ΚΟΣΜΟΣ

«Τορπίλη» Ζάεφ για Σκοπιανό: «Παραιτούμαι αν χάσω στο δημοψήφισμα»

«Τορπίλη» Ζάεφ για Σκοπιανό: «Παραιτούμαι αν χάσω στο δημοψήφισμα»

Σκοπιανό | Ζόραν Ζάεφ: Ξεκάθαρο μήνυμα προς το εσωτερικό της χώρας του έστειλε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, απειλώντας με παραίτηση από το αξίωμά του, σε περίπτωση που χάσει στο δημοψήφισμα για την αλλαγή του ονόματος.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό της γείτονος 1TV, ο κ. Ζάεφ είπε: «Ναι, θα φύγω, εάν αποτύχει το δημοψήφισμα στη “Μακεδονία”».
Ωστόσο, ο ίδιος εξέφρασε την αισιοδοξία του για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος λέγοντας ότι αναμένει ένα ποσοστό 75% - 85% να ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών.

«Οι πολίτες δεν έχουν να επιλέξουν κάτι άλλο, δεν έχουν άλλη εναλλακτική. Πρέπει απλώς να επιβεβαιώσουν ότι θέλουν τη “Μακεδονία” ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ», συμπλήρωσε ο κ. Ζάεφ.

Στο ερώτημα τι θα πράξει ο ίδιος, σε περίπτωση που ο πρόεδρος των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, δεν επικυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών, αρκέστηκε να πει ότι «οι νομικές υπηρεσίες του κράτους εργάζονται ως προς το ενδεχόμενο αυτό».

Ερωτηθείς, εξάλλου, εάν η κυβέρνησή του έχει συντάξει το ακριβές ερώτημα που θα τεθεί στο δημοψήφισμα, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός απάντησε αρνητικά. Ωστόσο, είπε ότι το ερώτημα θα σχετίζεται πρωτίστως με το ονοματολογικό αλλά και με την εισδοχή της χώρας στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.

Αναφερόμενος, ειδικότερα, στο τελευταίο ζήτημα, ο κ. Ζάεφ εκτίμησε πως η χώρα του θα λάβει στις 12 Ιουλίου επίσημη πρόσκληση από τη Συμμαχία για ένταξη, ενώ θα ακολουθήσει μια περίοδος τριών έως πέντε μηνών εξονυχιστικής εξέτασης της υποψηφιότητας.

«Μετά από αυτή τη διαδικασία», εξήγησε, «θα αποσταλεί πρόσκληση επικύρωσης από τα κράτη μέλη της συμμαχίας».

Ο ίδιος είπε ότι είναι σημαντικό τα κράτη μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ να διαβιβάσουν ένα ενθαρρυντικό μήνυμα στη χώρα του.

Αναφερόμενος στη θέση της Γαλλίας που αντιδρά στην ένταξη των Σκοπίων στην Ε.Ε. είπε ότι: «Πολλές χώρες ενθαρρύνουν τη Γαλλία να πάρει μια θετική απόφαση, πιθανόν η θέση της Γαλλίας να οφείλεται σε κάποιες διαφορές στο εσωτερικό της χώρας».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι: «Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Γαλλίας και ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έχει τηλεφωνήματα κάθε μέρα σα να ασκεί πιέσεις για τη δική του χώρα».

Διαβάστε επίσης: