϊκά μέσα», όπου οι μετανάστες θα περιμένουν να εξεταστεί η περίπτωσή τους, ανακοίνωσε ήδη χθες ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

«Αν η γαλλική αλαζονεία σκέφτεται να μετατρέψει την Ιταλία σε προσφυγικό καταυλισμό για όλη την Ευρώπη, δίνοντας ίσως μερικά ευρώ για πουρμπουάρ, πλανάται εντελώς», του απάντησε ο ακροδεξιός Ιταλός υπουργός Σαλβίνι.

«Ο Μακρόν κάνει τη χώρα του υποψήφια να γίνει ο υπ' αριθμόν ένα εχθρός του λαού της Ιταλίας» στο ζήτημα αυτό, αντέδρασε από την πλευρά του ο υπουργός Λουίτζι ντι Μάιο, επικεφαλής του αντισυστημικού Κινήματος Πέντε Αστέρων.

Dgc yBlUYAAXyp6

Η επιτάχυνση των επαναπροωθήσεων μεταναστών χωρίς χαρτιά και των προσώπων των οποίων το αίτημα για άσυλο απορρίπτεται θα είναι επίσης στο σημερινό μενού. Όπως και οι ακόμη αόριστες ιδέες για κέντρα υποδοχής μεταναστών εκτός της ΕΕ ή για «περιφερειακά κέντρα αποβίβασης» μεταναστών που διασώζονται στη θάλασσα, μέσα και έξω από την ΕΕ.

Οι 16 θα πρέπει τέλος να αναφερθούν στη μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού καθεστώτος του ασύλου, το οποίο βρίσκεται σε αδιέξοδο εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια.

Η Επιτροπή προτείνει κυρίως να ρετουσαριστεί ο Κανονισμός του Δουβλίνου, ο οποίος αναθέτει την ευθύνη του χειρισμού των αιτημάτων ασύλου στις χώρες πρώτης εισόδου.

Οι μεσογειακές χώρες επιθυμούν από την πλευρά τους μια μόνιμη ανακατανομή των αιτούντων άσυλο. Οι τέσσερις χώρες του Βίσεγκραντ, υποστηριζόμενες από την Αυστρία, απορρίπτουν κατηγορηματικά την πρόταση αυτή.

Η σύνοδος κορυφής των 28 στις 28 και 29 Ιουνίου στις Βρυξέλλες επρόκειτο αρχικά να αναζητήσει κάποιον συμβιβασμό σ' αυτό το θέμα, όμως η προοπτική αυτή εγκαταλείφθηκε.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)