ΚΟΣΜΟΣ

Σάλος στην Τουρκία: Αυτοί σχεδίαζαν να δολοφονήσουν τον Ερντογάν (vid)

Σάλος στην Τουρκία: Αυτοί σχεδίαζαν να δολοφονήσουν τον Ερντογάν (vid)

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν | Σχέδιο δολοφονίας: Μεγάλη αναστάτωση προκαλεί εδώ κι ένα εικοσιτετράωρο στηνΤουρκία το άρθρο του δημοσιογράφου, Ερσίν Ράμογλου (Ersin Ramoğlu), στη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Σαμπάχ (Sabah), σύμφωνα με το οποίο υπήρξε σχέδιο δολοφονίας εναντίον του προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών.

«ΒΟΜΒΑ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΣΑΜΠΑΧ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ «ΣΟΥΛΤΑΝΟΥ» ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Η ιστορία, όπως περιγράφεται στη Σαμπάχ, θυμίζει σενάριο κινηματογραφικής ταινίας και φανερώνει ένα σκοτεινό «παιχνίδι κατασκόπων» στη γειτονική χώρα.

Δείτε το βίντεο:

Σύμφωνα με τον Τούρκο δημοσιογράφο, 12 ξένες χώρες βρίσκονταν πίσω από ένα σχέδιο συνομωσίας, το οποίο προέβλεπε να τιναχθεί στον αέρα ένα φορτηγάκι γεμάτο με εκρηκτικά, τη στιγμή που θα περνούσε από συγκεκριμένο σημείο η αυτοκινητοπομπή που θα μετέφερε τον Ερντογάν.

sabah

Σύμφωνα, πάντα, με τον αρθρογράφο της Σαμπάχ, το δορυφορικό σύστημα Göktürk εντόπισε την απειλή και εξουδετέρωσε το δράστη, προτού περάσουν ο Τούρκος πρόεδρος και η συνοδεία του από το σημείο της επίθεσης.

«Ο Αλλάχ προστάτεψε τον Πρόεδρο και χιλιάδες ακόμη ανθρώπινες ζωές από την έκρηξη», έγραψε ο Ράμογλου στο κείμενό του.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τη Σαμπάχ, οι δυνάμεις ασφαλείας εντόπισαν έναν ξένο πράκτορα – εκτελεστή, ο οποίος είχε ακροβολιστεί στην οροφή ενός κτηρίου, «για να αποτελειώσει τον Ερντογάν, σε περίπτωση που αυτός θα επιζούσε της έκρηξης». «Ωστόσο, ο δολοφόνος - εκτελεστής προτίμησε να αυτοκτονήσει, καταπίνοντας μια ταμπλέτα κυανίου, παρά να παραδοθεί στις Αρχές», συμπλήρωσε ο Τούρκος αρθρογράφος.

«Το μόνο ερώτημα που απομένει», συμπλήρωσε ο Ράμογλου, «είναι εάν και κατά πόσο η τουρκική αντιπολίτευση αγνοούσε αυτή την απειλή ή αν είχαν ενημερωθεί από πιο πριν γι’ αυτή».

Παντοδύναμος ο Ερντογάν: Όλες οι εξουσίες στα χέρια του

Την ίδια στιγμή, ένα διάταγμα το οποίο μεταφέρει εξουσίες στον πρόεδρο της Τουρκίας, στο πλαίσιο της μετατροπής του πολιτικού συστήματός της σε προεδρικό, δημοσιεύεται σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης της χώρας.

Το διάταγμα αυτό τροποποιεί νόμους που χρονολογούνται από το 1924 μέχρι το 2017 και αλλάζει ιδίως κάθε αναφορά σε αρμοδιότητες του πρωθυπουργού και του υπουργικού συμβουλίου, αντικαθιστώντας τις με τον πρόεδρο και την προεδρία.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανεξελέγη τον περασμένο μήνα αρχηγός του Κράτους, αποκτώντας την εκτελεστική προεδρία που επιθυμούσε διακαώς και συγκεντρώνοντας σχεδόν το σύνολο των εξουσιών στα χέρια του.

Με πληροφορίες από Cnn.gr και Sabah

Διαβάστε επίσης: